Original title:
Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života.
Translated title:
Food as a medicine. Eating and its effect on immunity and quality of life.
Authors:
Keith, Radim ; Prokop, Jiří (advisor) ; Mojžíšová, Jarmila (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pro každého z nás je nejdůležitější zdraví, abychom mohli žít plnohodnotný život. Jak postupovat a jakých zásad se držet při výběru potravin, když jich je v současné době mnoho, které obsahují nebezpečné chemické látky používané v potravinářském průmyslu? Důležité je zdravé stravování a zdravý životní styl. Vaření ze základních surovin a posílení imunitního systému, a to již od dětského věku. Nikdy však není pozdě ani pro dospělé. Můžeme začít kdykoli. Chtěl bych ukázat téměř všechny aspekty kvalitního stravování, ale i druhou stránku, a to, jaké na nás číhá nebezpečí v chemicky upravených potravinách a celkový důsledek na kvalitu života. KLÍČOVÁ SLOVA Jídlo, zdraví, zelenina, ovoce, vitamíny, minerály, život, fermentaceFor each of us, health is the most important thing, so that we can live a full life. How to proceed and what principles to follow when choosing foods, when there are many currently containing hazardous chemicals used in the food industry? Healthy eating and a healthy lifestyle are important. Cooking from basic ingredients and strengthening the immune system, from the childhood. However, it is never too late for adults. We can start anytime. I would like to show almost all aspects of quality eating, but also the other side, and the dangers of chemically modified food and the overall impact on quality of life. KEYWORDS Food, health, vegetables, fruit, vitamins, minerals, life, fementation, azo dyes
Keywords:
eating; food; immunity; medicine; quality of life; imunita; jídlo; kvalita života; lék; stravování
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/125665