Název:
Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané
Překlad názvu:
Dialect names of regional dishes in Haná region (e.g. beleš, cviboch, trnčené koláč)
Autoři:
Šimečková, Marta Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Letní škola slovanských (bohemistických) studií /54./, Brno (CZ), 20210724
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Pro oblast Hané jsou typická moučná jídla, která se konzumovala jako každodenní pečivo, též byla připravována v rámci svátků a lidových obřadů. Článek představuje jednak příspěvek k poznání hanácké lidové kuchyně v dobách minulých, jednak jsou v něm výběrově analyzovány názvy pokrmů, zachycené v nářeční podobě, z hlediska jejich utvoření, původu či sémantické motivace.Region called Hanakia or the Haná region (Central Moravia) is characterized by flour dishes. Some dishes were prepared during the cultural festivals or folk customs, some were consumed daily. The article focuses on this phenomenon of traditional Hanakian cuisine. It selectively analyzes the dialectal names of dishes, especially in terms of their forming, origin and semantic motivation.\n
Klíčová slova:
dialects; Hanakia/Haná; loanword; regional cuisine; semantic motivation Číslo projektu: DG20P02OVV029 (CEP) Poskytovatel projektu: GA MK Zdrojový dokument: Přednášky a besedy ze LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studii, ISBN 978-80-210-9883-1 Poznámka: Související webová stránka: https://is.muni.cz/publication/1783519/en/Prednasky-a-besedy-z-LIV-rocniku-Letni-skoly-slovanskych-bohemistickych-studii
Instituce: Ústav pro jazyk český AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0322383