Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Změny krajiny v Rosicko-oslavanské pánvi spojené s těžbou černého uhlí
Horáková, Lenka
Bakalářská práce se zabývá změnami krajiny v Rosicko-oslavanské pánvi, které jsou spojené s těžbou černého uhlí. Práce obsahuje literární rešerše na téma "Hodnocení změn krajiny" a na téma "Těžba uhlí v České republice" a také charakteristiku zájmového území. Součástí práce je vyhodnocení stavu krajiny před těžbou, během ní a v současné době. Hodnocení současného stavu je doplněno dotazníkovým šetřením ke zjištění spokojenosti obyvatel s nynějším využitím krajiny a výpočtem ekologické stability území. Jsou zde nastíněny i návrhy na zlepšení stavu problematicky využívaných částí krajiny.
Příprava lidského a schistosomálního kathepsinu L v enzymaticky aktivní formě
Horáková, Lenka ; Mareš, Michael (vedoucí práce) ; Ječmen, Tomáš (oponent)
Kathepsinové proteasy typu L se účastní řady patologických procesů a jejich inhibitory jsou atraktivními molekulami pro vývoj nových léčiv. Diplomová práce se zabývá lidským kathepsinem L (hCL) a kathepsinem L3 z parazitické krevničky střevní (Schistosoma mansoni) (SmCL3). hCL je spojován s nádorovými onemocněními a Covid-19, zatímco SmCL3 je trávicím enzymem S. mansoni způsobující onemocnění schistosomózu. Cílem diplomové práce byla příprava rekombinantních kathepsinů L v enzymaticky aktivní formě citlivé k inhibitorům. V případě hCL byly identifikovány podmínky pro řízenou autoaktivaci prekurzorových forem na zralou formu enzymu a optimalizovat tento proces závislý na pH a teplotě. V případě SmCL3 byl navržen protokol pro purifikaci zralé formy z expresních médií kvasinky Komagataella pastoris. Senzitivita připraveného hCL a SmCL3 k inhibici byla ověřena pomocí modelového peptidomimetického vinylsulfonu, jehož hodnoty IC50 byly v oblasti sub/nanomolárních koncentrací. Klíčová slova: proteolytické enzymy, aktivita a inhibice enzymů, funkční proteomika, rekombinantní exprese proteinů, struktura proteinů
Hotel garni
Horáková, Lenka ; Kalánek, Jiří (oponent) ; Brzoň, Roman (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší projekt novostavby hotelu garni ve městě Pacov. Objekt je tvořen třemi nadzemními podlažími. V prvním nadzemním podlaží se nachází restaurace s omezeným rozsahem stravování, zázemí restaurace, kancelář vedoucího, zázemí pro zaměstnance hotelu a technické zázemí objektu. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází místnosti konferenčního charakteru se zázemím a hotelové pokoje. Na tomto podlaží se nachází jeden čtyřlůžkový pokoj, tři dvoulůžkové pokoje, přičemž jeden je určen pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Dále se zde nachází dva jednolůžkové pokoje. Ve třetím nadzemním podlaží se nachází jeden čtyřlůžkový pokoj, tři dvoulůžkové a tři jednolůžkové pokoje. Objekt je tvořen zděným konstrukčním systémem a je zastřešen jednoplášťovou plochou střechou s klasickým pořadím vrstev. Nad částí objektu je použita vegetační jednoplášťová střecha.
Charakteristika moravských vín odrůdy Pálava
Horáková, Lenka ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá chemickou charakterizací vín odrůdy Pálava a možností využití chemické analýzy vín k ověření geografického původu moravských vín odrůdy Pálava. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány vinařské oblasti v České republice a původ odrůdy Pálava, dále je v teoretické části diskutováno chemické složení vína a je v ní rozebrána problematika falšování vína a metody užívané pro kontrolu autenticity vín. Experimentální část bakalářské práce je zaměřena na analýzu prvkového složení, vybraných fenolických látek, organických kyselin, celkových fenolických látek a antioxidační aktivity vín. Naměřená data byla vyhodnocena s využitím technik statistické analýzy. Použita byla analýza rozptylu, analýza hlavních komponent a diskriminační analýza. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz a použitých statistických technik nebylo možné od sebe odlišit vzorky vín odrůdy Pálava podle jednotlivých moravských podoblastí. Podařilo se však prokázat, že vína odrůdy Pálava mají charakteristické chemické složení a lze je odlišit na základě chemické analýzy od ostatních bílých vín z vinařské oblasti Morava.
Rodinný dům s kadeřnictvím v Havlíčkově Brodě
Horáková, Lenka ; Bečkovská, Tereza (oponent) ; Brzoň, Roman (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zpracována na téma rodinný dům s provozovnou (kadeřnictvím) v Havlíčkově Brodě a obsahuje kompletní dokumentaci pro provádění částečně podsklepené stavby. Rodinný dům je navržen pro čtyři osoby a je řešen jako třípodlažní s částečným podsklepením a funkčně odděleným provozem jednopodlažního bezbariérově řešeného kadeřnictví. Obvodové konstrukce v suterénu jsou navrženy z tvárnic ztraceného bednění, které jsou vyplněny betonem, vyztužené betonářskou výztuží a zatepleny extrudovaným polystyrenem. Obvodové zdivo v nadzemní části je navrženo z pórobetonových tvárnic PORFIX a zatepleno čedičovou vlnou, zateplení splňuje podmínky ETICS. Svislé nosné vnitřní konstrukce ve všech podlažích jsou též navrženy z pórobetonových tvárnic PORFIX. Vodorovné nosné konstrukce tvoří předpjaté stropní panely SPIROLL. Rodinný dům a kadeřnictví je zastřešeno jednoplášťovou plochou střechou, garáž rodinného domu je zastřešena vegetační střechou.
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.
Úrazovost ve vrcholovém volejbalu žen ve vztahu k fyzioterapeutické péči
Horáková, Lenka ; Pavlů, Dagmar (vedoucí práce) ; Nováková, Tereza (oponent)
Název práce: Úrazovost ve vrcholovém volejbalu žen ve vztahu k fyzioterapeutické péči Cíl práce: Cílem této diplomové práce je zhodnotit na základě analýzy dat z dotazníkového šetření úrazovost vrcholových hráček volejbalu v ČR, zjistit úroveň regeneračních a kompenzačních prostředků využívaných během herní sezóny a zároveň zhodnotit, zdali má dostupná fyzioterapeutická péče vliv na četnost a hojení úrazů. Metody: K vypracování diplomové práce byla použita metoda literární rešerše dostupných českých a zahraničních zdrojů. K získání dat byl vytvořen nestandardizovaný dotazník, který vyplňovaly hráčky české extraligové soutěže starší 18 let. Pomocí dotazníku byla provedena analýza nejčastějších úrazů, využití regeneračních prostředků a zkušenost s fyzioterapií. Získaná data byla zpracována pomocí tabulkového softwaru Microsoft Excel a zpracována pomocí statistických testů: Chí-kvadrát test, Dvouvýběrový T-test, Shapiro Wilk test a Wilcoxonův test. Výsledky: Z celkového počtu 76 hráček zaznamenalo úraz 44 hráček (56,6 % dotázaných). Nejčastějším úrazem je distorze hlezenního kloubu (36,4 %), druhé nejčastější je poranění ramenního kloubu (20,5 %), třetím nejčastějším úrazem je svalové poranění (19,2 %). Regenerační procedury využívá 77 % hráček, nejčastěji saunu (81,6 %). Použití regeneračních pomůcek...
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.