Název: Vegetariánská strava - formy, kořeny, význam
Překlad názvu: Vegetarian food - forms, roots, significance
Autoři: Dolejší, Anna ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok: 2010
Jazyk: cze
Abstrakt: Bakalářská práce uvádí jednotlivé formy vegetariánství, odhaluje kořeny a motivace a vyhodnocuje význam. I přes to, že je práce pouze teoretická, přinesla určité výsledky. Vegetariáni mají úplně jiný přístup k životu, jejich myšlení je mnohem složitější. Nejedná se pouze o redukci potravin živočišného původu z jídelníčku, ale o životní styl, určitou životní filosofii. Motivace k vynechání masa ze stravy nemusí být vždy pouze jedna, často se jedná o kombinaci několika důvodů. V poslední době má velký význam motivace zdravotní, ale mnoho vegetariánů uvádí také důvody etické nebo náboženské. Vegetariáni udržují celkově zdravější životní styl. Velká část nepije alkohol, nekouří cigarety, jsou fyzicky aktivnější, rozvíjejí se i po duchovní stránce, meditují a relaxují. Většina vegetariánů odmítá výrobky z kůže - opasky, boty, nesouhlasí s testováním kosmetických výrobků a léků na zvířatech. Preferují ekologicky šetrné výrobky, či biopotraviny. Opakované studie potvrzují, že vegetariánství je zdravý životní styl. Tato bakalářská práce může pomoci těm, kteří hledají odpovědi na svoje otázky. Je každého soukromá věc, do jaké míry přemýšlí nad tím, jak vegetariánství může pozitivně ovlivnit život lidí, jejich společné soužití a vztah k okolnímu světu. A je na zamyšlení a vytvoření si vlastních postojů na každém z nás.

Instituce: Fakulty UK (VŠKP) (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Dostupné v digitálním repozitáři UK.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/20.500.11956/39650

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-303898


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Školství > Veřejné vysoké školy > Univerzita Karlova > Fakulty UK (VŠKP)
Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce
 Záznam vytvořen dne 2017-05-09, naposledy upraven 2022-03-04.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet