Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace kultivace Korálovce ježatého (Hericium erinaceus) s následnou fermentací v přítomnosti probiotických bakterií
Radvanová, Tereza ; Vršanská, Martina (oponent) ; Hudečková, Helena (vedoucí práce)
Zaměřením této diplomové práce je optimalizace kultivace houby korálovce ježatého (hericium erinaceus) na obilných substrátech s následnou fermentací probiotickými bakteriemi. Teoretická část práce se zabývá popisem korálovce ježatého, jeho nutriční hodnoty, biologických účinků, využití a kultivace. Dále je uveden přehled nutriční hodnoty použitých obilných substrátů, charakteristika probiotik, jejich biologických účinků a metabolismu. Nakonec byla zařazena kapitola věnující se popisu tradičního postupu koji fermentace. V experimentální části byla optimalizována kultivace korálovce ježatého na sedmi obilných substrátech – ječných kroupách, kukuřičné krupici, pšeničných otrubách, pohance, amarantu, quinoe bílé a červené. Pomocí spektrofotometrických metod byl v samotných obilných substrátech a substrátech obohacených o mycelium stanoven obsah ve vodě rozpustných proteinů, celkových sacharidů, celkových fenolických látek, flavonoidů a antioxidační aktivity. Dále byl u vzorků stanoven obsah mastných kyselin metodou plynové chromatografie a lipofilních látek pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Obilné substráty obohacené o mycelium měly zvýšenou antioxidační aktivitu a koncentraci ve vodě rozpustných proteinů, fenolických látek, flavonoidů a lipidů. Mimo to byla analýzou pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie zjištěna zvýšená koncentrace tokoferolů, ubichinonu a ergosterolu. Pro fermentaci probiotickými bakteriemi Lactobacillus rhamnosus byly vybrány substráty s bohatým růstem mycelia – ječné kroupy, kukuřičná krupice, quinoa červená a amarant. Po ukončení fermentačního procesu byly zopakovány spektrofotometrické metody a stanovena koncentrace kyseliny mléčné pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. U vzorků s probiotiky se mírně zvýšila jejich antioxidační aktivita, koncentrace fenolických látek, flavonoidů a proteinů rozpustných ve vodě. Koncentrace kyseliny mléčné u kontrolních vzorků a vzorků s probiotiky se téměř nelišila. Ze získaných výsledků v této práci vyplývá, že obiloviny obohacené o mycelium a produkt fermentace probiotiky by mohly být využity k vývoji doplňku stravy nebo funkčních potravin.
Structural analysis of polysaccharides from mushroom hericium Erinaceus mftccb 134
Bleha, R. ; Čopíková, J. ; Sushytskyi, Leonid ; Vannucci, Luca ; Sinica, A. ; Jozífek, M. ; Jablonský, I. ; Klouček, P.
The aim of this research was the structural characterisation of polysaccharides isolated from fruiting bodies of the cultivating medicinal mushroom Hericium erinaceus MFTCCB 134. Cold and hot water extracts (CWE, HWE) were obtained and purified, and followed by alkali extraction from the reminder solids. The composition and structure of the fractions were analysed by FTIR spectroscopy, and neutral sugars/linkage analyses were determined by GC/FID and GC/MS, respectively. Galactose, fucose and glucose were found in purified CWE,\nwhile glucose predominated in purified HWE.
Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů z vzácných hub
Živná, Kristýna ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací kultivace růstu vzácné houby korálovce ježatého na obilných substrátech za účelem následné fermentace s přídavkem vybraného zástupce mléčné bakterie. Teoretická část je zaměřena na popis vzácné houby a používaných obilných substrátů a charakterizaci jejich aktivních látek. Dále se zabývá mléčnou fermentací a její využití. V experimentální části byla optimalizována příprava obilného substrátu pro kultivaci korálovce ježatého. Jako nejvhodnější byla zvolena metoda očkování obilného substrátu tekutým myceliem v kombinaci s plotnovým. V této kombinaci nedochází k zasychání substrátu a mycelium roste rovnoměrně z obou stran substrátu. Následně bylo pomocí spektrofotometrických metod charakterizováno složení obilného substrátu s narostlým myceliem (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny). Nakonec byla provedena koji fermentace substrátu s narostlým myceliem bez a s přídavkem mléčné bakterie. Mléčná bakterie přidala výživovou hodnotu do produktu. Byly charakterizovány produkty fermentace (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny), a byla stanovena viabilita bakterií.
Příprava substrátu pro pěstování korálovce ježatého (Hericium erinaceus) za použití různých přídavků a teplotních ošetření
Sobotová, Radmila ; Jablonský, Ivan (vedoucí práce) ; David, David (oponent)
Cílem této práce bylo zjistit, zda může ošetření substrátu teplotou do 100°C nahradit jeho sterilizaci při 120°C. Dále pak porovnání různých typů substrátů a přídavků. Pro ošetření substrátů byly zvoleny teploty 90°C po dobu 48 hodin, 90°C po dobu 20 hodin, 121°C po dobu 2 hodin, 80°C po dobu 20 hodin a 70°C po dobu 24 hodin. Ukázalo se, že teplota ošetření substrátu pod 100°C může nahradit jeho sterilizaci při 120°C. V rámci pokusů byly použity substráty složené z bukových pilin nebo slaměných pelet, obohacené pšeničnými otrubami, případně pšeničným šrotem. Také byl zkoumán vliv fermentace substrátů na růstové vlastnosti korálovce ježatého. Nejvhodnějším substrátem pro růst mycelia a následnou fruktifikaci korálovce ježatého byly bukové piliny. Rychlejšího růstu mycelia a vyšších výnosů plodnic bylo dosaženo v případě obohacení substrátu z bukových pilin pšeničnými otrubami nebo pšeničným šrotem. Nebyl prokázán vliv fermentace substrátů na růst mycelia korálovce ježatého. Byl zkoumán i růst mycelia a tvorba plodnic korálovce bukového (Hericium coralloides). Nejlepším substrátem pro korálovec bukový byly neobohacené bukové piliny.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.