Název:
Porovnání nutriční hodnoty a stravitelnosti ovsa setého a ovsa černého
Překlad názvu:
Comparison of the nutritional value and digestibility of classical oat and black oat
Autoři:
Gergelová, Anna ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Dušan, Dušan (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Literární přehled diplomové práce zahrnuje články a publikace věnované tématice trávicího traktu, problematice měření stravitelnosti živin u koní, charakteristice a nutričním hodnotám ovsa setého žlutého (Avena Sativa), ovsa černého (Avena strigosa) a sena.
Praktická část této práce je věnována porovnání nutričních hodnot a stravitelnosti ovsa v krmné dávce, která obsahovala žlutý nebo černý oves a seno. Pokus byl proveden na šesti koních zapůjčených z Akademického jezdeckého klubu v Praze Suchdole v průběhu února 2016. Přípravné období bylo 5 dní, a vlastní odběr vzorků výkalů proběhl 5. dne ráno po ranním krmení. Z šesti koní byly vytvořeny tři páry. První pár tvořili valaši plemene český teplokrevník, kteří byli ustájeni ve vnitřní boxové stáji. Druhý pár tvořili valaši plemene hafling ve venkovním boxovém ustájení. Třetí pár tvořili valaši plemene hucul a welsh cob, ustájeni ve venkovním boxu. Vždy jeden kůň z pokusného páru byl krmen ovsem setým pluchatým a druhý kůň ovsem černým odrůdy Raven. Krmná dávka byla pro oba koně stejná a obě pokusná zvířata zároveň dostávala stejné množství objemného krmiva.
Koeficient stravitelnosti byl zjištěn na základně použití indikátorové metody za pomocí indikátoru ligninu. Provedeny byly chemické analýzy stanovení sušiny a popelovin, hrubé vlákniny (CF), neutrálně detergentní vlákniny (NDF), acido detergentní vlákniny ADF a acido detergentního ligninu (ADL), hrubého tuku a dopočítány bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV) a organická hmota (OH).
Mezi pokusnými páry nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl. Proto byla hypotéza o odlišnosti nutriční a dietetické hodnotě ovsa setého a černého zamítnutaA review of literature thesis includes articles and publications dedicated to the topic of the digestive tract, the issue of measuring the digestibility of horse nutriens, characteristics and nutritional values of the yellow oat (Avena sativa), black oat (Avena strigosa) and hay.
The practical part is devoted to comparing the nutritional values and digestibility of yellow and black oats in the ration using yellow or black with oat hay
The experiment was conducted on six horses borrowed from the Academic riding club in Prague - Suchdol in February 2016. The preparatory period was 5 days, and sampling of faeces took place fifth morning after the morning feeding. Three pairs were created out of the six horses. The first pair formed gelding breed, Czech warmblood, who were housed in the inner box stable. The second pair formed a Haflinger gelding breed housed in an outdoor box. The third pair formed a Hucul gelding breed and welsh cob, housed in an outdoor box. One of the horses from an experimental pair was fed oat hulls and other horse was fed black varieties oats Raven. Rations was the same for both of the horses and both experimental animals also received the same amount of roughage.
Digestibility coefficient was found at the base of the marker method using indicator lignin. The chemical analysis of determination of dry matter and ash, crude fiber (CF), neutral - detergent fiber (NDF), acid - detergent fiber ADF and acid - detergent lignin (ADL), crude fat and calculated using nitrogen-free substances process colors (BNLV) and organic matter (OH) were performed.
Among the experimental pairs there was no statistically significant difference. Therefore, the hypothesis about differences in nutritional and dietetic value of oat and black oat was rejected.
Klíčová slova:
kůň; nutriční hodnota; oves; stravitelnost