Název:
Stabilita emulgovaných tuků z hlediska reologie a senzoriky
Překlad názvu:
Stability of margarines from the viewpoint of rheology and sensorics
Autoři:
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků /45./, Janov nad Nisou (CZ), 2007-05-16 / 2007-05-18
Rok:
2007
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bylo ukázáno, že rotační reometrie umožňuje rychlé a objektivní stanovení stability emulgovaných pokrmových tuků. Bylo prokázáno, že např. u farmaceutických a kosmetických emulzí typu olej-voda a voda-olej uvedená rotačně-reometrická metoda velmi dobře koreluje s termostabilitou, stanovovanou převážně časově náročnými a přitom subjektivními testy.There was shown that rotational rheometry provides fast and objective assessment of stability of margarines. It was proved as e.g. for farmaceutical and cosmetical emulsions of a type oil-water and water-oil that an introduced rotational-rheometrical method achieves a very good correlation with thermostability measured by means of very time-consuming and subjective tests.
Klíčová slova:
flow curves; margarines Číslo projektu: CEZ:AV0Z20600510 (CEP), IAA2060404 (CEP) Poskytovatel projektu: GA AV ČR Zdrojový dokument: Sborník přednášek z 45. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků, ISBN 978-80-86238-14-2
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0157274