TY - THES TI - Studie nakládání s gastroodpady TT - Study of the gastrowaste management AU - Šmíd, Jakub AB - Food wastes are problematic group of wastes due to their properties and the ways how they can be processed. The theoretical part of this work contained a summary of legislation relating to the disposal of food wastes in the Czech Republic. There is also investigated their production the European Union and the Czech Republic and there are tested ways of dealing with them. Practical part presents the results of our own research and examples of companies engaged in the collection of food wastes. In conclusion, this study suggests recommendations of changes in the treatment of food wastes. Keywords: food wastes, management of food wastes, biodegradable waste, SWOT analysis, animal by-products, kitchen wastes. AB - Gastroodpady jsou problematickou skupinou odpadů vzhledem k jejich vlastnostem a způsobům, jak mohou být zpracovávány. V teoretické části této práce je obsažen souhrn legislativy týkající se nakládání s gastroodpady v České republice. Je zde také zjišťována jejich produkce ve státech Evropské unie a v České republice a prověřovány způsoby nakládání s nimi. V praktické části jsou zpracovány výsledky vlastního průzkumu a také příklady firem zabývajících se sběrem gastroodpadů. V závěru jsou navržena doporučení změn v nakládání s gastroodpady. Klíčová slova: gastroodpady, nakládání s gastroodpady, biologicky rozložitelný odpad, SWOT analýza, vedlejší živočišné produkty, kuchyňské odpady. UR - http://hdl.handle.net/20.500.11956/51848 UR - http://www.nusl.cz/ntk/nusl-321166 A2 - Kotoulová, Zdenka A2 - Benešová, Libuše LA - cze KW - biologicky rozložitelný odpad KW - SWOT analýza KW - biodegradable waste KW - nakládání s gastroodpady KW - gastroodpady KW - food wastes KW - management of food wastes KW - vedlejší živočišné produkty KW - animal by-products KW - SWOT analysis KW - kuchyňské odpady KW - kitchen wastes PY - 2013 PB - Univerzita Karlova, Ovocný trh 5, 116 36 Praha 1, http://cuni.cz/ ER -