Název: Fatty Acids Profile Analysis in Fresh Suspension of Japonochytrium Sp.
Autoři: Rousková, Milena ; Maléterová, Ywetta ; Hůrková, K. ; Kaštánek, P. ; Hanika, Jiří ; Šolcová, Olga
Typ dokumentu: Příspěvky z konference
Konference/Akce: International Conference on Chemical Technology /5./, Mikulov (CZ), 20170410
Rok: 2017
Jazyk: eng
Abstrakt: The study is focused on concentration of a lipid content and determination of the extractable part oriented on included fatty acids in separated phases of centrifuged wet biomass. The main attention was focused on the DHA concentration from the upper lipid layer, containing obviously concentrated proportion of fatty acids. Water fungi suspension was submitted to centrifugation with subsequent separation of individual liquid/solid fractions and extracted by two solvent systems. Dichloromethane/methanol 1/1 and 1-hexane/ethanol 2/3 was applied. Both solvent systems afforded comparable fatty acids profiles. Dominant acids C16:0 (in the range of 43-47%) and DHA C22:6n3 (43-47%) were detected. Biomass residue can be applied e. g. as an animal food supplement due to high protein content. Also level of pigments with antioxidant effect, particularly carotenoids, can be dietary significant.
Klíčová slova: concentration; fatty acids; lipids
Číslo projektu: TE01020080 (CEP)
Poskytovatel projektu: GA TA ČR
Zdrojový dokument: Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology, ISBN 978-80-86238-65-4, ISSN 2336-811X
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.

Instituce: Ústav chemických procesů AV ČR (web)
Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0278445

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-370668


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Věda a výzkum > AV ČR > Ústav chemických procesů
Konferenční materiály > Příspěvky z konference
 Záznam vytvořen dne 2017-12-20, naposledy upraven 2023-12-11.


Plný tet:
Plný text:
Pokud se vám dokument nezobrazí v prohlížeči, uložte jej na svůj PC a otevřete jej v příslušném programu.
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet