Název:
Vliv výchovně vzdělávacích opatření na nutriční chování žáků 6. tříd základních škol
Překlad názvu:
The Influence of Educational Measures on the Nutritional Behaviour of Sixth Grade
Autoři:
Babická, Tereza ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Vliv výchovně vzdělávacích opatření na nutriční chování žáků 6. tříd základních škol Autor: Tereza Babická Katedra: Speciální pedagogika Vedoucí práce: PaedDr. Eva Marádová, CSc. Abstrakt: Diplomová práce reaguje na zvyšující se rizika vzniku onemocnění související s nevhodným způsobem stravování, kterým je z odborného hlediska třeba předcházet již od raného dětství. Cílem této práce je zjistit, do jaké míry jsou dostupná výchovně vzdělávací opatření v oblasti výživy a stravování účinná, a jak se jejich účinnost projevuje v chování žáků základní školy. Teoretická část se zabývá formováním stravovacích návyků dětí a vlivem těchto návyků na jejich somatický i psychický vývoj. Popisuje historický i současný pohled na danou problematiku a seznamuje s legislativním rámcem pro stravování ve školských zařízeních. V závěru teoretické části jsou uvedeny vybrané projekty, programy a studie zabývající se stravováním dětí jak v České republice, tak i v zahraničí. Praktická část analyzuje a vyhodnocuje data z výzkumného šetření na vybraných základních školách, která zjišťují, jakým způsobem si žáci 6. tříd základních škol opatřují školní svačiny a do jaké míry využívají služeb školních bufetů, automatů či obchodů v okolí školy. Výstupem této práce je návrh výukové lekce s odkazem na získaná data. Klíčová slova:...Title: The Influence of Educational Measures on the Nutritional Behaviour of Sixth Grade Primary School Pupils Author: Tereza Babická Department: Special Pedagogy Supervisor: PaedDr. Eva Marádová, CSc. Abstract: The master's thesis responds to the increasing risks of developing diseases associated with inappropriate diet which should be, from a professional perspective, avoided from early childhood. The aim of the thesis is to find out to what extent the available educational measures in the area of diet and nutrition are effective and how their efficiency is manifested in the behaviour of primary school pupils. The theoretical part is concerned with the formation of eating habits of children and the influence of these habits on their somatic and mental development. It describes the historical and contemporary view of the issue and introduces a legislative framework for catering in school facilities. The end of the theoretical part features selected projects, programs and studies dealing with the eating habits of children both in the Czech Republic and abroad. The empirical part analyzes and evaluates data from research at selected primary schools, which ascertain how sixth-graders at elementary schools provide school snacks and to what extent they use the services of school buffets, vending machines or...
Klíčová slova:
děti; svačina; vzdělávání; Výživa; zdraví; škola; children; education; health,snack; Nutrition; school