Název:
Vlastnosti rostlinných extraktů
Překlad názvu:
Properties of plant extracts
Autoři:
Bělonožníková, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Liberda, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Rostliny syntetizují řadu látek označovaných jako sekundární metabolity. Patří mezi ně produkty fenylpropanoidní dráhy (flavonoidy, stilbeny, anthokyaniny, taniny), isoprenoidy a alkaloidy. Studiu sekundárních metabolitů rostlin je věnována značná pozornost, protože jsou spojovány s pozitivním vlivem na lidské zdraví a snížením rizika některých chorob včetně rakoviny, diabetu 2. typu a poruch kardiovaskulárního systému. Mechanismus účinku jednotlivých látek není dosud přesně znám, pozitivně se projevuje jejich antioxidační kapacita. V této práci byly připraveny extrakty z 22 druhů ovoce a zeleniny, byl stanoven celkový obsah fenolických látek, flavonoidů a antioxidační kapacita pomocí metody FRAP (z angl. ferric ion reducing antioxidant power) a ABTS [2,2' -azino-bis(3-ethylbenzothiazolin-6- sulfonát)]. Vysoký obsah fenolických látek byl zjištěn v extraktu z jahody, višně a kiwi. Nejvyšší antioxidační kapacitu měl extrakt z jahody. Další sledovanou vlastností byl vliv extraktů z ovoce a zeleniny na aktivitu trávicích enzymů pankreatické lipasy a α-amylasy. Extrakt z citronu, červeného rybízu, josty, limetky a višně snížil aktivitu lipasy, extrakty z červeného rybízu, dýně, kiwi a nashi výrazně inhibovaly štěpení škrobu α-amylasou. Klíčová slova: fenolické látky, flavonoidy, antioxidační kapacita,...Plants synthesize a wide variety of compounds called secondary metabolites. These compounds comprise products of the phenylpropanoid pathway (flavonoids, stilbens, anthocyanines and tannins), isoprenoids, and alkaloids. Since plant secondary metabolites seem to affect human health in a positive way, decrease the risk of some diseases such as cancer, diabetes type 2 and disorders of the cardiovascular system, their studies attract a lot of attention. The mechanism of the effect of individual compounds on human health has not been clarified yet, the positive effect is probably caused by their antioxidant capacity. In this work 22 extracts from different kinds of fruit and vegetables were prepared. The total content of phenolic compounds and flavonoids, the antioxidant capacity by methods FRAP (ferric ion reducing antioxidant power) and ABTS [2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6- sulphonic acid)] were determined. High content of phenolic compounds was established in the extract from strawberry, cherry and kiwi, the highest antioxidant capacity was found in the extract from strawberry. Another studied attribute of extracts from fruit and vegetables was their influence on the activity of digestive enzymes pancreatic lipase and α-amylase. The extracts from lemon, red currant, jostaberry, lime and...
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; fenolické látky; flavonoidy; inhibice enzymů; antioxidant capacity; enzyme inhibition; flavonoids; phenolic compounds