Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční faktory ovlivňující intestinální mikrobiom a metabolické zdraví
Krbcová, Magdaléna ; Gojda, Jan (vedoucí práce) ; Beneš, Jiří (oponent) ; Prázný, Martin (oponent)
Úvod. Rostlinná strava, bohatá na vlákninu, je asociována se zdravotními benefity v oblasti glukózového a lipidového metabolizmu. Vláknina je důležitým substrátem pro střevní mikro- organizmy, které ji metabolizují za vzniku velkého množství látek, z nichž mnohé působí příz- nivě na metabolický fenotyp hostitele. Porozumění mechanizmům stojícím v pozadí těchto jevů by mohlo vést k objevu nových postupů v léčbě a prevenci metabolických onemocnění. Cíle. Cílem práce je osvětlit vztah mezi příjmem vlákniny, složením a funkcí střevního mikro- biomu a metabolickým fenotypem. V první (observační) části studie jsme sledovali výše zmí- něné parametry u dvou skupin zdravých dobrovolníků, jejichž strava se lišila v množství přijaté vlákniny. Ve druhé (intervenční) části jsme popsali dynamiku těchto parametrů v reakci na zvý- šení denního příjmu vlákniny a pokusili se identifikovat ukazatele předpovídající příznivou metabolickou odpověď. Metodologie. Do observační studie bylo zařazeno 62 veganů a 33 omnivorů. Byla provedena následující vyšetření: antropometrie, hodnocení nutričního záznamu, odběr krve za účelem analýzy sérového metabolomu a hodnocení statických parametrů glukózového a lipidového metabolizmu, orální glukózový toleranční test (oGTT) a odběr stolice pro analýzu střevního mikrobiomu (16S RNA...

Viz též: podobná jména autorů
3 KRBCOVÁ, Michaela
3 Krbcová, Michaela
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.