Název:
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Překlad názvu:
Influence of Physicochemical Factors on Gushing Mechanism
Autoři:
Poštulková, Michaela ; Novák, Pavel ; Vitoušová, K. ; Brányik, T. ; Růžička, Marek Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2013 /60./, Srní, Šumava (CZ), 2013-10-14 / 2013-10-17
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Z výsledků, uvedených v tomto příspěvku vyplývá, že s rostoucím pH roztoku BSA o koncentraci 0,5 g/l roste intenzita jeho přepěňování. Rovněž bylo zjištěno, že zvýšení tlaku nad gushingovou matricí vedlo k úplnému potlačení přepěňování. Zařízení pro pozorování přepěňování se z praktického hlediska jeví jako vhodný nástroj pro predikci, stanovení a kvantifikaci přepěňovací aktivity a bude v budoucnu využíván pro další studium tohoto jevu.Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles. A model solution of gushing liquid was created and the influence of the temperature, pressure and pH on the intensity of gushing was measured.
Klíčová slova:
gushing; pressure column; pressure equipment Zdrojový dokument: Sborník, ISBN 978-80-02-02500-9 Poznámka: Související webová stránka: www.chisa.cz/2013
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.