Název:
Nutriční zvyklosti, vztah k vlastnímu tělu u dívek mladšího a středního školního věku. Příspěvek problematice primární prevence poruch příjmu potravy
Překlad názvu:
Eating gabits, body image in younger and middle-school age girl. The contribution to the issue of primary prevention of eating disorders
Autoři:
Novotná, Petra ; Fraňková, Slávka (vedoucí práce) ; Niederlová, Markéta (oponent) ; Marádová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve studii jsme se zaměřili na stravovací zvyklosti, jídelní preference a averze, body image a sebehodnocení, tedy na faktory, které ve své patologické formě patří k významným rizikovým faktorům poruch příjmu potravy a jsou považovány za klíčové komponenty primární prevence. Z analýzy rozhovorů a dotazníkových metod u souboru dívek mladšího a středního školního věku (N=101) vyplynulo, že dívky vstupují do 1. tříd s relativně upevněným systémem postojů k jídlu. Ke změnám dochází ve středním školním věku, kdy se rozšiřuje spektrum zkušeností s jídly, původně vysoká obliba některých potravin a nápojů se snižuje a dochází k nárůstu averzí. Výraznější patologické jídelní chování se v námi sledovaném souboru nepotvrdilo, zaznamenali jsme pouze některé trendy, které mohou v jídelní problémy v pozdějším věku vyústit. V oblasti body image se objevila preference štíhlosti, která se však s věkem snižovala a posouvala se k realističtějším rozměrům. V souboru dívek středního školního věku jsme zjistili negativní sebeocenění a sebehodnocení schopností. V závěru práce jsme podali některé náměty pro prevenci jídelních poruch.The aims of this study are dietary habits, eating preferenees and aversions, body image and self-esteem, the faetors whieh in its pathologieal form belong to one of the major risk faetors and are eonsidered as a key eomponent of prevention of eating disorders in ehildhood. The analysis of interviews and questionnaire methods for the younger group of girls and middle sehool age girls (N = 10 1) showed that girls enter the 1 st c1asses with relatively eonsistent system of eating preferenees and aversions. The ehanges are in middle sehool age when the range of experienee with meals extends, preferenees are redueed and aversions to eertain food and dishes are growing. Preferenees of slirnness appeared in the area of body image, though it dec1ined with age and moved to a more realistie proportions. Pronouneed pathologieal eating behavior was not eonfirmed in our reference file, we have seen only some trend s that might result in the eating problems in later life. In a group of girls of middle sehool age, we found inereased negative self-esteem and evaluation of own skills. At the end of the work we gaye some suggestions for the prevention of eating disorders.