Název:
Vliv vnitřních činitelů na produkci a kvalitu mléka
Překlad názvu:
Effect of internal factors on milk production and quality
Autoři:
Zvonař, Miroslav ; Toušová, Renata (vedoucí práce) ; Stupka, Roman (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřil na popis dojených plemen skotu, technologii a techniku chovu dojených plemen, výživu a krmení. Z vnitřních činitelů jsem se snažil objasnit vliv genetických faktorů, zdravotního stavu, reprodukčních ukazatelů, pořadí laktace, mastitid na hodnocení produkce a kvality mléka. V praktické ukázce byl sledován vliv vnitřních činitelů na produkci a kvalitu mléka v zemědělské společnosti Meclovská zemědělská, a. s., konkrétně na farmě Srby.
Sledování bylo zaměřeno na hodnocení složek mléka: obsah bílkovin (%), tuku (%) a somatických buněk v mléce. Dále byla hodnocena užitkovost za normovanou laktaci, věk při prvním otelení, mezidobí, inseminační interval a servis perioda. Potřebné údaje byly čerpány z výsledků kontroly užitkovosti za období od ledna do prosince roku 2015.
Na farmě se nachází přibližně 660 krav holštýnského plemene. Za sledované období farma dosáhla průměrné užitkovosti 10 400 kg mléka za normovanou laktaci o průměrném obsahu bílkovin 3,44 % a průměrném obsahu tuku 3,84 %. Somatické buňky v mléce dosáhly průměrné hodnoty 354 tis. na 1 ml mléka.
Posuzován byl náhodně vybraný soubor 100 ks krav, který byl rozdělený podle pořadí laktace (1. skupina prvotelek (50 ks), 2. skupina krav na druhé a vyšší laktaci (50 ks)). První skupina tvořená prvotelkami dosahovala průměrné užitkovosti 9 521 kg mléka za normovanou laktaci o průměrné tučnosti 3,86 % a obsahu bílkovin 3,36 %. Průměrný počet somatických buněk byl u prvotelek 72 tis. na 1 ml mléka. Ve druhé skupině složené z dojnic na druhé a vyšší laktaci byla průměrná užitkovost 11 790 kg mléka za normovanou laktaci o tučnosti 3,75 % a obsahu bílkovin 3,35 %. U počtu somatických buněk druhé skupiny byl zjištěn výborný výsledek a to průměrný počet 46 tis. na 1 ml mléka.
Prvotelky při prvním otelení dosahovaly průměrného věku 741 dnů. Průměrný inseminační interval byl u skupiny prvotelek dlouhý 72 dnů a průměrná délka servis periody byla 102 dnů. U skupiny dojnic na druhé a vyšší laktaci byla zjištěna průměrná délka mezidobí 396 dní. Průměrná délka inseminačního intervalu byla u druhé skupiny 80 dní a průměrná délka servis periody byla 117 dnů, což lze brát jako horší výsledek, ale je třeba brát v úvahu vysokou užitkovost sledovaných dojnic.
The theoretical part of my bachelor's thesis was focused on describtion of milked breeds of cattle and its breeding technique and technology, as well as diet and feed. I was trying to expleain effect of some inner factors such as genetic factors, health condition, reproductive indicators, lactation number and mastitis, on milk production and its quality. In practical demonstration, held in the Meclovska zemědělská Ltd. company on the farm Srby, the influence of these inner factors on milk production and its quality was observed.
Firstly, the research was focused on milk constituents proportions: protein, fat percentage and the number of somatic cells. Secondly, it was focused on performance evaluation during normal lactation, the age of the cattle when first calving, meantime, insemination interval and post partum interval. Data were found in the cattle performance inspection results from January 2015 to December 2015.
On this particular farm Srby, there are circa 660 cows of the Holstein cow breed. In this reported period the average volume of milk was 10 400 kg during normal lactation with the percentage of proteins 3,44 % and 3,84 % fat. The average amount of somatic cells was 354 thousand in 1 ml of milk.
Randomly chosen group of 100 pieces of cattle was selected for further research. The group was divided into two groups of 50 pieces of cattle. In the first group there were 50 first calf cows and in the second group there were cows on the second or higher level of lactation. The first group of first calf cows managed to produce in average of 9 521 kg of milk with 3,86 % of fat and 3,36 % of proteins. The average amount of somatic cells in 1 ml of milk was 72 thousand. In the second group consisted of cows on second or higher level of lactation, there were different results as the average milk production was higher 11 790 kg with average of 3,75 % of fat and 3,35 % of proteins. There was significantly less somatic cells in 1 ml of milk. The result was surprisingly great with 46 thousands somatic cells in 1 ml of milk.
First calf cows during the first calving were 741 days old on average. The average insemination interval in the first group of first calf was 72 days long and the average post partum interval was 102 days long. In the second group of cows on higher lactation level the average meantime was 396 days. The average insemination interval was 80 days and the average post- partum interval was 117 days, which is quite long and it could be implying to bad result, but we should consider high efficiency of observed dairy cows.
Klíčová slova:
holštýnský skot; kvalita mléka; mastitida; produkce mléka; reprodukční ukazatelé; složky mléka