Název:
Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje
Překlad názvu:
Antioxidant activity of green tea extracts
Autoři:
Šedý, Michal ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek obsažená v extraktech zeleného čaje vykazuje silné antioxidační účinky. V teoretické části se tato práce zabývá historií a výrobou čaje. Dále se zaměřuje na popis nejhojněji zastoupených antioxidačních a bioaktivních látek v čaji. V experimentální části byly vybrány tři vzorky zeleného čaje z obchodního řetězce, které byly dále analyzovány vybranými metodami UV-VIS spektrometrie a následně porovnány.
This bachelor thesis focuses on antioxidant and biological active compounds present in green tea extracts. Green tea is a rich source of antioxidants and it has been considered a medicinal beverage in the past. Series of compounds contained in green tea extracts exhibits strong antioxidant effects. The theoretical part of this thesis deals with the history and production process of tea. It also focuses on the description of the most abundant antioxidant and bioactive substances in tea. Three green tea samples from the retail chain were selected in the experimental section, which were further analysed by selected UV-VIS spectrometry methods and then compared.
Klíčová slova:
antioxidanty; antioxidační aktivita; Camellia Sinensis; katechiny; polyfenoly; UV-VIS spektrometrie; zdraví; Zelený čaj; antioxidant activity; antioxidants; Camellia Sinensis; catechins; Green tea; health; polyphenols; UV-VIS spectrometry
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/82810