Home > Conference materials > Papers > Sledování kvalitativních a kvantitativních změn proteomu ječmene na úrovni odrůdových rozdílů a změn v důsledku sladování
Original title:
Sledování kvalitativních a kvantitativních změn proteomu ječmene na úrovni odrůdových rozdílů a změn v důsledku sladování
Translated title:
Monitoring of quantitative and qualitative barley proteome changes within different varieties and malting process
Authors:
Flodrová, Dana ; Benkovská, Dagmar ; Bobálová, Janette Document type: Papers Conference/Event: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin /62./, Skalský Dvůr (CZ), 2012-05-21 / 2012-05-23
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této práci bylo analyzováno několik sladovnických odrůd ječmene jarního, které mají široké uplatnění ve sladovnictví a pivovarnictví a patří mezi doporučené odrůdy vhodné pro výrobu „Českého piva“. Relativní kvantifikace vybraných proteinů a jejich porovnání bylo realizováno pomocí kombinace isotopového značení peptidů (iTRAQ) a hmotnostní spektrometrie. Proteiny obilky ječmene byly separovány pomocí HPLC na koloně SEC-3 a vybrané identifikované proteinové frakce (beta-glukosidasa a beta-amylasa) byly následně použity pro isotopové značení. V obou případech lze sledovat značný nárůst zastoupení daného proteinu v důsledku sladování.Various European barley cultivars recommended as the varieties suitable for the production of the Czech beer were analyzed in this work. Relative quantification of chosen protein and their comparison was evaluated using the combination of isotopic peptides labeling (iTRAQ) and mass spectrometry. Barley grain proteins were separated by HPLC on the SEC-3 column and chosen identified protein fractions were subsequently used for iTRAQ labeling.
Keywords:
barley; iTRAQ quantification; mass spectrometry; protein profile Project no.: CEZ:AV0Z40310501 (CEP), 1M0570 (CEP), GPP503/12/P395 (CEP) Funding provider: GA MŠk, GA ČR Host item entry: Sborník příspěvků. XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, ISBN 978-80-7080-839-9 Note: Související webová stránka: http://hdl.handle.net/11104/0214039
Institution: Institute of Analytical Chemistry AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the digital repository of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0214039