Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Spotřebitelské preference a plýtvání potravinami v domácnostech – komparace Česká republika a Finsko
Staňková, Kristýna
Staňková, Kristýna, Bc. Spotřebitelské preference a plýtvání potravinami v domácnostech – komparace Česká republika a Finsko. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2017. Vedoucí diplomové práce Ing. Helena Lorencová, Ph.D. Diplomová práce se zabývá tématem plýtvání potravin v domácnostech na území České republiky a Finska, a zkoumá spotřebitelské preference a faktory ovlivňující plýtvání jídlem. Záměrem této práce je určit spotřebitelské chování ve vybraných zemích a u výzkumných souborů. Teoretická část popisuje základní pojmy, fakta a obecné zhodnocení stavu potravinového plýtvání Evropské unie, a dále konkrétně České republiky a Finska. Studie také uvádí legislativní opatření, možné příčiny a prevence vzniku potravinového odpadu v domácnostech. Praktická část interpretuje získaná data z výzkumu a je komparací výsledných údajů z České republiky a Finska. Výstupem práce je studijní podklad a návrhy řešení pro využití v praxi.
Ovlivňování mezinárodních vztahů v Jihočínském moři na základě čínské potravinové politiky
Vnouček, Jeroným ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Hornát, Jan (oponent)
Oblast Jihočínského moře je významným prostorem mezinárodního dění. V této oblasti se promítají napjaté vztahy Číny a okolních států sdílející dané moře a Spojených států. Velká pozornost je v rámci mezinárodně-politické diskuse namířena například k otázce Tchaj-wanu, nalezištím nerostných surovin a mezinárodního obchodu. Nepříliš je však brán zřetel na důležitost mořských lovišť pro expanzivní jednání Číny, na což se tato práce zaměřuje. Tato práce se zabývá otázkou, "Jak ovlivňuje čínská potravinová bezpečnost mezinárodní vztahy v Jihočínském moři?" Využití přístupu neo-malthusiánské teorie umožňuje sledovat potravinové nároky čínské populace v kontextu potravinové bezpečnosti ovlivněné degradujícím životním prostředím. S využitím analýzy a následné syntézy jsou zkoumány zdroje a informace týkající se potravin a mezinárodních vztahů. Z práce vychází výsledky naznačující, že je Čína dlouhodobě potravinově nesoběstačná a její přísun proteinů je silně ovlivněn dovozem proteinu, rybařením a akvakulturní produkcí ryb. Potravinová a obzvláště rybí produkce je však silně ovlivněna zhoršujícím se životním prostředím. Pro uspokojení svých potřeb tak Čína volí kroky, které v regionu porušují konvencí OSN vymezené exkluzivní ekonomické zóny jiných států, a unilaterálně prosazuje své vymezení regionu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.