Original title:
Studie nakládání s gastroodpady
Translated title:
Study of the gastrowaste management
Authors:
Šmíd, Jakub ; Benešová, Libuše (advisor) ; Kotoulová, Zdenka (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Gastroodpady jsou problematickou skupinou odpadů vzhledem k jejich vlastnostem a způsobům, jak mohou být zpracovávány. V teoretické části této práce je obsažen souhrn legislativy týkající se nakládání s gastroodpady v České republice. Je zde také zjišťována jejich produkce ve státech Evropské unie a v České republice a prověřovány způsoby nakládání s nimi. V praktické části jsou zpracovány výsledky vlastního průzkumu a také příklady firem zabývajících se sběrem gastroodpadů. V závěru jsou navržena doporučení změn v nakládání s gastroodpady. Klíčová slova: gastroodpady, nakládání s gastroodpady, biologicky rozložitelný odpad, SWOT analýza, vedlejší živočišné produkty, kuchyňské odpady.Food wastes are problematic group of wastes due to their properties and the ways how they can be processed. The theoretical part of this work contained a summary of legislation relating to the disposal of food wastes in the Czech Republic. There is also investigated their production the European Union and the Czech Republic and there are tested ways of dealing with them. Practical part presents the results of our own research and examples of companies engaged in the collection of food wastes. In conclusion, this study suggests recommendations of changes in the treatment of food wastes. Keywords: food wastes, management of food wastes, biodegradable waste, SWOT analysis, animal by-products, kitchen wastes.
Keywords:
animal by-products; biodegradable waste; food wastes; kitchen wastes; management of food wastes; SWOT analysis; biologicky rozložitelný odpad; gastroodpady; kuchyňské odpady; nakládání s gastroodpady; SWOT analýza; vedlejší živočišné produkty
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/51848