Název:
Analytické přístupy ke stanovení a identifikaci flavonoidů
Překlad názvu:
Analytical approaches of identification and quantification of flavonoids
Autoři:
Dušková, Miroslava ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Hodek, Petr (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V úvodu práce jsou shrnuty a přiblíženy poznatky o flavonoidech - jejich dělení podle struktury, biosyntéza, výskyt v lidské stravě, příznivé účinky na lidské zdraví. Dále jsou uvedeny nejčastější analytické přístupy k jejich identifikaci a stanovení. V experimentální části byla stanovována čistota dvou standardních látek flavonoidní povahy - myricetinu a dihydromyricetinu. K tomu byla využita spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti. Zjištěné polohy absorpčních maxim obou látek odpovídají údajům z literatury. Následně byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie na reversní fázi k určení případnému obsahu nečistot. Z chromatogramů získaných po provedení optimalizace eluce je zřejmé, že čistota preparátů je dosti vysoká a je v souladu s dodanými certifikáty.The first part of this thesis summarizes the available information about flavonoids and gives deeper insight into their classification, biosynthesis, occurrence in human diet and beneficial effects on human health. In the next part, the most widely used analytical approaches for identification and quantification of these compounds are described in detail. The aim of experimental part of this thesis was to determine the purity of two samples of flavonoid compounds - myricetin and dihydromyricetin. As the first step, ultraviolet-visible spectroscopy was used. The determined wavelengths of absorbance maxima are in accordance with literary data for both compounds. Next, the reversed-phase high-performance liquid chromatography was used for determination of eventual impurities. The chromatographs obtained with optimized elution protocols are demonstrating the purity of both samples, corresponding to the manufacturers' certificates.
Klíčová slova:
Flavonoidy; identifikace biologicky aktivních látek; stanovení antioxidantů; Flavonoids; identification of biologically active compounds; quantification of antioxidants