TY - GEN TI - Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané TT - Dialect names of regional dishes in Haná region (e.g. beleš, cviboch, trnčené koláč) T3 - Letní škola slovanských (bohemistických) studií /54./ AU - Šimečková, Marta AB - Region called Hanakia or the Haná region (Central Moravia) is characterized by flour dishes. Some dishes were prepared during the cultural festivals or folk customs, some were consumed daily. The article focuses on this phenomenon of traditional Hanakian cuisine. It selectively analyzes the dialectal names of dishes, especially in terms of their forming, origin and semantic motivation.\n AB - Pro oblast Hané jsou typická moučná jídla, která se konzumovala jako každodenní pečivo, též byla připravována v rámci svátků a lidových obřadů. Článek představuje jednak příspěvek k poznání hanácké lidové kuchyně v dobách minulých, jednak jsou v něm výběrově analyzovány názvy pokrmů, zachycené v nářeční podobě, z hlediska jejich utvoření, původu či sémantické motivace. SN - 978-80-210-9883-1 UR - http://www.nusl.cz/ntk/nusl-451010 UR - http://hdl.handle.net/11104/0322383 LA - cze KW - dialects KW - loanword KW - regional cuisine KW - Hanakia/Haná KW - semantic motivation PY - 2021 PB - Ústav pro jazyk český, Letenská 4, 118 51 Praha 1, http://www.ujc.cas.cz/ ER -