Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 166 záznamů.  začátekpředchozí116 - 125dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologie pěstování a hnojení konopí (Cannabis) a způsoby jeho využití
JAROŠOVÁ, Markéta
Konopí je dnes považováno za velmi perspektivní plodinu, jejíž části jsou využitelné téměř beze zbytku. Rostlina je snadno biologicky rozložitelná, a proto nedochází k problému s likvidací odpadu. Hluboký kořenový systém kypří půdu a brání erozi. Dokáže absorbovat těžké kovy z kontaminovaných půd. Pro dosažení ekonomického efektu jsou vhodné půdy úrodné, hluboké, dobře zásobené živinami s neutrální až mírně zásaditou reakcí. Průměrný výnos semene v České Republice je 0,6 t.ha-1 a 6 až 7 t.ha-1 stonku. Tato práce se zaměřuje na shrnutí informací o pěstování, hnojení a možnostech využití konopí setého. První část práce je věnována původu, botanické charakteristice, morfologii a anatomii a zásadám pěstování. Druhá část se zabývá chemickým složením, účinnými látkami a využitím konopí v jednotlivých odvětvích průmyslu. V práci byl navržen osevní postup na pětileté období pro odrůdu Bialobrzeskie, pěstovanou na semeno a stonek. Byly zvoleny předplodiny pro podnik bez živočišné produkce a určeny dávky dusíkatých, fosforečných, draselných a hořečnatých hnojiv a vhodná mechanizace pro sklizeň.
Ekonomický potenciál nemovitých industriálních památek a jeho využití
Záruba, Jakub ; Lindner, Milan (vedoucí práce) ; Pátek, Zdeněk (oponent)
Bakalářská práce se věnuje aktuálnímu tématu využití nemovitých industriálních památek v České republice. Cílem práce je podrobná analýza a zhodnocení stavu a využití nemovitých industriálních památek v ČR. Základem práce je teoretické vymezení průmyslových staveb, jejich kategorizace a rozdělení. Dále prozkoumání historie, současného stavu a rozsahu industriálního dědictví v ČR a jeho památkové ochrany. Práce posléze představí ekonomický potenciál a možnosti nového využití těchto industriálních památek a to v obecné rovině i na konkrétních příkladech. Nedílnou součástí práce bude i aplikace tématu na konkrétní nemovitou industriální památku. Ta bude provedena s ohledem na zhodnocení jejího stavu a možností nového využití za pomoci získaných poznatků z již revitalizovaných industriálních objektů.
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Kotrašová, Petra
Téma bakalářské práce se zabývá využitím méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování. Zpracovány byly tři ovocné druhy Jujuba (Ziziphus jujuba), bez černý (Sambucus nigra), Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Ovocný druh Ziziphus jujuba byl zpracován na marmeládu z jujuby, kompot z jujuby a sušenou jujuba. Z Rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) byla podávána šťáva z rakytníku, sirup z rakytníku, rakytníková marmeláda a koláčky z rakytníku. Produkty bezu černého (Sambucus nigra) podávané při degustaci byly bezová šťáva a rozvar z černých bezinek. Produkty hodnocené na degustaci dosáhly úspěšného hodnocení a jsou vhodné jak pro domácí, tak průmyslové využití. Pro jejich obsahové látky jsou doporučovány i v léčitelství.
Použití vybraných druhů z rodu Lonicera L. v zahradní a krajinářské tvorbě
Hrabík, Pavel
Tato bakalářská práce je zaměřena na využití rodu Lonicera L. v zahradní a krajinářské tvorbě. Práce je rozdělena na dvě části. První část obsahuje popis celého rodu a zhodnocení informačních zdrojů. Druhá část je obsáhlejší a skládá se ze tří dílčích částí. Hodnocení vybraných druhů z rodu Lonicera L. z hlediska významných znaků, ekologických nároků a použití. Dále je zde část řešící způsoby rozmnožování zástupců tohoto rodu. A poslední částí je zhodnocení nabídky okrasných školek v České republice.
Pěstování a využití konopí setého (Cannabis sativa L.)
Vomáčka, Vít
Tato bakalářská práce pojednává o pěstování a využití konopí (Cannabis sativa L.) Hlavní část práce je věnována taxonomickému zařazení konopí setého a jeho botanické charakteristice. Práce detailněji charakterizuje jednotlivé části rostliny a látky v ní obsažené. Součástí je také stručný popis možností využití konopných surovin. Druhá část je věnována popisu ekologických nároků pěstování a sklizně konopí jak v polních tak uměle regulovaných podmínkách, včetně charakteristiky významných odrůd. V praktické části byl prováděn průzkum českého trhu, který poskytl přehled dostupných výrobku z konopí převážně potravinářského a farmaceutického charakteru. V diskuzi se práce snaží zhodnotit současnou situaci a další možný vývoj týkající se pěstování a využití konopí na území České republiky.
Využití střevličky východní (Pseudorasbora parva) jako potravní ryby a možnosti jejího řízeného chovu
Kadlec, Lukáš
Střevlička východní (Pseudorasbora parva) je na našem území nepůvodním rybím druhem, který může být považován i za invazní. Přes uvedenou skutečnost dochází i k jejímu využívání. V bakalářské práci jsou shrnuty údaje o její biologii, rozšíření, výskytu a možnosti její eliminace. V další části je popsán a vyhodnocen její reprodukční potenciál. Dále bylo provedeno shrnutí prací zabývající se potravní výběrovostí dravců s ohledem na využití střevličky. Těmito pracemi, byl potvrzen přednostní příjem střevliček před ostatními rybami. Její využití bylo následně i prokázáno informacemi z rybářských podniků, v nichž v převážné části dochází k jejímu aktivnímu využívání jako potravní ryby pro dravé rybí druhy.
Obnovitelné zdroje elektrické energie
Ondrášek, Petr
Tato bakalářská práce je zaměřena na obnovitelné zdroje elektrické energie. Pojednává zejména o charakteristice a možnostech aktuálního i budoucího využití nejzákladnějších obnovitelných energetických zdrojů. Práce zahrnuje základní objasnění, historický vývoj a využití energetického potenciálu vody, větru, slunce a biomasy. Nechybí ani informace o počátcích elektrického proudu, nejvýznamnějších osobnostech, příčinách vzniku těchto zdrojů, jejich přednostech a nevýhodách oproti vyčerpatelným fosilním palivům. Samostatná kapitola je věnována pojednání o nezbytných právních krocích týkajících se aktuální platné legislativy.
Chov a využití kólií v České republice
Goldová, Martina
Tato bakalářská práce se zabývá chovem kólií v České republice. První část je zaměřena na historii plemene a to jak světovou, tak i historii plemene v ČR. Je zde popsán standard plemene, využití plemene a podmínky pro uchovnění. V další části jsou popsány zkoušky dle Národního zkušebního řádu, které kólie mohou složit. Dále se práce zaměřuje na povolené zbarvení u kólií a jejich genetiku. Popisuje také nejčastější onemocnění a v poslední části uvádí počty narozených psů za jednotlivé roky a počty uchovněných psů.
Pěstování chmele (Humulus lupulus L.) a jeho využití
KORCOVÁ, Žaneta
Rostlina chmele se odlišuje od ostatních zemědělských rostlin tím, že je vytrvalá. Na jednom stanovišti může být až 20 let. U nás se chmel pěstuje ve třech uznaných chmelařských výrobních oblastech, kterými jsou Žatecko, Úštecko a Tršicko. Kvalita hlávek je u nás vysoká především díky skladbě odrůd a příznivým podmínkám prostředí. Technologie pěstování chmele byla již prozkoumána před dávnou dobou, a proto jsou nové zdroje málo dostupné a rozptýlené. Cílem této bakalářské práce bylo popsat technologii pěstování chmele a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Tato práce zahrnuje botanickou charakteristiku, agrotechniku, hnojení, ochrana proti škodlivým organismům, sklizeň a posklizňovou úpravu. Dále je zde popsaný vliv agrotechniky nebo hnojení na kvalitu chmele a potravinářské a nepotravinářské využití.
Příprava těstovin s různým podílem merlíkové mouky a jejich kvalitativní hodnocení
BIGASOVÁ, Věra
Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce bylo otestovat možnosti výroby těstovin s různým podílem merlíkové mouky a vyhodnotit jejich vybrané kvalitativní vlastnosti. Práce zahrnuje kvalitativní a senzorické hodnocení merlíkovo-semolinových těstovin obsahujících různý podíl merlíkové mouky (0-90 %) a těstovin s obsahem semoliny, 30% či 40% podílem merlíkové mouky a přídavkem vajec, či z 50 % zželatinizovaného merlíkového škrobu nebo sójové mouky. Součástí práce je také fotodokumentace výroby těstovin a výsledky. Pro výrobu merlíkovo-semolinových těstovin lze doporučit použití merlíkové mouky v zastoupení do 30 %. Přidání vajec či zželatinizování merlíkového škrobu posunuje možný podíl merlíku v těstovinách až na 40% zastoupení.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 166 záznamů.   začátekpředchozí116 - 125dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.