Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 40 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka
Písaříková, Veronika
Tato diplomová práce je zaměřena na reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka. V první části práce jsou tyto druhy mlék detailně popsány a je zde porovnáno jejich složení. Kromě toho jsou v práci uvedeny fyzikální veličiny, které mléko charakterizují a technologie přepravy mléka. Dále je pozornost věnována legislativě. Jsou zde popsány požadavky a kritéria pro syrové mléko, požadavky na prostory a vybavení, kde je mléko skladováno a také legislativní nařízení týkající se tepelného ošetření mléka. Další část práce se zabývá analytickým stanovením mléka (sušina, obsah bílkovin, tuku, laktózy, kyselost mléka, jeho elektrická vodivost a hustota). V poslední části práce jsou sledovány reologické vlastnosti těchto tří druhů mlék. U vybraných vzorků je měřeno smykové napětí v závislosti na rychlosti deformace, což je pro nás klíčové stanovení, protože nám říká, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále je sledována závislost dynamické viskozity na smykovém napětí a průběh změn dynamické viskozity při záhřevu. Tato stanovení dokazují, že mléko vykazuje znaky chování newtonské kapaliny. K vyhodnocení výsledků byl použit Newtonův zákon viskozity a Ostwald de Waele (mocninový) model.
Vliv aditiv na reologické vlastnosti ovocných a zeleninových pyré
Šebela, Roman
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vlivu aditiv na reologické vlastnosti ovocných a zeleninových pyré. V teoretické části jsou popsány jednotlivé druhy aditivních látek, jejich použití v potravinářství a vliv na reologii potravin. Další část práce popisuje chemické složení ovoce a zeleniny, a také zpracování ovoce a zeleniny na pyré. Poslední část literárního přehledu se věnuje reologii, jejímu využití v potravinářství, reologickým charakteristikám pyré a metodám měření reologických vlastností. V praktické části jsou popsány jednotlivé vzorky ovocných a zeleninových pyré použité pro měření. Dále jsou zde popsána použitá aditiva, přístroj a software. U pyré byla sledována závislost smykového napětí na smykové deformační rychlosti. Z naměřených hodnot byly sestrojeny tokové křivky pomocí Ostwald-de Waeleho modelu. Na základě těchto výsledků bylo zjištěno, že pyré jsou nenewtonovské kapaliny s pseudoplastickým chováním.
Reologické vlastnosti kečupu
Mejzlíková, Vendula
V teoretické části diplomové práce se pojednává o rajčatech jako surovině pro výrobu kečupů. Je zde popsána výroba rajčatového protlaku, který je hlavní surovinou při výrobě kečupů. Je zde zahrnuta také výroba domácího kečupu. V další části jsou teoreticky zaznamenány reologické vlastnosti potravin. Praktická část diplomové práce se zabývá reologickými vlastnostmi kečupů. Jsou vybrány vzorky komerčních kečupů a jednoho kečupu domácího. U těchto vzorků se následně stanovuje jejich hustota, viskozita a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti. Pomocí Ostwald-de Waeleho modelu jsou sestaveny tokové a viskozitní křivky pro jednotlivé vzorky. Pomocí tohoto modelu je zjištěno, o jaký druh tekutiny se v případě kečupu jedná. Sledována byla i časová závislosti viskozity kečupů. Dále je porovnána závislost viskozity a hustoty kečupů na obsahu rajčat v každém vzorku.
Tokové vlastnosti tekutých vaječných hmot
Doležal, Martin
Tato diplomová práce se zabývá vybranými reologickými vlastnostmi vaječných žloutků, bílků a melanží u slepičích vajec, vajec obohacených o vitamín D a vajec obohacených o Selen a Jód. Vejce byla skladována po dobu 4 týdnů při konstantní teplotě 6 °C. Dále je v práci popsán vliv skladování na fyzikální vlastnosti (hmotnost a index tvaru) vajec. U vajec byl prokázán během čtyřtýdenní skladování úbytek jejich hmotnosti. V práci byl popsán i vliv skladování na vlastnosti bílku a žloutku – u bílku index bílku a Haughovy jednotky a u žloutku barvu, index žloutku a hmotnost. Během skladování docházelo k významné změně hmotnosti žloutku. Index žloutku se v průběhu skladování postupně snižoval. Index bílku a Haughovy jednotky se v průběhu skladování první dva týdny snižovali a čtvrtý týden nastalo mírné zvýšení hodnot. Nakonec byly stanoveny reologické vlastnosti tekutých vaječných hmot u daných vzorků slepičích vajec a to hustota, zdánlivá viskozita a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Doba skladování měla vliv na tokové vlastnosti vaječných hmot u všech vajec, také výživa nosnic měla vliv na takové vlastnosti vajec. Reologické chování bylo modelováno pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Vliv teploty na tokové chování čokolády
Bureš, Václav
Velká část této diplomové práce je zaměřena na kakaové boby a čokoládu jako takovou. Získávání, hodnocení a pracování kakaových bobů. Poté také na průmyslovou výrobu čokolády, konečnou úpravu, než se plní do obalů, skladování před tím, než se dostane do obchodních sítí k prodeji konečnému spotřebiteli a také její vliv na lidský organismus a zdraví. Vybral jsem si tři druhy čokolády od stejného komerčního výrobce čokolády, a to s minimálně 50%, 78% a 99% obsahem kakaa. U těchto vzorků čokolády jsem popsal jejich charakteristiku a chemické složení. Druhá část je praktická a zabývá se přímo změnou smykového napětí při zvyšující se smykové deformační rychlosti a změně teploty. Tokové vlastnosti byly měřeny pomocí reometru RST (Brookfield, USA) s uspořádáním vřeten kužel-deska (RCT-50-2) vč. duplikátoru pro temperaci vzorků. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny a zpracovány do grafů a tabulek. Měřené hodnoty byly modelovány pomocí vhodných matematického modelů, a to Cassonův tokový model, Binghamův tokový model a tokový model Herschel-Bulkley. Nejvhodnější se jevil tokový model Cassonův a Herschel-Bulkley.
Optimalizace vířivého čerpadla
Šmíd, Pavel ; Bílek, Martin (oponent) ; Pochylý, František (vedoucí práce)
Cílen práce je provést optimalizaci vířivého čerpadla. Toto čerpadlo by mělo najít uplatnění ve zdravotnictví jako náhrada lidského srdce pro mimotělní oběh. Dále se budeme zabývat analýzou smykových napětí v čerpadle a jeho velikostí a zvážíme i použití nesmáčivých povrchů za účelem snížení hodnot smykových napětí. Všechny naše analýzy budou provedeny na základě CFD výpočtů.
Čerpaní kalu v technologii ČOV
Fadrný, Tomáš ; Medek, Jaroslav (oponent) ; Boráň, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vhodného návrhu kalové koncovky se zaměřením na vhodnou volbu čerpadel. Volba čerpadla závisí na typu čerpaného materiálu a charakteru potrubí. Bylo provedeno několik měření pro statistické vyhodnocení vlastností čerpaného media. Zpracované hodnoty byly použity pro výpočet tlakových ztrát. Výpočet tlakových ztrát a následná vhodná volba čerpadel je provedena pro ČOV v Prostějově. Diplomová práce se dělí na dvě části. V první časti je uveden teoretický rozbor a v druhé jsou uvedeny výsledky a následné zhodnocení změny technologie ČOV z mezofilního na termofilní vyhnívání. Součástí diplomové práce jsou zpracované protokoly o měření jednotlivých vzorků čerpaného kalu.
Řešení vývoje nestabilit kapalného filmu s následným odtržením kapek
Knotek, Stanislav ; Kozubková, Milada (oponent) ; Čermák, Libor (oponent) ; Jícha, Miroslav (vedoucí práce)
Dizertační práce se věnuje studiu nestabilit tenkých kapalných filmů až do fáze odtržení kapek. Dle typu struktur a dějů na povrchu filmu byly na základě literární rešerše klasifikovány čtyři typy nestabilit: dvoudimenzionální pomalé vlny, dvoudimenzionální rychlé vlny, třídimenzionální vlny, solitární vlny a fáze odtrhávání kapek z povrchu filmu. Práce analyzuje fyzikální principy vzniku nestabilit a zabývá se matematickou formulací problému. Jako příčina nestabilit jsou identifikovány smykové napětí a tlak působící na povrch filmu. Matematické modely predikce nestabilit jsou demonstrovány pomocí přístupů založených na řešení Orrovy-Sommerfeldovy rovnice a pomocí řešení pohybových rovnic v integrálním tvaru. Dále jsou uvedeny modely fluktuací smykového napětí a tlaku působících na povrch filmu a vybrané modely tloušťky filmu. Těžiště práce je zaměřeno na predikci iniciace dvoudimenzionálních vln pomocí integrálního přístupu. Charakteristiky fluktuací smykového napětí a tlaku na hladině filmu byly modelovány pomocí simulací proudění vzduchu nad pevným povrchem. V závěru práce jsou uvedena kritéria odtržení kapek v závislosti na rychlosti proudění vzduchu a tloušťce filmu.
Vliv přesahu na životnost valivého ložiska
Tetour, Stanislav ; Prokop, Aleš (oponent) ; Řehák, Kamil (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vlivem přesahu uložení na životnost valivého ložiska. První část práce se věnuje teoretickým znalostem, které jsou nutné pro řešení. Byl zkoumán vliv uložení s přesahem vnitřního kroužku na hřídeli a vnějšího kroužku v díře tělesa pro doporučené tolerance uložení. Přesah uložení ložiska byl řešen na válečkovém a kuželíkovém ložisku. K řešení byl použit analytický a numerický přístup. V numerické části byla provedena statická analýza ložiska s využitím programu ANSYS Workbench. Výstupem analýzy bylo maximální smykové napětí pod povrchem kontaktu, které má za následek kontaktní únavu ložiska. Životnost ložiska byla určena pomocí faktoru trvanlivosti, který udává živostnost ložiska s přesahem vůči ložisku bez přesahu uložení.
Dynamická viskozita asfaltových pojiv
Broďák, Marek ; Coufalík, Pavel (oponent) ; Dašek, Ondřej (vedoucí práce)
V bakalářské práci jsou popsány laboratorní vlastnosti asfaltových pojiv. Bude zde popsán princip, postup měření a porovnání výsledků laboratorních zkoušek stanovení dynamické viskozity, penetrace jehlou a bod měknutí metodou kroužek kulička. Zkoušky budou provedeny na vzorcích asfaltů s různým stupněm modifikace.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 40 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.