Název:
Analýza a charakterizace beta-glukanů z vybraných přírodních zdrojů
Překlad názvu:
Analysis and characterization of beta-glucans from some natural sources
Autoři:
Vít, Radek ; Hudečková, Helena (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem bakalářské práce je otestovat a charakterizovat komerčně dostupné produkty s deklarovaným obsahem -glukanů. V teoretické části jsou popsány -glukany, jejich možné zdroje, vlastnosti a využití. Dále se v teoretické části nachází část zaměřená na stanovení obsahu -glukanů. Jako zdroje -glukanů jsou v teoretické části dále popsány kvasinka Saccharomyces cerevisiae a houba hlíva ústřičná. Popsány jsou také jednotlivé stanovované skupiny aktivních látek a principy metod použitých pro jejich charakterizaci. V experimentální části této práce byly charakterizovány extrakty z pěti komerčně dostupných zdrojů -glukanů. Stanovena byla antioxidační aktivita, celkové polyfenoly, proteiny a sacharidy, u vybraných produktů též obsah vitamínu C za využití HPLC a dále obsah lipidů za využití GC-FID. Ke stanovení obsahu -glukanů byla využita enzymatická metoda. U dvou vzorků s nejvyšší antioxidační aktivitou byly poté provedeny antimikrobiální a MTT testy.
The aim of the bachelor thesis is to test and characterize commercially available products with declared -glucans content. The theoretical part describes -glucans, their possible sources, properties and utilization. Further, the theoretical part is focused on methods for determination of -glucan content. Saccharomyces cerevisiae yeast and oyster mushroom fungus are available as commercial sources of -glucans. Next individual groups of the active substances and principles of the methods used for their characterization are described too. In experimental part of this work the extracts from five commercially available sources of -glucans were prepared and characterized. Antioxidant activity, total polyphenols, proteins and carbohydrates were determined. For selected products, the content of vitamin C using HPLC and the lipid content using GC-FID were determine as well. An enzymatic method was used to determine the -glucan content. Two samples of the highest antioxidant activity were then subjected to antimicrobial and MTT tests.
Klíčová slova:
Antimikrobiální aktivita; Beta-glukany; Hlíva ústřičná; MTT test; Saccharomyces cerevisiae; Antimicrobial aktivity; Beta-glucan; MTT tests; Oyster mushroom; Saccharomyces cerevisiae
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/82207