Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Podnikatelský záměr - založení výrobního podniku
Houšťava, Jiří ; Gryč, Jan (oponent) ; Heralecký, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je zpracování podnikatelského záměru na založení výrobního podniku. Tento podnik bude působit především v oboru potravinářství. Práce je rozdělena do tří částí, a to na část teoretickou, analytickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány teoretické podklady, které souvisí s vypracováním podnikatelského záměru, analytická část je věnována analýze stavu a praktická část obsahuje vlastní návrhy řešení v několika variantách.
Hodnocení kvality bylinných sirupů
Hrabiecová, Vendula
Diplomová práce se zabývá výrobou netypické receptury bylinných sirupů. Teoretická část popisuje suroviny na výrobu sirupů, jejich obsahové látky, technologický postup výroby a legislativní požadavky na výrobu sirupů. V praktické části byly vyrobeny dva sirupy dle vlastní receptury s použitím tří různých sladidel. Vzorky byly senzoricky hodnoceny a pomocí programů Statistica 14 a Microsoft Excel vyhodnoceny. Vzorky hodnotily dvě skupiny studentů. První skupina byla složena z 47 studentů, kteří nebyli zkušenými hodnotiteli, těm byla připravena pětibodová stupnice. Druhá skupina se skládala z 10 studentů, kteří byli senzoricky zkušenými hodnotiteli, těm byla připravena nestrukturovaná 100 mm hédonická a intenzitní stupnice. Vzorky byly hodnoceny na základě preference sladidla a bylinné receptury. První skupina hodnotitelů (n = 47) preferovala třtinový cukr jako sladidlo v sirupech. Na základě oblíbenosti složení bylin si byly výsledky obou vzorků rovny. Druhá skupina (n = 10) preferovala u prvního sirupu řepný cukr a u druhého třtinový cukr. Na základě oblíbenosti složení vzorků byla zvolena první receptura s vyšším potenciálem pro prů-myslovou výrobu.
Kvalitativní parametry vybraných sirupů v maloobchodní síti
Červinková, Veronika
Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem práce bylo stanovit kvalitativní parametry sirupů v maloobchodní síti. Práce obsahuje technologické zpracování a jakostní požadavky na sirupy. Praktická část se zabývá hodnocením vybraných parametrů. Jako nejlepší byl senzoricky i prakticky vyhodnocen sirup značky YO, který vykazoval nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity a veškerých polyfenolů. Nejhorší parametry vykazoval sirup značky Neli, který neobsahoval žádnou ovocnou složku.
Vliv použitého sladidla, teploty a doby pečení na obsah hydroxymethylfurfuralu vybraného pekařského výrobku
Jandlová, Marcela
Hlavním cílem diplomové práce: Vliv použitého sladidla, teploty a doby pečení na obsah hydroxymethylfurfuralu vybraného pekařského výrobku, bylo stanovit množství hydroxymethylfurfuralu ve sladidlech, z nich vyrobených těstech a sušenkách. Použitá sladidla byla: pšeničný sirup, kukuřičný sirup, datlový sirup, med, sacharóza, invertní cukr a třtinová melasa. Byly použity tři teploty pečení: 175°C, 200°C, 225°C. Sušenky pečené při 200°C a 225°C byly senzoricky zhodnoceny. Nejvyšší množství HMF bylo zjištěno u invertního cukru, méně u třtinové melasy a medu. U sušenek s invertním cukrem a s datlovým sirupem stoupalo množství HMF s rostoucí teplotou pečení. Nejpevnější sušenky TIRATESTEM byly se sacharózou, pečené při 175°C. Lepší senzorické hodnocení přijatelnosti vykazovaly sušenky pečené při 200°C, než při 225°C. Při teplotě 200°C vykazovaly nejlepší celkovou přijatelnost sušenky se sacharózou, druhou nejlepší s invertním cukrem a třetí s datlovým sirupem.
Podnikatelský záměr - založení výrobního podniku
Houšťava, Jiří ; Gryč, Jan (oponent) ; Heralecký, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je zpracování podnikatelského záměru na založení výrobního podniku. Tento podnik bude působit především v oboru potravinářství. Práce je rozdělena do tří částí, a to na část teoretickou, analytickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány teoretické podklady, které souvisí s vypracováním podnikatelského záměru, analytická část je věnována analýze stavu a praktická část obsahuje vlastní návrhy řešení v několika variantách.
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu
Grosmanová, Anna ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
Cílem této práce bylo najít biologicky aktivní látky s antimikrobiální aktivitou vhodné pro použití jako přírodních konzervantů u bylinných sirupů. Jelikož silice jsou mezi přírodními látkami známé pro svou anitimikrobiální aktivitu, byly vybrány silice tymiánu, voňatky citronové a hřebíčku. Testovány byly na bezinkovém sirupu. Jedním z důvodů výběru tohoto tématu bylo i potenciální praktické využití v soukromé malovýrobě a tedy inovace technologického postupu. Do vyrobeného sirupu byla vmíchána emulgovaná silice. Po dobu 14 dnů byl sledován vliv silice na počet mikroorganismů, jejichž počet byl stanovován kapkovou metodou. Kultivace mikroorganismů byla prováděna při teplotě 22 °C, vzhledem k běžně očekávaným skladovacím podmínkám pro tyto produkty, vždy po sedmi a následně čtrnácti dnech. Následně byl vypočítán celkový počet narostlých kolonií a ten přepočítán na logaritmus všech kolonie tvořících jednotek. U hřebíčkové silice byl zjištěn signifikantní rozdíl mezi kontrolním vzorkem a aplikací silice ve všech koncentracích a zároveň byla pro tuto silici zjištěna i statisticky významná závislost na výši koncentrace. Stejně tak byl významný rozdíl mezi kontrolním vzorkem a sirupem ošetřeným silicí prokázán u voňatky citronové a tymiánu, ovšem u tymiánu se neprokázala závislost na výši koncentrace. Silice je v sirupech možné využít jako přírodní konzervanty, protože vynikají nejen svojí anitimikrobiální schopností, ale také jejich cenovou dostupností a snadnou technologií aplikace.
Využití principů, postupů a nástrojů procesního řízení při vedení projektů softwarového vývoje
Oškrdal, Václav ; Doucek, Petr (vedoucí práce) ; Pour, Jan (oponent) ; Hřebíček, Jiří (oponent) ; Závodný, Peter (oponent)
Hlavním cílem této práce je návrh využití principů, postupů a nástrojů procesního řízení, aplikovatelný v oblasti vedení projektů softwarového vývoje, a jeho ověření. Důraz je kladen na vytvoření obecného (resp. obecně využitelného) konceptu, odvozeného z teoretických poznatků a vhodného pro další rozšíření a modifikace. Teoretická část práce má dvě hlavní kapitoly. V kapitole "Procesní řízení" jsou postupně charakterizovány jednotlivé odvozené principy (Účelnost, Přidaná hodnota, Koherence, Přenositelnost, Úměrná standardizace, Měřitelnost, Srozumitelnost, Integrace, Odpovědnost, Neustálé zlepšování) a postupy (Iniciace, Identifikace, Definice, Validace, Implementace, Revize), vzájemně provázané do integrovaného konceptu, využitelného pro zavedení a rozvoj procesního řízení v organizaci s podporou vhodných ICT nástrojů (především ze čtyř vybraných oblastí -- Modelování a simulace, Měření výkonnosti, Změnová řízení, Administrativa). V kapitole "Řízení projektů" je v souladu s moderními modely strategického řízení podnikové informatiky a poskytování ICT služeb oblast řízení projektů zasazena do širšího kontextu procesně řízené organizace. Vysvětleny jsou hlavní dimenze řízení projektu a procesní přístup k řízení projektů, který je prostředkem k překlenutí rozdílnosti v jedinečnosti/dočasnosti projektů a opakovatelnosti/trvalosti procesů. Východiska pro normativní návrh projektových procesů v další části práce jsou nastavena prostřednictvím popisu a hodnocení vybraných modelů životního cyklu a metodik řízení projektů. Praktická část práce je verifikací konceptu, popsaného v teoretické části. Nejprve je v jejím rámci představena vlastní metodika řízení projektů, vhodná pro odvození procesního modelu předmětné oblasti. Na jejím základě a s využitím dříve popsaných principů, postupů a nástrojů procesního řízení jsou vypracovány hlavní artefakty referenčního modelu projektových procesů (např. Konceptuální model předmětné oblasti, Přehled událostí a přirozených procesů, Procesní pyramida, Procesní model předmětné oblasti, Organizační model, Pyramida ukazatelů nebo RACI matice rolí a procesů/ukazatelů/SLA; pro vybraný proces je též provedeno experimentální ověření využitelnosti modelu prostřednictvím simulací). Kritické vyhodnocení předkládaného modelu je hlavním podkladem k závěrečnému posouzení dosažení cílů práce i návrhu dalších směrů výzkumu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.