Original title:
Kvalita života pacientů se syndromem krátkého střeva
Translated title:
Quality of Life in patients with the short bowel syndrome
Authors:
Thimová, Jitka ; Mareš, Jiří (advisor) ; Jandík, Pavel (referee) ; Vachková, Eva (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Autor: Jitka Thimová Instituce: Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové Oddělení ošetřovatelství Název práce: Kvalita života pacientů se syndromem krátkého střeva Vedoucí práce: Prof. PhDr. Jiří Mareš, CSc. Počet stran: 85 Počet příloh: 2 Rok obhajoby: 2009 Klíčová slova: kvalita života, syndrom krátkého střeva, parenterální výživa Bakalářská práce se zabývá kvalitou života pacientů se syndromem krátkého střeva. Snaží se poukázat na často významné ovlivnění života u těchto pacientů. V teoretické části jsou definovány základní pojmy včetně definování syndromu krátkého střeva. Základem empirické části je rozhovor s pacienty trpící tímto syndromem. Kladen je důraz na vlastní vnímání potíží, které nemusí korelovat s aktivitou základní nemoci či laboratorními výsledky. Otázky se týkají obecného ovlivnění života, prožívání nemoci a léčby, změn stravování, vnímání zdravotních potíží, změn vnímání potíží v čase a celkového hodnocení kvality života. Zkoumaný vzorek tvoří pacienti, kteří jsou hospitalizováni či sledováni v nutriční ambulanci Nemocnice Na Homolce. Práce je určena především zdravotním sestrám.The goal of bachelor's thesis is to analyze quality of life in patients with the short bowel syndrome. It tries to show significant impairment of life in these patients. In the theoretical section, basic terms with the inclusion of definition of short bowel syndrome are defined. The observation section uses qualitative method (interview) with the patients with the short bowel syndrome. The own perception of problems need not necessarily correlate with laboratory markers of the basic disorder activity. The questions were about affecting life, perception of disorder, treatment and health troubles, change of food and global quality of life evaluation. Subjects were drawn from inpatients and outpatients which are treated in Na Homolce Hospital. The work is intended mainly for nursing staff.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/21472