Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Udržitelnost ve společném stravování - Možnosti implementace biopotravin do společného stravování
ROŠTOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá udržitelností ve společném stravování a možnostmi implementace biopotravin do veřejného stravování. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj a strukturu společného stravování v České republice. Dále se věnuje účelovému stravování, konkrétně závodnímu, školnímu stravování a aktuální legislativě, která je s ním spjatá. Další kapitola se zaobírá certifikací a kontrolou bioproduktů a biopotravin. Krátce je přiblížen pojem ekologické zemědělství, který je úzce spojen s pojmy výše zmíněnými. Dále je zde pojednáno o regionalitě potravinářské pro-dukce na daném území a ke konci teoretické části je zmíněno uplatnění bioprodukce ve veřejném stravování a jeho vnímané přínosy, ale i překážky. Do empirické části práce byla vybrána organizace zajišťující provoz vybraných podnikových, školních a veřejných jídelen. V rámci práce byly vyhodnoceny hlavní bariéry zavádění regionálních potravin a biopotravin do tohoto zařízení a posouzeny možnosti jejich uplatnění v návaznosti na dostupnost potravinových surovin od místních dodavatelů. Dále byla vypočtena spotřeba a náklady hlavních potravinových surovin v průběhu roku a náklady nahraditelných ekvivalentů v bio kvalitě. Ke konci byl vypočten rozdíl v nákladech proti současnému stavu a následně byl výsledek zhodnocen.
Spoločenská zodpovědnosť v oblasti verejného stravovania
Kahúnová, Alica
Kahúnová, A. Společenská odpovědnost v oblasti veřejného stravování. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Diplomová práce se zabývá návrhem udržitelných doporučení pro školní stravovací zařízení se zaměřením na krátké dodavatelské řetězce. Díky zpracování kvantitativního výzkumu byla získána data pro hodnocení zapojení krátkých dodavatelských řetězců do provozu školních jídelen a také přínosů nákupu od místních dodavatelů. Byla získána a vyhodnocena také data v oblasti vzdělávání o plýtvání potravinami a dopadech zapojení se do projektů pomáhajících zlepšit chod školních jídelní v České republice. Tato data byla ještě doplněna o vyjádření vedoucích školních jídelen, kteří měli možnost přidat své zkušenosti z oboru a vyjádřit názor na momentální stav fungování systému školních jídel. Doporučení byla řádně popsána a ekonomicky vyčíslena, pokud to bylo možné.
Ryby a výrobky z ryb v sektoru veřejného stravování
KUNÁGLOVÁ, Jana
Bakalářská práce je zaměřena na ryby a výrobky z ryb v sektoru veřejného stravování. Náplní teoretické části jsou obecné informace o rybách a jejich následném zpracování na rybí výrobky. Praktická část je orientována na sektor veřejného stravování v České republice, u kterého bylo zjišťováno zařazení ryb do jídelních lístků restaurací a jídelen, s orientací na druhy ryb, způsob úpravy, průměrnou gramáž porcí, cenu a nutriční hodnotu ryb nabízených v sektoru veřejného stravování.
Problematika dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování
ŠMÍD, David
Diplomová práce se zabývá problematikou dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování. Teoretická část je zaměřena na vývoj a formy společného stravování, stravovací služby a jejich klasifikaci. Kapitola účelového stravování se věnuje konkrétně školnímu a vysokoškolskému stravování, které je doplněno aktuální legislativou. Empirická část byla vypracována pomocí dvou výzkumných metod. V kvalitativním výzkumu byly pokládány otázky vedoucím vybraných účelových stravovacích provozů s cílem zjistit odlišnosti v těchto provozovnách. V rámci vybraných provozoven probíhal též kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření, jehož cílem bylo posoudit objektivní požadavky strávníků.
Kvalita stravování ve školní jídelně ZŠ a MŠ Budkov a v jídelně Dětského domova Budkov
VEVERKOVÁ, Dagmar
Stravování mimo domov má veliký společenský význam, který stále stoupá, a to nejen ve vyspělých zemích, ale také v České republice, kde většina lidí konzumuje minimálně jedno jídlo mimo domov. Tato práce je zaměřena na kvalitu stravování dětí ve dvou organizacích. Jednou z nich je Dětský domov Budkov a druhou organizací je Základní škola Budkov. Teoretická část bakalářské práce se věnuje obecným poznatkům HACCP a spotřebnímu koši. Je zde zahrnuta i pestrost jídelních lístků a stavba denního menu. Zaměřila jsem se i na spotřebu soli v obou zařízeních. Neopomněla jsem poznamenat kvalitu a způsob stravování, organizaci a prostorové členění. V části praktické srovnávám dvě jídelny pro děti v obci Budkov. Výsledkem práce je popis jednotlivých části kuchyňského zázemí. Zaměřila jsem se hlavně na kontrolu a dodržování kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), prošla vytvořené diagramy výrobních procesů. Při plnění potravinového koše byla věnována pozornost jeho procentuálnímu dodržování základních deseti surovin. Požádala jsem obě vedoucí jídelen, zda by byly ochotné vážit denní spotřebu soli v provozovně, následně jsem ze získaných hodnot provedla zhodnocení. Subjektivní hodnocení kvality podávaných jídel mi poskytli žáci Základní školy Budkov a obyvatelé Dětského domova Budkov. Byl pořízený obrazový materiál. Cílem této práce bylo porovnat přípravu dětských jídel obou jídelen a výsledky vyhodnotit.
Živnostenské podnikání se zaměřením na veřejné stravování
BOLECHOVÁ, Lucie
Cílem této práce je poukázat na povinnosti a zákonné předpisy pro živnostenské podnikání se zaměřením na veřejné stravování. V praktické části jsem se pomocí dotazníkového šetření snažila zjistit, zda dochází k dodržování daných předpisů a pro zjištěné nedostatky jsem navrhla případné možnosti zlepšení.
Analýza sítě stravovacích zařízení na vybrané turistické trase
Skořepová, Pavla ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Bakos, Tomáš (oponent)
Práce se zabývá stravovacími službami a obsahuje podrobnou analýzu pohostinských zařízení na trase naučné stezky, která má název Metalová cesta Mladou Boleslaví. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola obsahuje charakteristiku služeb společného stravování a vymezení důležitých pojmů. Druhá kapitola popisuje historii a současnost Mladé Boleslavi. Třetí kapitola obsahuje popis Metalové cesty a turistických atraktivit, nacházejících se na její trase. Následuje analýza sítě pohostinských zařízení na trase naučné stezky a podrobný popis a vzájemné porovnání čtyř vybraných provozoven. V poslední kapitole jsou shrnuty zjištěné skutečnosti.
Analýza sítě stravovacích zařízení ve vybrané turistické lokalitě
Vítová, Jana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Kondrashov, Alexey (oponent)
Práce se zabývá stravovacími službami a analyzuje síť stravovacích zařízení ve vybrané turistické lokalitě, konkrétně v historickém centru města Hradec Králové. Celá práce je rozdělena do pěti kapitol. První z nich popisuje stravovací služby, jejich význam, funkci a rozdělení. Druhá kapitola je věnována městu Hradec Králové, jeho charakteristikám, historii i jeho významu pro cestovní ruch. Třetí kapitola se zabývá charakteristikami sítě stravovacích zařízení v centru Hradce Králové. Následující kapitola podrobněji porovnává dvě vybrané provozovny a to na základě dotazníkového šetření i vlastního průzkumu. Závěrečná kapitola poté hodnotí a shrnuje zjištěné poznatky.
Analýza sítě stravovacích zařízení ve městě Strakonice
Matejová, Kateřina ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent)
Práce se zabývá stravovacími službami a obsahuje analýzu a hodnocení sítě gastronomických zařízení ve městě Strakonice. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola vymezuje základní pojmy týkající se stravovacích služeb a zabývá se podrobněji společným stravováním. Druhá kapitola představuje Jihočeský kraj a město Strakonice. Třetí kapitola obsahuje charakteristiku a kvantitativní analýzu gastronomických zařízení ve Strakonicích. Poslední kapitola se soustřeďuje na vlastní subjektivní hodnocení všech stravovacích zařízení ve městě a dotazníkové šetření zaměřené na místní obyvatelstvo.
Analysis of the network of catering establishments in the chosen locality of the Slovak Republic
Tomanová, Veronika ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Kondrashov, Alexey (oponent)
Bakalářská práce se zabývá analýzou sítě gastrozařźení ve vybrané lokalitě Slovenské republiky, kterou je pohoří Javorníky. V teoretické části práce je popsáno postavení cestovního ruchu v ekonomice, ve světě a v Slovenské republice, bližší vymezení cestovního ruchu na Slovensku, především rozdělení území Slovenska na regiony cestovního ruchu a obecná charakteristika trhu a služeb cestovního ruchu. V praktické části je charakterizována vybraná lokalita Javorníky z hlediska cestovního ruchu a potenciálu pro jeho další rozvoj s přehledem turistických atraktivit v oblasti a okolí. Následuje analýza sítě gastrozařízení na území Javorníků a následné porovnání dvou vybraných zařízení na základě zvolených kritérií.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.