Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Antény integrované do helmy
Elfmark, Zdeněk ; Tkadlec, Roman (oponent) ; Pítra, Kamil (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na integraci antén do helmy. Jsou preferovány planární antény s různou polarizací a s různými možnostmi napájení. Jsou zkoumány možná umístění zářičů na helmě, případně uvnitř helmy.
Stanovení vybraných perfluoroalkylových sloučenin v komplexních matricích
Ondreášová, Klára ; Vávrová, Milada (oponent) ; Mgr. Petra Kosubová, Ph.D (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením vybraných zástupců perfluoroalkylových sloučenin v komplexních matricích, konkrétně v čistírenských kalech a krmivech. V případě čistírenských kalů byly vzorky extrahovány do methanolu a byly srovnány tři extrakční techniky: zrychlený Soxhlet, tlaková extrakce rozpouštědlem a Powleyho metoda. Powleyho metoda vykazovala dostatečnou účinnost, nejmenší matricové efekty a minimální pozadí. Ve všech testovaných vzorcích kalů byl přítomen perfluorooktansulfonát (0,74–38,02 ng.g-1). Perfluorodekanová a perfluorooktanová kyselina byly další nejčastěji detekované analyty. Na vzorcích krmiv byly testovány tři extrakční techniky: QuEChERS, rychlá methanolová extrakce a Powleyho metoda s extrakcí do acetonitrilu. Powleyho metoda poskytovala nejčistší extrakty a zároveň vykazovala nejvyšší výtěžnost nativních perfluoroalkylových sloučenin a nejnižší matricové efekty. Ve vzorcích kompletních a doplňkových krmiv byly ojediněle detekovány perfluorooktansulfonát a perfluorooktanová kyselina. Obsahy ostatních perfluoroalkylových sloučenin byly pod limitem kvantifikace nebo nebyly detekovány vůbec. Ve všech rybích moučkách byl stanoven perfluorooktansulfonát (0,100–2,768 ng.g-1), perfluoroundekanová kyselina a perfluorotridekanová kyselina.
Soustružení ocelí za nízkých hloubek řezu
Tichá, Dana ; Dvořáková, Jana (oponent) ; Dvořák, Jaromír (vedoucí práce)
Práce se věnuje analýze konkurence vyměnitelných břitových destiček, které jsou využívány pro soustružení za nižších šířek záběru ostří než je rádius špičky. V práci je provedená analýza pěti VBD od různých firem. Dále se porovnávají utvařeče třísky u vybraných VBD a nakonec je popsáno testování VBD a jeho výsledky na základě tvarů třísek.
Výpočet destilační kolony
Bytešník, Jan ; Jecha, David (oponent) ; Jícha, Jaroslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce je rozdělena na tři hlavní části. První část se zabývá principem a teoretickým základem pro pochopení problematiky destilace. Podstatná část práce je věnována podrobnému řešení elementárních mezikroků, které vedou k výsledným parametrům destilační kolony. Tyto parametry mohou sloužit jako výchozí k dalším výpočtům, jenž směřují k efektivnímu nadimenzování destilační kolony v praxi. Poslední část bakalářské práce porovnává hodnoty získané výpočtem s výsledky, které jsou generovány programem ChemCAD na základě identického schématu a parametrů destilační kolony.
Výživa koz
Kopecká, Michaela
Cílem práce je seznámit s hlavními zásadami a druhy krmiv ve výživě koz. Práce se zaměřuje především na výživu mléčných koz a vlivy působící na produkci mléka. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalita je závislá na výživě. Kromě mléčných koz se práce také zabývá složením krmiv a jednotlivými krmnými dávkami. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o existujících plemenech koz, krmivech vhodných i nevhodných pro výživu koz a krmných dávkách. Složení krmných dávek je závislé na několika faktorech. Hlavním rozlišením je věk zvířete. Kůzlata jsou krmena jinak než dospělé kozy. Dalším klíčovým faktorem je fyziologický stav koz. Z ostatních faktorů ovlivňujících výživu koz lze zmínit roční období, podle něhož se určuje letní a zimní krmná dávka. Aby výživa byla komplexní a dosahovala požadovaných výsledků, je zapotřebí zohledňovat všechny faktory.
Hodnocení mikrobiologických rizik jedlého hmyzu
Hedvičáková, Adéla
Konzumace jedlého hmyzu je činnost, která v poslední době nabývá na významu. Pro bezpečné využití jedlého hmyzu je nutné mimo jiné provést hodnocení rizik spojených s konzumací. Tato práce byla zaměřena na hodnocení mikrobiologických rizik jedlého hmyzu. Teoretické část práce podává informace o nutričních vlastnostech jedlého hmyzu a rizicích spojených s konzumací hmyzu. Dále zmiňuje legislativu, které souvisí se zařazováním hmyzu do potravin. Práce popisuje vliv hmyzu a jeho konzumaci na životní prostředí a předkládá faktory, na které je nutné se do budoucna dále zaměřit. Práce podává výčet významných patogenních mikroorganismů. V praktické části je možné nalézt statistické vyhodnocení naměřených hodnot obsahu patogenů, které byly přítomny u hmyzu a v krmivech. Byly stanoveny celkové počty mikroroganismů, Escherichia coli, enterobakterie, plísně, Staphylococcus aureus a bakterie mléčného kvašení. Výsledky byly porovnány s výsledky studií na podobné téma.
Výživa vysokoprodukčních dojnic v podmínkách farmy na Písecku
Molková, Tereza
Hlavním tématem bakalářské práce je zhodnocení kvality a úrovně výživy vysokopro-dukčních dojnic. Tato závěrečná práce je rozčleněna do dvou částí. K uvedenému té-matu je zpracována literární rešerše, v níž je blíže specifikována výživa jednotlivých kategorií dojnic a popsána témata s tímto související. Na literární rešerši navazuje zhodnocení krmivové základy v části praktické. Jsou zanalyzovány dvě krmné dávka aplikovány konkrétním podnikem z pohledu obsahu živin a jsou porovnány s vypočte-nými krmnými normami pro sledované kategorie dojnic. Závěrem práce je zhodnocení vhodnosti krmné dávky jednotlivých kategorií plemenic.
Výživa březích klisen
Strnadíková, Veronika
Bakalářská práce se zaobírá problematikou výživy březích klisen a je zpracovaná formou literární rešerše. Na začátku práce je úvod do problematiky, který se věnuje charakteristice koňského pohlavního cyklu a březosti. Jsou zde popsané aspekty, které je ovlivňují, jako i pohlavní a trávicí orgány, vývoj hříběte v těle matky a popis tělesné kondice koní. Následně jsou dvě kapitoly věnované nutričním požadavkům klisen v raném a pozdním stadiu březosti a rozdíly mezi nimi. Poslední kapitola popisuje konkrétní druhy krmiv a jejich vhodnost pro chovné klisny. Jsou zde zahrnuty též vybrané kompletní krmné směsi - granule a müsli, přičemž jsou popsané jejich složení, doporučené dávkování a v tabulkách je uveden obsah nejdůležitějších základních živin - stravitelné energie, škrobu, dusíkatých látek, tuku, vlákniny, vápníku, fosforu, vitamínů A a E a lyzinu.
Hmyzí protein v krmivech pro drůbež – kalkulace ceny produktu a marketingová strategie.
Pešková, Barbora
Pešková, B. Hmyzí protein v krmivech pro drůbež – kalkulace ceny produktu a marketingová strategie. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Hlavním cílem práce je navrhnout a finančně vyčíslit marketingovou strategii pro krmiva drůbeže obsahující proteiny získané z povolených druhů hmyzu. Vedlejším cílem je kalkulace jejich ceny a srovnání se standardně používanými druhy krmiv. V literární rešerši je popsána problematika krmiv pro drůbež s obsahem hmyzího proteinu. Pro potenciální krmiva je vytvořena kalkulace jejich ceny. Práce také obsahuje dotazníkové výzkumy napříč třemi skupinami – výrobci krmiv pro drůbež, chovatelé drůbeže a koneční spotřebitelé drůbežího masa/vajec. Na konci je návrh marketingové strategie vč. jejího finančního odhadu.
Analýza úrovně výživy a vybraných kvalitativních ukazatelů produkce mléka
KAZDA, Miloslav
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu úrovně výživy dojnic a její vliv na vybrané kvalitativní ukazatele produkce mléka. Cílem práce je provést komplexní hodnocení vlivu krmné dávky a její složení na kvalitu a kvantitu produkce mléka, s důrazem na identifikaci optimálních podmínek výživy pro dosažení co nejvyšší užitkovosti a zajištění dobrých zdravotních a životních podmínek dojnic. V první části práce byla provedena teoretická rešerše současných poznatků o výživě dojnic a kvalitě mléka, která se zaměřila na energetické a živinové potřeby dojnic, kvalitu a optimální zastoupení krmiv, jednotlivé fáze laktace, jakost mléka, mikrobiologickou a hygienickou hodnotu mléka a faktory ovlivňující jeho jakost. V druhé části práce byla provedena analýza úrovně výživy ve vybraném chovu. Byly zde hodnoceny směsné krmné dávky a jednotlivé komponenty v nich obsažené. Dále byla hodnocena užitkovost a kvalitativní ukazatele mléka (obsah tuku, bílkovin, laktózy, somatických buněk a celkový počet mikroorganismů).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.