Název:
Informovanost o výživě a stravovací návyky dětí staršího školního věku vybraných základních škol
Překlad názvu:
Awareness of the nourishement and the eating habits of the older school age children at the chosen primary schools
Autoři:
Hobzková, Markéta ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Informovanost o výživě a stravovací návyky dětí staršího školního věku vybraných základních škol Autor: Markéta Hobzková Katedra: Pedagogiky Vedoucí práce: PaedDr. Eva Marádová, CSc. Abstrakt: Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Část teoretická je zaměřena na problematiku stravování, na jednotlivé složky výživy a vysvětlení jejich důležitosti ve vztahu k danému věku dětí. Dále jsou zde objasněny pojmy stravování se zaměřením na specifické potřeby ve výživě dětí staršího školního věku a popsána důležitost dodržování stravovacích návyků v souvislosti s poruchami příjmu potravy a obezitou. Cílem empirické části práce je zmapovat znalosti žáků v oblasti výživy, získat informace o jejich stravovacích návycích a zjistit, zda existuje vztah mezi znalostmi dětí v oblasti výživy, způsobem jejich stravování a jejich nutričními preferencemi. Získání informací bylo realizováno prostřednictvím anonymního polostrukturovaného dotazníku u žáků vybraných základních škol 7. -9. ročníku. Klíčová slova: potrava, výživa, stravování, návyk, dětiTitle: The awareness of the nourishement and the eating habits of the older school age children at the chosen primary schools. Author: Markéta Hobzková Department: Pedagogy Supervisor: PaedDr. Eva Marádová, CSc. Abstract: This Bachelor work is divided into two parts. The theoretical part is intent on problems of eating, on the particular components of the nourishement and explaining of their importance in refering to the specific age of children. Then there are elucidated concepts of boarding with a wiev to the specific needs in the nourishement of the older school age children and described the importance of observing of the boarding habits in connection with some disorders of food intake and the obesity. The aim of the empiric part of this work is to map the pupils' knowledges in the area of the nourishement and get some information about their eating habits and to make a discovery whether there exists an affinity between children's knowledges in the area of the nourishement and the way of their fare and their nutrive preferences. The acquiring of the information was realized through the mediation of an anonymous halfstructured questionaire of the pupils of the 7th - 9th classes at some choosen primary schools. Key words: food, nutrition, eating, habit, children
Klíčová slova:
děti; návyk; potrava; stravování; výživa; znalosti o výživě; children; eating; food; habit; knowledge about nutrition; nutrition