Název:
Ovlivnění jakostních parametrů vajec netradičními krmivy
Autoři:
Vincentová, Klára
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze] [eng]
Bakalářská práce obsahuje problematiku ovlivnění jakostních parametrů vajec netradičními krmivy. Šalvěj (Saliva hispanica), světlice (Carthamus tinctorius) konopí (Cannabis sativa) a kultivované mikrořasy (Chlorella vulgaris), (Isochrysis galbana), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) jako krmiva ovlivňující profil polynenasycených mastných kyselin ve vejcích. Aksamitník (Tagetes erecta), kurkumua (Curcuma longa), rajče (Solanum lycopersicum) a kultivované mikrořasy (Chlorella vulgaris), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) jako krmiva obohacující vejce o karotenoidy a přirozená barviva. Maniok (Manihot esculenta), česnek (Allium sativum), čajovník (Camellia sinensis) a vojtěška (Medicago sativa) jako krmiva snižující obsah cholesterolu ve vejcích. Selenizovaná řasa (Chlorella vulgaris) a bazalka (Ocimum gratissimum) jako krmiva zvyšující obsah mikroprvků ve vejcích. Tymián (Thymus vulgaris), dobromysl (Origanum vulgare), heřmánek (Matricaria chamomilla) a máta (Mentha piperita) jako krmiva obohacující vejce o antioxidanty.
This bachelor thesis contains issues affecting quality parameters of eggs with unconventional feed. Chia seeds (Saliva hispanica), safflower (Carthamus tinctorius) hemp seeds (Cannabis sativa) and cultivated algae (Chlorella vulgaris), (Isochrysis galbana), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) feed, which influences eggs profil of polyunsaturated fatty acids. Marigold (Tagetes erecta), turmeric (Curcuma longa), tomato (Solanum lycopersicum) and cultivated algae (Chlorella vulgaris), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) feed, which complements carotenoids and natural dyes to eggs. Cassava (Manihot esculenta), garlic (Allium sativum), tea plant (Camellia sinensis) and lucerne (Medicago sativa) feed, which reduces the content of cholesterol in eggs. Selenized algea (Chlorella vulgaris) and basil (Ocimum gratissimum) feed, which increases the content of mikroelements in eggs. Thyme (Thymus vulgaris), oregano (Origanum vulgare), chamomile (Matricaria chamomilla) and mint (Mentha piperita) feed, which increases the content of antioxidants in eggs.
Klíčová slova:
antioxidanty;
jod;
polynenasycené mastné kyseliny;
selen;
vápník;
výživa nosnic;
|karotenoidy|
Instituce: Mendelova univerzita v Brně
(
web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity.
Původní záznam: https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=79414
Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-430513
Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Školství > Veřejné vysoké školy > Mendelova univerzita v Brně
Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce