Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa štěňat a mladých psů
Šabatová, Kateřina ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Plachý, Vladimír (oponent)
Výživa štěňat a mladých psů Souhrn Touto prací jsem se pokusila shrnout nejdůležitější aspekty ve výživě štěňat a psů v růstu. V úvodu práce je popsán zažívací trakt a také změny, ke kterým došlo vlivem domestikace. Dále je vysvětlen význam výživy a vody v nutričních potřebách psa. Důležité jsou potřeby živin a energie, které je nutné zachovat pro zajištění potřebných životních funkcí. Základními složkami potravy jsou proteiny, sacharidy, lipidy, minerální látky a vitamíny. Vysvětluji nutné poměry, množství a možné následky jejich nedostatku v potravě. Zaměřuji se na esenciální mastné kyseliny, které v posledních letech podléhají častým výzkumům a jejichž klady a zápory nejsou ještě zcela objasněny. Zmiňuji rovněž balastní a významné specificky účinné látky. Výživa březích a kojících fen je často opomíjena, ale pro štěňata představuje velice zásadní období. Byl prokázán vliv výživy březí feny na velikost a hmotnost narozených štěňat. Plynně navazuje výživa štěňat hned po narození, je vysvětleno složení mleziva a jeho účinnost na imunitní systém štěněte. Porovnávám rovněž poměry živin v kolostru a v mléce. Dále se zabývám výživou jedince v době odstavu i v různých růstových obdobích. V literatuře je popsáno mnoho možností krmení štěňat po odstavu až do dospělosti. S novými poznatky o výživě se zákonitě mění i způsoby krmení našich psů, ale rovněž se mění jejich požadavky na výživu vzhledem k podmínkám, kde a jak žijí a jaká je jejich potřeba živin dle jejich sportovního, chovného nebo jiného využití. V současné době je možností výživy kompletní komerčně vyráběná strava nebo doma připravená čerstvá strava - vařená nebo syrová- barf. V poslední kapitole jsem shrnula možné aspekty špatné výživy a možné důsledky. Popsány jsou nejčastější problémy spojené s neadekvátní výživou rostoucích psů jako je obezita ale i podvýživa, která rovněž negativně ovlivňuje jedince. Je jasný vliv správné výživy na růst štěněte. Pokud zanedbáme výživu psa v prvních dvou letech života, jsou následky často již nevratné.
Porovnání nutriční hodnoty a stravitelnosti ovsa setého a ovsa černého
Gergelová, Anna ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Dušan, Dušan (oponent)
Literární přehled diplomové práce zahrnuje články a publikace věnované tématice trávicího traktu, problematice měření stravitelnosti živin u koní, charakteristice a nutričním hodnotám ovsa setého žlutého (Avena Sativa), ovsa černého (Avena strigosa) a sena. Praktická část této práce je věnována porovnání nutričních hodnot a stravitelnosti ovsa v krmné dávce, která obsahovala žlutý nebo černý oves a seno. Pokus byl proveden na šesti koních zapůjčených z Akademického jezdeckého klubu v Praze Suchdole v průběhu února 2016. Přípravné období bylo 5 dní, a vlastní odběr vzorků výkalů proběhl 5. dne ráno po ranním krmení. Z šesti koní byly vytvořeny tři páry. První pár tvořili valaši plemene český teplokrevník, kteří byli ustájeni ve vnitřní boxové stáji. Druhý pár tvořili valaši plemene hafling ve venkovním boxovém ustájení. Třetí pár tvořili valaši plemene hucul a welsh cob, ustájeni ve venkovním boxu. Vždy jeden kůň z pokusného páru byl krmen ovsem setým pluchatým a druhý kůň ovsem černým odrůdy Raven. Krmná dávka byla pro oba koně stejná a obě pokusná zvířata zároveň dostávala stejné množství objemného krmiva. Koeficient stravitelnosti byl zjištěn na základně použití indikátorové metody za pomocí indikátoru ligninu. Provedeny byly chemické analýzy stanovení sušiny a popelovin, hrubé vlákniny (CF), neutrálně detergentní vlákniny (NDF), acido detergentní vlákniny ADF a acido detergentního ligninu (ADL), hrubého tuku a dopočítány bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV) a organická hmota (OH). Mezi pokusnými páry nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl. Proto byla hypotéza o odlišnosti nutriční a dietetické hodnotě ovsa setého a černého zamítnuta
Vliv extruze ovsa setého na nutriční hodnotu a ochotu k příjmu u dospělých teplokrevných koní
Slováková, Jana ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Dušan, Dušan (oponent)
Vliv extruze ovsa setého na nutriční hodnotu a ochotu k příjmu u dospělých teplokrevných koní Souhrn Oves je stále nejvíce využívanou obilninou ve výživě koní, s postupem technologií se ale rozšiřují možnosti jeho úprav. Extrudovaný oves představuje alternativu ke krmení celého a mačkaného ovsa. Jeho výhodou je jeho využitelnost, takže je možné ho krmit v menším množství. Literární část této práce zahrnuje obecné informace o ovsu setém, výživě koní a extruzi. U ovsa se zaměřuje na složení a využití. Kapitola výživa koní je zacílena na části trávicí soustavy, které souvisí s příjmem potravy. Kapitola extruze je především o možnostech jejího využití u obilnin, zvláštní pozornost byla věnována přeměně škrobu a bílkovin během extruze. Poslední část je věnována vhodnosti krmení ovsa koním a vlastnostem extrudovaného ovsa a jeho využití ve výživě koní. V experimentu bylo provedeno měření doby potřebné k příjmu 500 g celého nebo extrudovaného ovsa u 5 dospělých teplokrevných koní z JK Počin Dolní Počernice. Každá varianta byla měřena po dobu 7 dní. Doba potřebná k příjmu tohoto množství celého ovsa byla 3 minuty 18 sekund +- 8,9 sekund. Extrudovaný oves koně obtížně přijímali, proto jim začal být podáván namáčený extrudát. Takto upravené krmivo přijímali 4 koně z 5. Doba příjmu byla průměrně 2 minuty 54 sekund +- 6,7. Celý oves koně více žvýkali, u extrudovaného někteří koně krmivo hltali. Namočený extrudovaný oves byl přijímán rychleji než celý oves. Hypotézu jsme zamítli, protože koně vlhčený extrudát přijímali po kratší dobu v porovnání s celými zrny ovsa. U suchého extrudátu se dle literatury doba potřebná ke krmení naopak prodlužuje. Extrudovaný oves je vhodným krmivem pro koně v zátěži, starší koně, koně s problémy s chrupem nebo v období výměny chrupu, dušné a obtížně krmitelné koně. Výhodou je vyšší stabilita krmiva, která umožňuje delší skladování produktu.
Měření účinku L-karnitinu metodou ergospirometrie
Paimová, Barbora ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Jaroslav, Jaroslav (oponent)
Měření účinku L-karnitinu metodou ergospirometrie Souhrn Cílem práce je zjištění účinku L-karnitinu na metabolismus mastných kyselin. K vyhodnocení byly vybrány hodnoty jako objem využitého kyslíku, výkon a respirační kvocient. Studie je randomizovaná a placebem kontrolovaná. Testování proběhlo na běhacím pásu se snímáním plynů přístrojem Cortex Metalyzer 3B a sporttesterem značky Polar, typ RS 400. Průběh studie byl prodloužen oproti přednastavenému testovacímu programu. Důvodem bylo zjišťování změny v metabolismu mastných kyselin, který probíhá za aerobních podmínek a nastupuje později. Účastníci byli rekreační až výkonnostní sportovci. K vyhodnocení byl užit párový t-test a procentuální vyjádření. Nebyl zjištěn vliv na objem využitého kyslíku, výkon a respirační kvocient. Tato studie se neshoduje s většinou uvedených studií, jež uvádějí snížení respiračního kvocientu, snížení hladiny laktátu, nalezení markerů zvýšené oxidace mastných kyselin a podobně.
Čirok cukrový jako krmný komponent v kompletní krmné směsi pro vykrmované králíky
Lajerová, Martina ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Jaromír, Jaromír (oponent)
Literární část diplomové práce se zabývá výživou králíků, jejich trávicí soustavou, trávením živin, cekotrofií, nutričními požadavky a přehledem vhodných krmiv. Druhá část rešerše popisuje čirok obecný, jeho charakteristiku, obsažené nutriční látky a jeho využití jako krmného komponentu v kompletních krmných směsích. Praktická část diplomové práce hodnotí vhodnost sušených rostlin čiroku cukrového jako krmného komponentu s nízkým obsahem škrobu pro králíky. Cílem práce bylo zjištění nutriční hodnoty čiroku cukrového jako krmného komponentu ve výživě brojlerových králíků. Usušená a rozemletá zelená hmota čiroku cukrového byla zařazena ve dvou hladinách (10 % a 18 %) do pokusných kompletních krmných směsí pro vykrmované brojlerové králíky Hyla. Kompletní krmné směsi byly sestaveny na základě nutričních požadavků králíků v období výkrmu. Do experimentu bylo zařazeno 27 zvířat, která byla zvážena a po dobu pokusu monitorována. V průběhu pokusu byly sledovány parametry výkrmnosti (přírůstek, konverze krmiva). Na základě analýz krmiv a výkalů byla určena bilanční stravitelnost vybraných živin. Bilanční stravitelnost byla spočítána jako rozdíl obsahu živin v krmivu a v tuhých výkalech, vyjádřena koeficientem stravitelnosti (v %). Nejlepších hodnot bilanční stravitelnosti dosahovala kontrolní směs K, ovšem zvířata prospívala a dobře rostla i při zkrmování pokusných směsí C+10 a C+18 se zastoupením sušené zelené hmoty čiroku. Na základě bilančního pokusu nebylo možné vyvrátit hypotézu, že čirok cukrový je vhodným komponentem do kompletních krmných směsí pro vykrmované králíky.
Chov včel v České republice
Kopecký, Jan ; Voříšek, Karel (vedoucí práce) ; Plachý, Vladimír (oponent)
Cílem této bakalářské práce je, na základě dostupné literatury, sestavit literární rešerši, jež poskytne ucelený přehled o chovu včel v České republice a popíše jejich nejzávažnější onemocnění, zejména mor včelího plodu a varroázu včetně stručných postupů jak tyto nemoci léčit a eliminovat jejich výskyt. V úvodu práce je popsán význam včely medonosné a její nezastupitelná role v ekosystému naší planety. Poukazuje se zde také na fakt, že včela medonosná je často považována pouze za výrobce lidské potravy. V hlavní části je nejprve rozděleno včelařství na území dnešní České republiky dle historického datování na včelařství lesní, sběrné, brtnické a racionální. Následuje pojednání o vzniku a významu organizací sdružujících české včelaře v průběhu dějin. Doplňující částí první poloviny práce je přehled v současnosti používaných úlů, včelařského nářadí i pomůcek a také způsoby nepřirozeného krmení včel. Druhá polovina hlavní části práce se věnuje závažným nemocem včel vyskytujících se na území České republiky. Tato kapitola je rozdělena podle původců onemocnění na nemoci způsobené fyzikálními vlivy či nevyhovující potravou, nemoci bakteriální, houbové, virové a parazitární. Největší význam je v této části práce věnován moru včelího plodu a nemoci způsobené roztočem Varroa destructor, jelikož tyto nemoci způsobují dnes včelařství v České republice největší ztráty. U každé nemoci je stručně popsána její charakteristika, původce, klinická diagnostika a možnosti léčby.
Optimalizace geodetických prací v průběhu a po ukončení projektu komplexních pozemkových úprav.
PLACHÝ, Vladimír
Tato diplomová práce má za úkol shrnout současné postupy komplexní pozemkové úpravy v ČR, se zaměřením na geodetické činnosti. Zabývá se postupně jednotlivými geodetickými činnostmi a komentuje problémy, které při nich obvykle vznikají. Jsou zde rozvedeny i další možná využití geodetických výstupů. Pro přehled jsou zde shrnuty i další fáze komplexní pozemkové úpravy. Harmonogram činností při KPÚ pak ukazuje, jak na sebe jednotlivé fáze navazují

Viz též: podobná jména autorů
1 PLACHÝ, Vladimír
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.