Název:
Spotřeba vybraných zemědělských komodit v Česku a její dopady na vodní zdroje v zemích produkce
Překlad názvu:
Consumption of selected agricultural commodities in Czechia and its impacts on water resources in producing countries
Autoři:
Nováková, Petra ; Hák, Tomáš (vedoucí práce) ; Stojanov, Robert (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vazbami mezi spotřebou potravin a environmentálními dopady na místech spotřebě často velmi vzdálených. Spotřeba potravin působí prostřednictvím mezinárodního obchodu tlak na vodní zdroje v jiných zemích. V práci je analyzována vodní stopa z geografické perspektivy, konkrétně vodní stopa národní spotřeby dvou vybraných zemědělských plodin s důrazem na část externí vodní stopy. Hlavním cílem je zhodnotit dopady spotřeby vybraných dovážených plodin na vodní zdroje v zemích produkce porovnáním rozdílnosti dopadů v těchto zemích. Pro hodnocení dopadů se využívá nové metody revidované vodní stopy, která propojuje vodní stopu a hodnocení dopadů na vodní zdroje. Nejprve se práce věnuje popisu současného stavu vodních zdrojů v jednotlivých světových regionech, využívání vody v zemědělství, mezinárodních toků virtuální vody a teoretickému zarámování pojmů vodní stres a vodní stopa. V další části jsou vybrány vhodné plodiny a vyčíslená vodní stopa národní spotřeby. Následuje revidování vodní stopy a hodnocení dopadů na vodní zdroje ve světě způsobených spotřebou vody na produkci plodin dovezených a spotřebovaných v Česku. Klíčová slova: vodní stres, vodní stopa, revidovaná vodní stopa, spotřeba zemědělských komodit, dopady na vodní zdrojeThe thesis is focused on the relationship between food consumption and environmental impacts on places which are often very distant from the where the consumption itself occurs. Food consumption through the international trade causes pressure on water resources in different countries. The thesis analyses the water footprint from geographical perspectives, specifically focused on national consumption of two selected crops, with an emphasis on external water footprint. The main objective is to evaluate the impacts of consumption of selected imported crops on water resources in producing countries by comparing the differences of the impacts in these countries. To evaluate these impacts, new method of revised water footprint is used. This method connects the water footprint and impact assesment on water resources. In the first section the thesis is devoted to the description of the current state of water resources in different regions of the world, water use in agriculture, international flows of virtual water and theoretical concepts of water stress and water footprint. In the next section, suitable crops are selected and the water footprint of national consumption is quantified. The following section deals with the water footprint revision and assessment of impacts on water resources in the world,...