Název:
Bubble dynamics in drinks
Autoři:
Broučková, Zuzana ; Trávníček, Zdeněk ; Šafařík, P. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Experimental Fluid Mechanics 2013, Kutná hora (CZ), 2013-11-19 / 2013-11-22
Rok:
2013
Jazyk:
eng
Abstrakt: This study introduces two physical effects known from beverages: the effect of sinking bubbles and the hot chocolate sound effect. The paper presents two simple „kitchen” experiments. The first and second effects are indicated by means of a flow visualization and microphone measurement, respectively. To quantify the second (acoustic) effect, sound records are analyzed using time-frequency signal processing, and the obtained power spectra and spectrograms are discussed.
Klíčová slova:
bubbles; hot chocolate effect; visualization Číslo projektu: GCP101/11/J019 (CEP) Poskytovatel projektu: GA ČR Zdrojový dokument: Experimental Fluid Mechanics 2013, ISBN 978-80-260-5375-0
Instituce: Ústav termomechaniky AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0228818