Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 65 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vinařství Plchut
Charvátová, Michaela ; Muroň, Ivo (oponent) ; Ležatka, Lukáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá návrhem novostavby rodinného vinařství Plchut v Mutěnicích. Návrh vychází z projektu vypracovaného v rámci předmětu Ateliér architektonické tvorby 2 (AG032). Samotný pozemek se nachází na severozápadním svahu Zadní hory v nadmořské výšce 183 m n. m., asi 2 km od centra. Téměř na konci dlouhé sklepní uličky (ulice Vinařská) vedoucí ze středu obce. Pozemek spadá do oblasti ‚‚Vinné búdy‘‘. Po celé délce pozemku probíhá rapidní svahování, které se mírní ve 2/3 pozemku směrem k jihovýchodní straně. Řešený komplex je dostupný hlavním vstupem návštěvníků zpevněnou cestou z místní pozemní komunikace (ulice Vinařská) a vstupem pro zaměstnance a techniku z navazující vedlejší komunikace, která vede k vinicím. Při návrhu byl kladen důraz na funkčnost, dostatečnou manipulační plochou a zachování jednoduchosti a minimalistického vzhled. Proto je objekt částečně zapuštěný v terénu. Schová se tak velké množství celkové hmoty komplexu. Zakopané objekty využijí teplotní stálost zeminy k ochlazení vnitřních prostor skladů a výrobní haly. Všechny budovy obklopují manipulační dvůr a svým objemem definují jeho plochu, která zároveň určuje výrobní část celého komplexu. Pro viditelné oddělení veřejné části používané návštěvníky a výrobní části pro zaměstnance je objekt rozdělen do 2 výškových úrovní. Použitím kombinace sedlových a plochých zelených střech je docíleno podobnosti s okolními vinnými sklepy. Střechy a výškové rozdíly a různá povrchová úprava rozdělují celkový objekt na víc menších celků, aby celkový objekt tolik nenarušoval zástavbový rytmus a řád celé sklepní uličky.
Rodinné vinařství v krajině moravského venkova
Adamcová, Kateřina ; Šindlar, Jiljí (oponent) ; Marek, Jiří (vedoucí práce)
Predmetem diplomove prace je navrh maleho rodinneho vinarstvi v krajine moravskeho venkova. Vybrana lokalita je srdcem vinarske oblasti Jizni Moravy a nabizi poutave vyhledy na Pavlovské vrchy. Prace volne navazuje na preddiplomovy projekt, ktery mel za cil zmapovat a zhodnotit aktualni situaci vinarskych domu/ sklepu ve vesnici Strachotín, jez lezi na hranici Novomlynskych nadrzi. Rozvoj turismu a modernizace staveb ma vliv prave nejcitelneji na historicke objekty sklepu, ktere postupne zmizely nebo jsou prestavovany za ucelem rekreace. Diplomovy projekt je situovan mimo dnes jiz „rozfragmentovanou vinarskou ulicku“ a predstavuje mozny navrh nove architektonicke formy v krajine, primo mezi vinicemi.
Kvasinky a víno
Palíková, Petra ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. Odebrané vzorky byly zpracovány v laboratoři a pomocí zřeďovací metody byly získány čisté kultury jednotlivých kvasinek. Z těchto čistých kultur byla pomocí komerčního kitu UltraCleanTM Microbial DNA Isolation Kit vyizolována DNA, která byla použita k další analýze. Izolovaná DNA byla naamplifikována metodou PCR, za použití ITS1 a ITS4 primerů. PCR produkty byly detekovány elektroforeticky v agarozovém gelu. Naamplifikované vzorky, následně přečištěné, byly podrobeny restrikční analýze, ke které bylo použito pět restrikčních endonukleáz: HaeIII, HinfI, TaqaI, AluI a MseI. Vzorky po restrikční analýze byly opět elektroforeticky detekovány, vizualizovány pod UV detektorem a porovnány s obrazem štěpení sbírkově zařazených kvasinek. Dále byla srovnána similarita těchto izolátů a to za použití programu BioNumerics, kde jako kritérium podobnosti byly zvoleny Pearsonovy koeficienty a UPGMA klastrová analýza. Výsledkem je potom dendrogram genetické podobnosti izolovaných kvasinek.
Vinařství Lahofer
Čech, Richard ; ing.arch. Lukáš Ležatka, Ph.D (oponent) ; Pavlovský, Tomáš (vedoucí práce) ; Kacálek, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu vytvořeného v letním semestru 2. ročníku bakalářského studia. Tématem ateliérové práce bylo vytvoření studie novostavby Vinařství Lahofer. Řešené území spadá pod katastrální území obce Dobšice u Znojma. Jedná se o krajinu s jemným terénním reliéfem sloužící převážně k hospodářským účelům. Řešená parcela se nachází na jihozápadním svahu a tvoří lichoběžníkový stavební pozemek osázený vinicemi. Parcela je ze dvou stran ohraničena silnicemi II. a III. třídy spojující stavební pozemek s obcemi Dobšice a Suchohrdly. Záměrem bylo vytvoření výrobního objektu na produkci vína s možností jeho skladování s roční produkcí až 60 000 lahví se všemi potřebnými přidruženými provozy včetně administrativního zázemí. Součástí návrhu jsou také prostory pro širokou veřejnost, a to reprezentativní a degustační prostory, restaurační zařízení s venkovním posezením a hygienické zázemí pro návštěvníky i zaměstnance. Výroba vína v takovémto velkém rozsahu se dá skoro označit za průmyslovou, z čehož vyplívá hlavní myšlenka návrhu. Základním principem přístupu k tvorbě tohoto projektu je hledání ideálního tvaru pro výrobní prostory, což v nadneseném slova smyslu i v historickém kontextu co se týče průmyslových výrobních staveb je silueta pilových střech. Materiálové pojetí stavby je založeno na vizuálním i logickém oddělení výrobních prostorů od veřejně přístupných, čehož je docíleno použitím nerezového fasádního obkladu pro výrobní provoz, který charakterizuje prostředí ve kterém výroba vína vzniká a fasádního obkladu z patinující oceli Cor-Ten pro veřejně přístupný provoz, který charakterizuje věčné zrání vína.
Vinařství
Koláčková, Jana ; Havířová, Zdeňka (oponent) ; Lavický, Miloš (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby výrobního objektu vinařství. Vinařství je podsklepená, jednopodlažní budova obdélníkového tvaru. Výrobní objekt je dispozičně složen ze tří částí. První část – výroba, kde se bude provádět celá výroba vína od odstopkování hroznů, lisování, kvašení, lahvování, etiketování, skladování po následný export. Výroba je o celkové produkci cca 300 000 l vína. Druhá část je administrativní. Nachází se zde dvě kanceláře a zasedací místnost. Třetí část je pro využívání veřejnosti. Skládá se z degustační místnosti s výhledem na vinice a z maloprodejny. Konstrukční systém objektu je rámový, prefabrikovaný, železobetonový skelet, zastřešený plochou vegetační střechou.
VINAŘSTVÍ PROKEŠ VELKÉ NĚMČICE
Kunz, Ondřej ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Čupr, Karel (vedoucí práce)
Na základě architektonické studie z druhého ročníku bakalářského studijního programu je zpracovaná následující bakalářská práce, která studii dále rozvádí do dalších navazujících stupňů projektové dokumentace. Tématem práce je novostavba rodinného vinařství v obci Velké Němčice pro Vinařství Kamil Prokeš. Objekt bude obsahovat jak výrobní prostory, tak bydlení vinaře, ubytování pro hosty a vinotéku s přilehlou degustační místností. Stavba je situována na okraj vesnice Velké Němčice, kde se v těsné blízkosti nachází stará hospodářská stavení a zahrady, fotbalové hřiště a jednopodlažní garážové stání. Pozemek je nezastavěný a v současné době se zde nachází pouze náletové dřeviny. Na svažitém pozemku je navržen jeden objekt, který je dělen na několik částí. Výroba vína se nachází v suterénu, který je ze severní strany přístupný z terénu a je tak umožněn přísun hroznů a expedice. Nadzemní podlaží tvoří tři vzájemně propojené hmoty. Střední část, kde se nachází vinotéka a degustační místnost se zázemím, je navržena jako jednopodlažní, prosklená budova s plochou, zelenou střechou. Po obou stranách této budovy se nacházejí dva totožné, dvoupodlažní objekty se sedlovou střechou. V západním objektu se nachází bydlení vinaře a ve východním ubytování pro hosty. Všechny tři hmoty jsou vizuálně propojeny přesahující plochou střechou středového objektu. Vzniká tak jednotná stavba, která je doplněna na severní a jižní straně o pobytové terasy pro hosty i majitele vinařství. Před objektem je navržen vzorový vinohrad, který zjemní celkový pohled na fasádu z pohledového betonu a také jednoznačně poukazuje na to, jakou funkci objekt plní. Konstrukčně je spodní stavba řešena jako monolitický železobetonový blok a nadzemní podlaží je tvořeno dílci z lehčeného betonu, skládanou stropní konstrukcí a krovem sedlové střechy. Středová část má jádro kde se nachází zázemí přilehlých provozů, střešní konstrukce je vynesena pomocí dřevěných sloupů (viz. Příloha D bakalářské práce)
Honzovo vinařství
Lavička, Jan ; Konečná, Petra (oponent) ; Králová, Zuzana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby objektu vinařství s možností ubytování. Celý areál se skládá z hlavního objektu, objektu pro uskladnění techniky a venkovních dřevěných chatek pro přechodné bydlení v letním období. V diplomové práci je řešen v rozsahu projektu pro provedení stavby hlavní objekt, ve kterém je umístěn celý provoz výroby vína, ubytování pro deset osob a zázemí celého areálu. Všechny objekty jsou na pozemku vhodně umístěny ke světovým stranám a jsou logicky propojeny komunikacemi mezi sebou. Objekt je kompletně podsklepen, je zde umístěna převážná část výroby a degustační místnost s prezentací vína. Půdorysný tvar nadzemních částí je tvaru písmene „U“ s celkem dvěma nadzemními podlažími. V celém druhém nadzemním podlaží je vytvořena klidová zóna pro hosty. Každý pokoj má navržený balkón s pěkným výhledem na okolní vinice. Zastřešení objektu je částečně plochými střechami s extenzivní zelení a pultovými dřevěnými vazníky zapadajícími do okolní krajiny.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Kotoulková, Leona ; Macháčková, Šárka (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem diplomové práce je řešení reprezentativní budovy vinařství Nikolsburg, které se rozhodlo odprosit se od úlohy zprostředkovatele dodávky hroznů pro jiné vinařství k výrobě vlastního vína. V této budově se má nacházet čtyřhvězdičkový hotel pro třicet osob, degustační místnost s výhledem na barrique sudy, restaurace pro čtyřicet osob a menší wellness. Tento nově navržený objekt je osazen v extravilánu města Mikulov mezi přírodními rezervacemi Turold a Růžový vrch. Základní koncept vznikl v závislosti na svažitosti terénu a na orientaci vůči světovým stranám. Dále jsem se snažila maximálně využít hodnotných výhledů a potlačit výhled na technickou zónu, jež se nachází jihozápadně od dané parcely. K tomuto záměru mi pomáhá fasáda z keramických tvarovek od firmy Flexbrick. Důležitým výrazovým prvkem budovy je členění posledního podlaží s hotelovými pokoji, které jsou orientovány na dominantní výhledy – Mikulov se Svatým kopečkem a na Růžový vrch.
Vinařství a penzion
Mrkvicová, Kateřina ; Pospíšil, Tomáš (oponent) ; Pěnčík, Jan (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce jsem řešila projekt vinařství a penzionu, který je situován na jižní Moravu. Jedná se o dům samostatně stojící v mírně svažitém terénu. Budova je řešena bezbariérovým způsobem. Objekt má dvě nadzemní podlaží a suterén. V suterénu se nachází samotná výroba vína. Rozděluje se na několik částí, a to na čistou přípravnu, sklad lahví, sklad dusíkových lahví, tankovou halu, zázemí pro zaměstnance a export. Suterén a s prvním nadzemním podlažím jsou spolu vzájemně spojeny pomocí výtahu. První nadzemní podlaží je zařízené pro návštěvníky vinařství. Je zde recepce, velká degustační místnost s barem, kuchyní a sociálním zázemím. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází ubytování pro návštěvníky vinařství. Je zde 7 pokojů pro 2-3 osoby. Svislé obvodové zdivo v suterénu je tvořeno pomocí ztraceného bednění 50 výrobce BEST. Svislé obvodové zdivo v nadzemní části budovy je tvořeno keramickými tvárnicemi POROTHERM PROFI 44. Celý objekt je zateplen zateplovacím systémem Baumit open Premier. Vodorovné konstrukce jsou tvořeny stropními panely SPIROLL. Zastřešení nad druhým nadzemním podlažím je pomocí sbíjených vazníků. Střecha je sedlová, dvouplášťová s krytinou z falcovaného plechu. Celková výška budovy je 13 m. Před budovou se nachází parkoviště pro 12 aut a 1 parkovací místo pro osoby s omezenou schopností pohybu.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM BRNO
Jedrzejková, Ivana ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem diplomové práce bylo vytvoření studie stavby Moravského vinařského centra v Brně (dále jen MVC Brno). Hlavním cílem se stal návrh polyfunkčního objektu s konceptem částečného využití stávající sítě podzemních sklepů. Objekt je dělen na 7 funkčních celků s nabídkou služeb v oblasti kultury, vzdělávání, gastronomie, rekreace a výroby. Forma MVC vychází z myšlenky propojení důležitých bodů a to Výstaviště a Žlutého Kopce, dalším cílem bylo vytvoření veřejného prostoru pro pořádání kulturních akcí a rekreaci. Součástí zadání bylo i menší urbanistické řešení sousedních pozemků a reagování na územní plán města Brna. Navržena parková úprava zeleného pruhu osově spojující právě Výstaviště a Žlutý Kopec a nová příjezdová komunikace z ulice Vinařská. Snahou bylo i omezení počtu parkovacích stání na terénu, parkovací místa jsou tedy dělena na terénní a parkování v plně automatizovaném zakladačovém systému, který je součástí objektu MVC Brno.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 65 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.