Original title:
Ovlivnění jakostních parametrů vajec netradičními krmivy
Authors:
Vincentová, Klára
Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze
Abstract:
[cze] [eng]
Bakalářská práce obsahuje problematiku ovlivnění jakostních parametrů vajec netradičními krmivy. Šalvěj (Saliva hispanica), světlice (Carthamus tinctorius) konopí (Cannabis sativa) a kultivované mikrořasy (Chlorella vulgaris), (Isochrysis galbana), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) jako krmiva ovlivňující profil polynenasycených mastných kyselin ve vejcích. Aksamitník (Tagetes erecta), kurkumua (Curcuma longa), rajče (Solanum lycopersicum) a kultivované mikrořasy (Chlorella vulgaris), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) jako krmiva obohacující vejce o karotenoidy a přirozená barviva. Maniok (Manihot esculenta), česnek (Allium sativum), čajovník (Camellia sinensis) a vojtěška (Medicago sativa) jako krmiva snižující obsah cholesterolu ve vejcích. Selenizovaná řasa (Chlorella vulgaris) a bazalka (Ocimum gratissimum) jako krmiva zvyšující obsah mikroprvků ve vejcích. Tymián (Thymus vulgaris), dobromysl (Origanum vulgare), heřmánek (Matricaria chamomilla) a máta (Mentha piperita) jako krmiva obohacující vejce o antioxidanty.
This bachelor thesis contains issues affecting quality parameters of eggs with unconventional feed. Chia seeds (Saliva hispanica), safflower (Carthamus tinctorius) hemp seeds (Cannabis sativa) and cultivated algae (Chlorella vulgaris), (Isochrysis galbana), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) feed, which influences eggs profil of polyunsaturated fatty acids. Marigold (Tagetes erecta), turmeric (Curcuma longa), tomato (Solanum lycopersicum) and cultivated algae (Chlorella vulgaris), (Nannochlorapsis oculata), (Phaeodactylum tricornutum) feed, which complements carotenoids and natural dyes to eggs. Cassava (Manihot esculenta), garlic (Allium sativum), tea plant (Camellia sinensis) and lucerne (Medicago sativa) feed, which reduces the content of cholesterol in eggs. Selenized algea (Chlorella vulgaris) and basil (Ocimum gratissimum) feed, which increases the content of mikroelements in eggs. Thyme (Thymus vulgaris), oregano (Origanum vulgare), chamomile (Matricaria chamomilla) and mint (Mentha piperita) feed, which increases the content of antioxidants in eggs.
Keywords:
antioxidanty;
jod;
polynenasycené mastné kyseliny;
selen;
vápník;
výživa nosnic;
|karotenoidy|
Institution: Mendel University in Brno
(
web)
Document availability information: Available in the digital repository of Mendel University.
Original record: https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti=79414
Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-430513
The record appears in these collections:
Universities and colleges > Public universities > Mendel University in Brno
Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses