Název: Bubble dynamics in drinks
Autoři: Broučková, Zuzana ; Trávníček, Zdeněk ; Šafařík, P.
Typ dokumentu: Příspěvky z konference
Konference/Akce: Experimental Fluid Mechanics 2013, Kutná hora (CZ), 2013-11-19 / 2013-11-22
Rok: 2013
Jazyk: eng
Abstrakt: This study introduces two physical effects known from beverages: the effect of sinking bubbles and the hot chocolate sound effect. The paper presents two simple „kitchen” experiments. The first and second effects are indicated by means of a flow visualization and microphone measurement, respectively. To quantify the second (acoustic) effect, sound records are analyzed using time-frequency signal processing, and the obtained power spectra and spectrograms are discussed.
Klíčová slova: bubbles; hot chocolate effect; visualization
Číslo projektu: GCP101/11/J019 (CEP)
Poskytovatel projektu: GA ČR
Zdrojový dokument: Experimental Fluid Mechanics 2013, ISBN 978-80-260-5375-0

Instituce: Ústav termomechaniky AV ČR (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0228818

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-170053


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Věda a výzkum > AV ČR > Ústav termomechaniky
Konferenční materiály > Příspěvky z konference
 Záznam vytvořen dne 2014-01-10, naposledy upraven 2021-11-24.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet