Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 82 záznamů.  začátekpředchozí63 - 72další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení zearalenonu ve sladovnickém ječmeni
Wawroszová, Simona ; Čumová,, Martina (oponent) ; Běláková, Sylvie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním obsahu zearalenonu ve sladovnickém ječmeni pomocí imunochemické metody ELISA a následně pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (LC-MS/MS). V teoretické části byly charakterizovány základní pivovarské suroviny. Také byly popsány významné toxinogenní vláknité mikromycety. Pozornost byla věnována především vybraným fusariovým mykotoxinům (fumonisiny, trichotheceny, zearalenon). Dále byly popsány některé metody stanovení mykotoxinů. V experimentální části bylo metodou ELISA analyzováno 90 vzorků sladovnického ječmene různých odrůd. V 19 vzorcích byla stanovená koncentrace zearalenonu větší než limit kvantifikace. Nejvyšších hodnot koncentrace dosahoval vzorek ječmene odrůdy Wintmalt (39,2 g•kg-1), kde předplodinou byla kukuřice. Následně byly tyto vzorky podrobeny analýze pomocí LC-MS/MS. Pouze u čtyř vzorků byla koncentrace zearalenonu větší než limit kvantifikace, a to u vzorků ječmene odrůdy Blaník, Malz a Wintmalt. Dále byly analyzovány vzorky meziproduktů výroby sladu metodou LC-MS/MS. U žádného vzorku nebylo nalezeno množství zearalenonu větší než limit kvantifikace.
Změna obsahu fenolických kyselin během sladování ječmene jarního
Štýblová, Romana ; Janoušková, Eva (oponent) ; Běláková, Sylvie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných fenolických kyselin (kyselina sinapová, kávová, ferulová, vanillová, syringová,p – hydroxybenzoová a p – kumarová) ve sladovnické odrůdě ječmene jarního a sledováním jejich změn v průběhu výroby sladu v reálném prostředí humnové sladovny. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na jednotlivé fenolické kyseliny, jejich výskyt v surovinách pro výrobu sladu a metodám jejich stanovení. Podrobně je zde popsána technologie výroby sladu. V experimentální části bylo odebráno 9 vzorků. Jednalo se o sladovnický ječmen, meziprodukty výroby sladu, slad a sladový květ. Fenolické kyseliny byly ze vzorků extrahovány alkalickou a kyselou hydrolýzou a stanoveny pomocí ultra rychlé kapalinové chromatografie s UV detekcí (UPLC/PDA).
Spirální šnekový dopravník
Nekoksa, Pavel ; Kašpárek, Jaroslav (oponent) ; Malášek, Jiří (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukčním řešením spirálního šnekového dopravníku. V textové části je proveden návrhový výpočet hlavních částí spirálního šnekového dopravníku, návrh pohonné jednotky, uložení šnekovnice, pevnostní kontrola funkčních částí a volba vhodného přepravovaného materiálu. Výkresová dokumentace vychází z textové části a skládá se ze sestavného výkresu dopravníku, seznamu položek a výkresu šnekovnice.
Stanovení ergosterolu v pivovarských surovinách
Matyáš, Martin ; Ing.Pavla Kožušníková, Ph.D. (oponent) ; Benešová, Karolína (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na stanovení obsahu ergosterolu v ječmeni a ve sladu. V teoretické části je zpracován výskyt ergosterolu v ječmeni a sladu, cíle jeho stanovení, podrobný přehled dříve použitých způsobů extrakce ze vzorků ječmene a sladu i jiných biologických materiálů a metody stanovení. Praktická část je věnovaná optimalizaci extrakce a stanovení ergosterolu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím detekce diodovým polem (HPLC – DAD).
Vývoj rychlé metody pro stanovení barvy speciálních sladů
Křepelová, Simona
Cílem práce bylo navrhnout rychlejší, technicky nenáročnou a snadno použitelnou metodu pro měření barvy sladu bez kongresního rmutování a zhodnotit do jaké míry se budou hodnoty barvy získané rychlou metodou lišit od hodnot získaných metodou standardní. V pokusu bylo použito 12 vzorků sladu (3,1 -- 1320 j. EBC), ze kterých byla připravena sladina standardním (kongresním) způsobem a novou rychlejší metodou. Rychlá metoda pro přípravu sladiny spočívala ve vyluhování rozemletého sladu ve vroucí vodě. Extrakce probíhala 5, 10 a 15 minut. U sladiny byly spektrofotometrem měřeny hodnoty: L*, a* a b*. Celkové rozdíly v hodnotě jasu (L*) a vypočítané totální barevné diferenci (delta E*), mezi sladinou připravenou testovanou metodou a kongresní sladinou, byly způsobené tím, že k vyluhování byla použita vroucí voda, která vytvořila podmínky pro průběh Maillardových reakcí. Ve výluhu se začaly tvořit vysokomolekulární barevné komponenty. Navržená metoda se jeví jako použitelná, ale bude nutné optimalizovat její podmínky, především snížit teplotu vody používané při vyluhování.
Využití speciálních sladů a úpravy varného procesu ve výrobě piva
Ratiborská, Silvie
V teoretické části bakalářské práce je popsán proces výroby sladu, který zahrnuje příjem a čištění zrna, máčení, klíčení, hvozdění a odkličování. Jsou popsány jednotlivé druhy sladů a jejich uplatnění při výrobě piva. Dále jsou zde uvedeny i surogáty použí-vané při výrobě piva. V neposlední řadě je popsáno pivovarnictví, které zahrnuje výrobu mladiny a výrobu piva. Práce obsahuje i praktickou část, která je zaměřena na výrobu tří variant sladů z purpurové pšenice a uvaření piva z vyrobených pšeničných sladů
Sledování vybraných parametrů ovlivňujících gushing u sladovnického ječmene
Němec, David
V předkládané diplomové práci se pojednává o sladovnickém ječmeni, jako o výchozí surovině pro výrobu piva a u něj se vyskytujícímu negativnímu jevu zvaném gushing. V první části je popsán technologický postup výroby sladu a vymezen pojem gushing. Dále jsou zde uvedeny informace o příčinách vzniku, možnostech potlačení a způsobech stanovení tohoto fenoménu. Praktická část je zaměřena na stanovení náchylnosti sladovnického ječmene ke gushingu. Pro stanovení byl zvolen třídenní test Carlsberg. Gushing byl sledován v letech 2012 a 2013 na odlišně ošetřených porostech ječmene jarního pěstovaného v lokalitě Hrubčice. Celkově bylo provedeno 160 stanovení, u kterých byl vyhodnocen vliv jednotlivých ošetření ječmene na míru gushingu.
Porovnanie kanditného a pekarského sladového výťažku na pekarské vlastnosti múky a ich využitie v pekarských výrobkoch
Čamajová, Mária
Diplomová práce na téma: "Porovnání kanditního a pekařského sladového výtažku na pekařské vlastnosti mouky a jejich využití v pekařských výrobcích'' si klade za cíl vypracovat literární přehled týkající se dané problematiky a následně experimentálně ověřit popsané výhody využití sladových výtažků v pekárenské technologii ve srovnání se standardně připravenými produkty. K porovnání vlastností standardně připravených produktů s výrobky s různým přídavkem sladového výtažku byl proveden pekařský pokus. Stanovila se pekařská kvalita mouky s přídavkem sladového výtažku i bez něj , kde se projevily rozdíly mezi jednotlivými výrobky. Při hodnocení běžného pečiva se ověřila teorie, že přídavek sladového výtažku zvyšuje objem daného výrobku , jelikož všechny přídavky, s výjimkou 2 % kanditného sladového výtažku, dosáhly vyšších hodnot měrného objemu jako standard. Výsledky senzorické analýzy byly poměrně vyrovnané. Při hodnocení chutě běžného pečiva však všechny vzorky s přídavkem sladového výtažku dosáhli vyššího počtu senzorických bodů než standard.
Možnosti výroby cereálních výrobků z vybraných cereálií
Knotová, Denisa
Teoretická část práce je zaměřena na využití a vhodnost jednotlivých obilovin pro lidskou výživu. Je zde také řešena problematika výroby sladu z vybraných druhů obilovin a jeho následné zpracování na potravinářské produkty. Praktická část práce je zaměřena na výrobu a zpracování vybraných obilovin a sladů na konkrétní potravinářský produkt, jímž je cereální nápoj z ovesného sladu a ovsa. Jsou zde stanoveny základní parametry vybraných obilovin. U nápoje jsou stanoveny základní nutriční parametry, provedeno senzorické hodnocení a zkouška konzervace. Dalším produktem je sirup ze sladiny vyrobené z ječného sladu, jenž byl následně senzoricky vyhodnocen.
Možnosti ovlivnění kvality sladu a jeho uplatnění ve výrobě piva
Podaný, Adam
V literární části bakalářské práce jsou shromážděny informace o možnostech ovlivnění kvality sladu a jeho uplatnění při výrobě piva. V praktické části je posuzován vliv aplikace dusíku a síry na kvalitu sladu. Z výsledků maloparcelního polního pokusu založeného v r. 2012 na pozemku ZD Agrospol Velká Bystřice můžeme pozorovat pozitivní vliv aplikovaných N a S- hnojiv na kvalitu sladu vyrobeného ze zrna jarního ječmene odrůdy Bojos. Hnojení dusíkem a sírou zlepšovalo klíčivost zrna. Zrno z variant hnojených N i N+S -- hnojivy rychleji klíčilo. Síranová síra příznivě ovlivňovala obsah škrobu v zrnu a tím i jeho extraktivnost. Obsah dusíkatých látek v zrnu korespondoval s dávkami dusíkatých hnojiv.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 82 záznamů.   začátekpředchozí63 - 72další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.