Original title:
Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu
Translated title:
Analysis of mycotoxins in barley and malt
Authors:
Čuta, Robert ; Obruča, Stanislav (referee) ; Běláková, Sylvie (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mykotoxinů obsažených v obilovinách, zvláště v ječmeni a sladu. Teoretická část shrnuje poznatky o mykotoxinech a jejich výskytu. Jsou zde rozebírány možnosti stanovení mykotoxinů. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce deoxynivalenolu na ultrazvuku. Ke stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostním detektorem (HPLC – MS/MS). Tato metoda byla využita ke stanovení obsahu deoxynivalenolu v ječmeni a z něj vyrobeného sladu. Bakalářská práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně.
This bachelor´s thesis deals with the mycotoxines present in cereals, especially in barley and malt. Teoretical part summarizes the knowledge of mycotoxines and their occurrence. The possibilities of mycotoxines determination are held forth in this thesis. In the experimental part an ultrasonic extraction metod of deoxynivalenol was optimized. For the deoxynivalenol determination was used a method of high-performance liquid chromatography with a mass detector (HPLC – MS/MS). This method was used for deoxynivalenol determination in barley and malt produced from this barley. The bachelor´s thesis was implemented in the Research Institute of Brewing and Malting, Plc. in Brno.
Keywords:
barley; HPLC; HPLC – MS/MS; malt.; Mycotoxins; trichothecenes; HPLC; HPLC – MS/MS; ječmen; Mykotoxiny; slad.; trichotheceny
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/8633