Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Minerální látky a vitaminy v ovčím mléce
Písaříková, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na minerální látky a vitaminy v ovčím mléce. Popisuje základní plemena ovcí chovaných pro mléčnou užitkovost, aktuální situaci v chovu ovcí v České Republice a na úrovni Evropské Unie, produkci a chemické složení ovčího mléka. V další fázi jsou potom popsány základní informace o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách a jejich vliv na zdraví člověka. Závěr práce tvoří porovnání obsahů těchto vitaminů a minerálních látek dle různých literárních zdrojů.
Vliv intravenosně podaného laktoferinu na časnou fázi ischemie myokardu II. Biochemické vyšetření.
Písaříková, Veronika ; Semecký, Vladimír (vedoucí práce) ; Mladěnka, Přemysl (oponent)
Laktoferin (Lf) je glykoprotein vázající železo o molekulové hmotnosti 80-kD. Vyskytuje se přirozeně v sekretech exokrinních žláz (v slzách, slinách, mléce, sinoviální a seminální tekutině) a v sekundárních granulech neutrofilů. Je známo, že Lf vykazuje v organismu antibakteriální, protizánětlivé a antitumorové účinky. Jeho funkce v organismu je pravděpodobně komplexní a je předmětem vědeckého zkoumání. Díky schopnosti chelatovat železo, snižuje Lf tvorbu hydroxylových radikálů při tzv. Fentonově reakci. Afinita Lf k železu je asi 260krát větší než u transferinu. V experimentu byl použit isoprenalin (ISO) jako modelová sloučenina k vyvolání stavu podobnému akutnímu infarktu myokardu u člověka. Podání nekrotických dávek ISO způsobuje ischémii následovanou poškozením myokardu. Reperfúze ischemického myokardu představuje jedinou možnost, jak zachovat srdeční tkáň při akutním infarktu myokardu, ale tento proces je spojen s poškozením tkáně v důsledku zvýšené tvorby hydroxylových radikálů v tzv. Fentonově reakci, která je katalyzována volnými ionty železa. Potkani kmene Wistar byli náhodně rozděleni do čtyř skupin podle přijaté medikace: kontrola (fyziologický roztok), isoprenalin (ISO, 100mg/kg s.c.), hovězí laktoferin (La, 50 mg/kg i.v.) a kombinace La+ISO v již zmíněných dávkách (La byl podán 5 min před...
Účinek laktoferinu na makroskopisky a mikroskopický obraz různých tkání u potkana I. Kardiopulmonální systém
Písaříková, Veronika ; Semecký, Vladimír (vedoucí práce) ; Mladěnka, Přemysl (oponent)
Veronika Písaříková Účinek laktoferinu na makroskopický a mikroskopický obraz různých tkání u potkana. I. Kardiopulmonální systém. Abstrakt V teoretické části diplomové práce jsme zpracovali současné vědecké poznatky o struktuře, vlastnostech, účincích a využití laktoferinu.Laktoferin je 80 kD glykoprotein vázající železo. Sdílí vysoký stupeň homologie na úrovni sekvencí aminokyselin a trojrozměrné konfigurace s transferinem.Oba proteiny jsou řazeny do rodiny železo vázajících glykoproteinů označovaných jako rodina transferinů.Vazební afinita k iontům železa je u laktoferinu 260x vyšší než u transferinu. Laktoferin je přítomen fyziologicky v exokrinních sekretech jako např. slzy, sliny, mléko, synoviální tekutina a nachází se i v sekundárních granulích neurofilů. Jeho funkce v organizmu je velmi komplexní a není dosud zcela objasněna.Prokázány jsou jeho protimikrobiální, protizánětlivé a protinádorové účinky.Další jeho vlastností je schopnost inhibovat hydroxylové radikály cestou přes Fentonovu reakci.Z tohoto pohledu fyziologických účinků lze laktoferin pokládat za látku využitelnou pro terapeutické účely. Provedli jsme studii, ve které jsme sledovali účinek laktoferinu na makroskopický a mikroskopický obraz tkání kardiopulmonálního systému u laboratorního potkana.Laktoferin jsme aplikovali i.v. samcům...
Reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka
Písaříková, Veronika
Tato diplomová práce je zaměřena na reologické vlastnosti kravského, kozího a ovčího mléka. V první části práce jsou tyto druhy mlék detailně popsány a je zde porovnáno jejich složení. Kromě toho jsou v práci uvedeny fyzikální veličiny, které mléko charakterizují a technologie přepravy mléka. Dále je pozornost věnována legislativě. Jsou zde popsány požadavky a kritéria pro syrové mléko, požadavky na prostory a vybavení, kde je mléko skladováno a také legislativní nařízení týkající se tepelného ošetření mléka. Další část práce se zabývá analytickým stanovením mléka (sušina, obsah bílkovin, tuku, laktózy, kyselost mléka, jeho elektrická vodivost a hustota). V poslední části práce jsou sledovány reologické vlastnosti těchto tří druhů mlék. U vybraných vzorků je měřeno smykové napětí v závislosti na rychlosti deformace, což je pro nás klíčové stanovení, protože nám říká, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále je sledována závislost dynamické viskozity na smykovém napětí a průběh změn dynamické viskozity při záhřevu. Tato stanovení dokazují, že mléko vykazuje znaky chování newtonské kapaliny. K vyhodnocení výsledků byl použit Newtonův zákon viskozity a Ostwald de Waele (mocninový) model.
Účinek laktoferinu na makroskopisky a mikroskopický obraz různých tkání u potkana I. Kardiopulmonální systém
Písaříková, Veronika ; Semecký, Vladimír (vedoucí práce) ; Mladěnka, Přemysl (oponent)
Veronika Písaříková Účinek laktoferinu na makroskopický a mikroskopický obraz různých tkání u potkana. I. Kardiopulmonální systém. Abstrakt V teoretické části diplomové práce jsme zpracovali současné vědecké poznatky o struktuře, vlastnostech, účincích a využití laktoferinu.Laktoferin je 80 kD glykoprotein vázající železo. Sdílí vysoký stupeň homologie na úrovni sekvencí aminokyselin a trojrozměrné konfigurace s transferinem.Oba proteiny jsou řazeny do rodiny železo vázajících glykoproteinů označovaných jako rodina transferinů.Vazební afinita k iontům železa je u laktoferinu 260x vyšší než u transferinu. Laktoferin je přítomen fyziologicky v exokrinních sekretech jako např. slzy, sliny, mléko, synoviální tekutina a nachází se i v sekundárních granulích neurofilů. Jeho funkce v organizmu je velmi komplexní a není dosud zcela objasněna.Prokázány jsou jeho protimikrobiální, protizánětlivé a protinádorové účinky.Další jeho vlastností je schopnost inhibovat hydroxylové radikály cestou přes Fentonovu reakci.Z tohoto pohledu fyziologických účinků lze laktoferin pokládat za látku využitelnou pro terapeutické účely. Provedli jsme studii, ve které jsme sledovali účinek laktoferinu na makroskopický a mikroskopický obraz tkání kardiopulmonálního systému u laboratorního potkana.Laktoferin jsme aplikovali i.v. samcům...
Vliv intravenosně podaného laktoferinu na časnou fázi ischemie myokardu II. Biochemické vyšetření.
Písaříková, Veronika ; Semecký, Vladimír (vedoucí práce) ; Mladěnka, Přemysl (oponent)
Laktoferin (Lf) je glykoprotein vázající železo o molekulové hmotnosti 80-kD. Vyskytuje se přirozeně v sekretech exokrinních žláz (v slzách, slinách, mléce, sinoviální a seminální tekutině) a v sekundárních granulech neutrofilů. Je známo, že Lf vykazuje v organismu antibakteriální, protizánětlivé a antitumorové účinky. Jeho funkce v organismu je pravděpodobně komplexní a je předmětem vědeckého zkoumání. Díky schopnosti chelatovat železo, snižuje Lf tvorbu hydroxylových radikálů při tzv. Fentonově reakci. Afinita Lf k železu je asi 260krát větší než u transferinu. V experimentu byl použit isoprenalin (ISO) jako modelová sloučenina k vyvolání stavu podobnému akutnímu infarktu myokardu u člověka. Podání nekrotických dávek ISO způsobuje ischémii následovanou poškozením myokardu. Reperfúze ischemického myokardu představuje jedinou možnost, jak zachovat srdeční tkáň při akutním infarktu myokardu, ale tento proces je spojen s poškozením tkáně v důsledku zvýšené tvorby hydroxylových radikálů v tzv. Fentonově reakci, která je katalyzována volnými ionty železa. Potkani kmene Wistar byli náhodně rozděleni do čtyř skupin podle přijaté medikace: kontrola (fyziologický roztok), isoprenalin (ISO, 100mg/kg s.c.), hovězí laktoferin (La, 50 mg/kg i.v.) a kombinace La+ISO v již zmíněných dávkách (La byl podán 5 min před...
Minerální látky a vitaminy v ovčím mléce
Písaříková, Veronika
Tato bakalářská práce je zaměřena na minerální látky a vitaminy v ovčím mléce. Popisuje základní plemena ovcí chovaných pro mléčnou užitkovost, aktuální situaci v chovu ovcí v České Republice a na úrovni Evropské Unie, produkci a chemické složení ovčího mléka. V další fázi jsou potom popsány základní informace o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách a jejich vliv na zdraví člověka. Závěr práce tvoří porovnání obsahů těchto vitaminů a minerálních látek dle různých literárních zdrojů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.