Original title: Vegetariánská strava - formy, kořeny, význam
Translated title: Vegetarian food - forms, roots, significance
Authors: Dolejší, Anna ; Stránský, Miroslav (advisor)
Document type: Bachelor's theses
Year: 2010
Language: cze
Abstract: Bakalářská práce uvádí jednotlivé formy vegetariánství, odhaluje kořeny a motivace a vyhodnocuje význam. I přes to, že je práce pouze teoretická, přinesla určité výsledky. Vegetariáni mají úplně jiný přístup k životu, jejich myšlení je mnohem složitější. Nejedná se pouze o redukci potravin živočišného původu z jídelníčku, ale o životní styl, určitou životní filosofii. Motivace k vynechání masa ze stravy nemusí být vždy pouze jedna, často se jedná o kombinaci několika důvodů. V poslední době má velký význam motivace zdravotní, ale mnoho vegetariánů uvádí také důvody etické nebo náboženské. Vegetariáni udržují celkově zdravější životní styl. Velká část nepije alkohol, nekouří cigarety, jsou fyzicky aktivnější, rozvíjejí se i po duchovní stránce, meditují a relaxují. Většina vegetariánů odmítá výrobky z kůže - opasky, boty, nesouhlasí s testováním kosmetických výrobků a léků na zvířatech. Preferují ekologicky šetrné výrobky, či biopotraviny. Opakované studie potvrzují, že vegetariánství je zdravý životní styl. Tato bakalářská práce může pomoci těm, kteří hledají odpovědi na svoje otázky. Je každého soukromá věc, do jaké míry přemýšlí nad tím, jak vegetariánství může pozitivně ovlivnit život lidí, jejich společné soužití a vztah k okolnímu světu. A je na zamyšlení a vytvoření si vlastních postojů na každém z nás.

Institution: Charles University Faculties (theses) (web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository.
Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/39650

Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-303898


The record appears in these collections:
Universities and colleges > Public universities > Charles University > Charles University Faculties (theses)
Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses
 Record created 2017-05-09, last modified 2022-03-04


No fulltext
  • Export as DC, NUŠL, RIS
  • Share