Název:
Komunikace v rámci managementu školní jídelny
Překlad názvu:
Communication in the management of school cafeteria
Autoři:
Dušková, Drahomíra ; Trunda, Jiří (vedoucí práce) ; Trojanová, Irena (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] NÁZEV: Komunikace v rámci managementu školní jídelny AUTOR: Drahomíra Dušková KATEDRA (ÚSTAV) Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Jiří Trunda ABSTRAKT: Závěrečná bakalářská práce se zabývá vnitřní komunikací v zařízeních školních jídelen a je zaměřena na komunikaci manažerských funkcí. Dotazníkovým šetřením v rámci školních jídelen z celé České republiky, tedy z počtu 8.154 zařízení školního stravování, bylo osloveno celkem 250 školních jídelen. Dotazníky vyplnilo 116 vedoucích (ředitelů) školních jídelen a 259 zaměstnanců. Práce přináší zprávu o stavu umění komunikovat. Na jedné straně z pohledu vedoucích samotných, přičemž zjišťuje jejich názor na to, jak se jim komunikace daří aplikovat. Na druhé straně z pohledu zaměstnanců jídelny tak, jak komunikaci vnímají a rozumí. Analýza výsledků odhalila u některých otázek rozdílné názory na komunikaci mezi vedoucími školních jídelen a jejich zaměstnanci. Na některé otázky pohlížely obě strany stejně kriticky, někde došlo k pozitivní shodě ve prospěch úspěšné komunikace. Dále práce zjišťuje, že 61% vedoucích školních jídelen nemá žádné vzdělání v oblasti managementu. Výstupem práce je možnost využití dotazníků v dalších školních jídelnách. KLÍČOVÁ SLOVA: manažer, komunikace, školní jídelnaTITLE: Communication in the management of school cafeteria AUTHOR: Drahomíra Dušková DEPARTMENT: School management center SUPERVISOR: Mgr. Jiří Trunda ABSTRACT: Final bachelor thesis deals with internal communications in the school cafeterias and focuses on manager's communication. Survey was sent out to a total of 250 school cafeterias, from the total number of 8154 school catering facilities across the Czech Republic. Questionnaires were completed by 116 managers (directors) of school cafeterias and 259 employees. The thesis reports on the communication skills. On one side, from the perspective of managers themselves, determining their views on how they apply communication skills. And on the other side, from the perspective of employees in cafeterias, as they perceive and understand communication. Analysis of the results revealed some differing views on issues of communication between the school cafeteria managers and their employees. Some questions were perceived as critical for both sides, in other, sides answered in positive consensus in favor of successful communication skills. Further the thesis has determined that 61% of school cafeteria managers have no training or education in management. The output of this thesis is the possibility of using questionnaires in other school cafeterias KEYWORDS:...
Klíčová slova:
komunikace; manažer; školní jídelna; communications; manager; school cafeteria