Název:
Současné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývoje
Překlad názvu:
Current problems of school meals in the Czech republic and the vision of its future development
Autoři:
Strosserová, Alena ; Trojan, Václav (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Jejím cílem je zmapovat situaci z pohledu vedoucích školních jídelen a determinovat největší úskalí pro další fungování systému. Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a svými efekty navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Zároveň je prostředím pro aplikaci neformálního vzdělávání v oblasti edukace správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování. Metodou dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý systém. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy, jako je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání a...Abstracts This thesis will address current problems in terms of school feeding in the Czech Republic. Its purpose is to summarize the situation from the point of view of the heads of school cafeterias and to determine the greatest difficulties for further functioning of the system. School feeding system is a part of educational and learning process and its effects relate to proper fulfilling of schools' educational programmes. At the same time, it is an environment for application of informal learning in terms of correct eating habits and social interactions during meals. By participating in the process, the pupils gain socio-psychological competences for entire life. Not only they gain practical knowledge in terms of nutrition, they learn as well how to interact during meals in an unforced way. Using the questionnaire method, some of the problems of school feeding system were identified. Some of the most severe problems might become a risk to this whole unique system. The outcome of the research are findings which point out the problems, such as old age of the personnel in the school feeding system, as well as the absence of new young people, who would continuously take on the experiences and replace the retiring workers. The results of the research revealed that the case of these problems are mainly...
Klíčová slova:
Školní stravování Neformální a informální vzdělávání Kompetence dětí a žáků Výchova ke zdraví Vzdělávání o výživě Spotřební koš Řízení Personalistika ve školním stravování; School meals Formal and informal learning Competence of children and pupils Health education Education about nutrition Consumer basket Management Personnel in school lunch