Název:
Sledování kvalitativních a kvantitativních změn proteomu ječmene na úrovni odrůdových rozdílů a změn v důsledku sladování
Překlad názvu:
Monitoring of quantitative and qualitative barley proteome changes within different varieties and malting process
Autoři:
Flodrová, Dana ; Benkovská, Dagmar ; Bobálová, Janette Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin /62./, Skalský Dvůr (CZ), 2012-05-21 / 2012-05-23
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této práci bylo analyzováno několik sladovnických odrůd ječmene jarního, které mají široké uplatnění ve sladovnictví a pivovarnictví a patří mezi doporučené odrůdy vhodné pro výrobu „Českého piva“. Relativní kvantifikace vybraných proteinů a jejich porovnání bylo realizováno pomocí kombinace isotopového značení peptidů (iTRAQ) a hmotnostní spektrometrie. Proteiny obilky ječmene byly separovány pomocí HPLC na koloně SEC-3 a vybrané identifikované proteinové frakce (beta-glukosidasa a beta-amylasa) byly následně použity pro isotopové značení. V obou případech lze sledovat značný nárůst zastoupení daného proteinu v důsledku sladování.Various European barley cultivars recommended as the varieties suitable for the production of the Czech beer were analyzed in this work. Relative quantification of chosen protein and their comparison was evaluated using the combination of isotopic peptides labeling (iTRAQ) and mass spectrometry. Barley grain proteins were separated by HPLC on the SEC-3 column and chosen identified protein fractions were subsequently used for iTRAQ labeling.
Klíčová slova:
barley; iTRAQ quantification; mass spectrometry; protein profile Číslo projektu: CEZ:AV0Z40310501 (CEP), 1M0570 (CEP), GPP503/12/P395 (CEP) Poskytovatel projektu: GA MŠk, GA ČR Zdrojový dokument: Sborník příspěvků. XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, ISBN 978-80-7080-839-9 Poznámka: Související webová stránka: http://hdl.handle.net/11104/0214039
Instituce: Ústav analytické chemie AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v repozitáři Akademie věd. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0214039