Název:
Kvalitativní parametry vybraných sirupů v maloobchodní síti
Autoři:
Červinková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem práce bylo stanovit kvalitativní parametry sirupů v maloobchodní síti. Práce obsahuje technologické zpracování a jakostní požadavky na sirupy. Praktická část se zabývá hodnocením vybraných parametrů. Jako nejlepší byl senzoricky i prakticky vyhodnocen sirup značky YO, který vykazoval nejvyšší hodnoty antioxidační kapacity a veškerých polyfenolů. Nejhorší parametry vykazoval sirup značky Neli, který neobsahoval žádnou ovocnou složku.This thesis was prepared at the Institute of Post-Harvest Technologies of Horticulture at the Faculty of Horticulture of the Mendel University in Brno in years 2016/2017. The aim of the thesis is to determine qualitative parameters of syrups in retail shops. The thesis contains technological processing and quality requirements for syrups. The practical part deals with the evaluation of selected parameters. The syrup of the YO brand, which showed the highest antioxidant capacity and all polyphenols, was evaluated as the best. The worst parameters were Neli's syrup, which did not contain any fruit component.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; jahody; polyfenoly; senzorická analýza; sirup