Název:
Nutriční faktory ovlivňující intestinální mikrobiom a metabolické zdraví
Překlad názvu:
Nutritional Factors Affecting The Intestinal Microbiome and Metabolic Health
Autoři:
Krbcová, Magdaléna ; Gojda, Jan (vedoucí práce) ; Beneš, Jiří (oponent) ; Prázný, Martin (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod. Rostlinná strava, bohatá na vlákninu, je asociována se zdravotními benefity v oblasti glukózového a lipidového metabolizmu. Vláknina je důležitým substrátem pro střevní mikro- organizmy, které ji metabolizují za vzniku velkého množství látek, z nichž mnohé působí příz- nivě na metabolický fenotyp hostitele. Porozumění mechanizmům stojícím v pozadí těchto jevů by mohlo vést k objevu nových postupů v léčbě a prevenci metabolických onemocnění. Cíle. Cílem práce je osvětlit vztah mezi příjmem vlákniny, složením a funkcí střevního mikro- biomu a metabolickým fenotypem. V první (observační) části studie jsme sledovali výše zmí- něné parametry u dvou skupin zdravých dobrovolníků, jejichž strava se lišila v množství přijaté vlákniny. Ve druhé (intervenční) části jsme popsali dynamiku těchto parametrů v reakci na zvý- šení denního příjmu vlákniny a pokusili se identifikovat ukazatele předpovídající příznivou metabolickou odpověď. Metodologie. Do observační studie bylo zařazeno 62 veganů a 33 omnivorů. Byla provedena následující vyšetření: antropometrie, hodnocení nutričního záznamu, odběr krve za účelem analýzy sérového metabolomu a hodnocení statických parametrů glukózového a lipidového metabolizmu, orální glukózový toleranční test (oGTT) a odběr stolice pro analýzu střevního mikrobiomu (16S RNA...Background. A plant-based diet, rich in dietary fiber, is associated with health benefits in glucose and lipid metabolism. Dietary fiber is an important substrate for gut microorganisms, by which it is metabolized into numerous compounds, many of which positively affect the metabolic phenotype of the host. Understanding the mechanisms behind these phenomena could lead to discovery of new approaches in the treatment and prevention of metabolic diseases. Objectives. This study aims to describe the relationship between dietary fiber intake, intestinal microbiome composition and function, and metabolic phenotype. In the first (observational) part, we investigated the mentioned parameters in two groups of healthy volunteers whose dietary habits differed in daily fiber intake. In the second (interventional) part, we described the dynamics of these parameters in response to an increase in daily fiber intake and we tried to identify markers predicting a favorable metabolic response. Methodology. Sixty-two vegans and 33 omnivores were included in the observational study. The following examinations were performed: anthropometry, nutritional record evaluation, blood sampling for serum metabolome analysis and evaluation of static parameters of glucose and lipid metabolism, oral glucose tolerance test (oGTT)...