Název:
Fenomén labužnictví a časopisy věnující se gastronomii na území České republiky v letech 2004-2012
Překlad názvu:
Culinary trend and Czech magazines dedicated to gastronomy in the years 2004-2012
Autoři:
Králiková, Barbora ; Köpplová, Barbara (vedoucí práce) ; Wolák, Radim (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Fenomén labužnictví a časopisy věnované gastronomii na území České republiky v letech 2004-2012 se zabývá gastronomickými periodiky vycházejícími na českém trhu v uvedeném časovém období. V úvodní části práce je nastíněna problematika jídla ze sociologického hlediska, je osvětlena jeho role ve společnosti, jeho symbolicky komunikační hodnota i schopnost sociálně stratifikovat společnost. Charakterizován je životní styl české populace a její postoj k jídlu. Následující část práce je věnována gastronomickému trendu v médiích, jeho kontextu, projevům, způsobu jakým je reflektován v České republice i jeho možným účinkům na společnost. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány vybraným gastronomickým periodikům na českém trhu. Zmíněna je situace na trhu s periodiky v roce 2012 a gastronomické časopisy jsou rozděleny do kategorií podle svého zaměření. Závěrečná část práce analyzuje zvolené měsíčníky F.O.O.D. , Gurmet, a Apetit, které jsou rozebrány z hlediska rubrik, inzerce, používaného jazyka i grafického zpracování. Součástí práce je i stručná sémiotická analýza vybraných článků v časopisech.Diploma thesis Fenomén labužnictví a časopisy věnující se gastronomii na území České republiky v letech 2004-2012 is devoted to the questions of publishing gastronomical magazines in Czech republic in the years 2004-2012 and describes the culinary trend which is frequent issue of the Czech media discourse in the year 2012. The first parts of the thesis deal with the sociological perspectives on food, its role within society is explained as well as its ability to produce the meanings and symbols and to express social differentition. The attitude of Czech population towards food and lifestyle is characterized. The following chapter focuses on the culinary trend in various kinds of masmedia content, it reveals the context of the trend, its impact and the way it is represented in Czech republic. The last two chapters of the thesis deal with the gastronomical magazines, which are divided into two main categories according to their content. The current situation on the Czech market with magazines is explained. The final chapter focuses on selected gastronomical magazines F.O.O.D. Apetit and Gurmet which are analyzed from the point of their sections arrangment, graphic design, advertisement and language. Short semiotic analysis of selected articles is presented.
Klíčová slova:
gastronomie; jídlo; média; periodika; stravovací zvyklosti; trend; vaření; časopisy; životní styl; cooking; eating habits; food; gastronomy; journals; life style; magazines; media; trends