National Repository of Grey Literature 11 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Influence of some super-foods and their active components on human cells
Maslonková, Ivana ; Skoumalová, Petra (referee) ; Márová, Ivana (advisor)
The presented diploma thesis is focused on the study of composition and biological effects of some super-foods. Theoretical part deals with basic information about chosen superfoods and their bioactive substances. Further, theoretical part describes the overview of vesicular systems used for encapsulation and the most common methods of particle characterization. A brief review of cell cultures and cultivation of human cells is presented as well as methods for cytotoxicity a genotoxicity testing. In the experimental section, aqueous and ethanol extracts of super-foods were prepared. These extracts were then encapsulated into liposomal and combined PHB particles. Super-food extracts were characterized by spectrophotometrical methods in order to determine the content of polyphenols, flavonoids, anthocyanins, carotenes, chlorophyll, tannins, and antioxidant activity. The physico-chemical characteristics of prepared liposomal and combined particles were determined too. The particles with encapsulated extracts were further tested using the MTT assay and SOS chromotest to describe their potential cytotoxic and genotoxic effects.
Fermentation of different cereals by the probiotic bacteria Lactobacillus plantarum 299v
Hamalová, Sabina ; Španová, Alena (referee) ; Prof.Siv Ahrne (advisor)
Počet obyvatel trpících různými infekčními, zánětlivými a alergickými nemocemi stejně jako výskyt laktózové nesnášenlivosti a vysoké hodnoty krevního cholesterolu, má narůstající tendenci. Některé z těchto zdravotních problémů jsou způsobeny nevyváženou střevní mikroflorou. Probiotika jsou pak chápána (nejen) jako potravní komponenty, které přispívají k ustanovení mikrobiální rovnováhy (Parker, 1974) mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi. Z tohoto důvodu, terapie založená na podávání probiotik pacientům přitáhla zájem ze strany vědců. Vhodný probiotický kmen se pak volí v závislosti na požadovaném zdravotním účinku (příp. zdravotním problému, který má být probiotickou terapií léčen). Lactobacillus plantarum 299v již prokázal své blahodárné účinky na lidech a zároveň byla i potvrzena jeho zdravotní bezpečnost, díky čemuž může tato bakterie být kategorizována jako probiotický kmen (Probi AB, Sweden). I díky tomu je Lactobacillus plantarum 299v ve značné oblibě přidáván do mnoha fukčních potravin a prodáván na trhu pod různými jmény, probiotický nápoj ProViva je jedním takovým příkladem. Cílem této práce bylo studovat fermentační proces na žitném, ječmenném a sojovém substrátu pomocí kmene Lactobacillus plantarum 299v, přičemž zvýšená pozornost byla věnována právě soji a ječmeni jako potenciálně novým substrátům pro výše uvedenou bakterii. Hlavními záměry bylo zkoumání růstu a metabolické aktivity bakterie Lactobacillus plantarum 299v v asociaci s různými cereálními substráty, a později bylo studováno totéž také ve směsi fermentované cereální komponenty s běžně dostupným ovocným džusem. K tomu, aby se dosáhlo optimálních podmínek fermentace, je třeba vzít v úvahu několik aspektů. Hlavní role při konceptování nového fermentovaného produktu patří především zpracování a taktéž kompozici surového materiálu, růstové kapacitě a produktivitě bakteriální kultury a stabilitě finálního produktu během skladování (De Vuyst, 2000). Tyto parametry jsou důležité hlavně ze strany výrobců. Krom toho jsou tu ale i zákazníci, pro něž je přijatelnost produktu založena z velké části na organoleptických vlastnostech finálního probiotického produktu, tj. aromatu a chuti. Přítomnost a dostupnost různých jednotlivých nutrientů, která byla obsažena ve fermentačním médiu výsledkem rozdílných použitých cereálních substrátů, pravděpodobně vyústila v odlišnosti metabolických drah, což pak později mohlo způsobit rozdíly v organoleptických vlastnostech finálního produktu.
Perspektivy využití laktoferinu
Pavlík, Patrik
The thesis is focused on summarization of knowledge on lactoferrin, its sources of production, methods of isolation, biochemical properties, structure and resistance to denaturation under different conditions. At the same time, the biological effects of lactoferrin on the human body are specified, mainly focusing on antiviral effects, immune support and athletes performance enhancement. Moreover, the encapsulation methods of Lf and its delivery to the body are described here, where the most effective method of Lf, still remains the oral administration method. The current utilization of Lf in food processing and other fields is discussed. In the experimental part, food matrices suitable for 3D printable edible coating were prepared. By following encapsulation of Lf into food matrix, a functional food can be developed.
Pekárenské výrobky a těstoviny jako funkční potraviny
Lehkoživová, Victoria Patricie
The bachelor thesis focuses on bakery products and pasta and the possibilities of their fortification with substances of significant nutritional value for the human organism. In the first part the thesis focuses on the characteristics of the input raw materials, i.e., cereals. In the next part the production technologies and products are described. The literature search concludes with a discussion of important and nutritionally valuable substances, including their possible applications for fortification. Products Cereal products are an essential component in human nutrition. Therefore, they can be used very effectively for targeted fortification and increasing the nutritional value of products, They can contribute to to significantly expand the portfolio of functional foods. In the practical part, the 9 recipes of bakery products fortified with raw materials containing nutritionally valuable substances were developed. Their sensory acceptability was evaluated and the results were processed in tabular and graphical form.
Influence of some super-foods and their active components on human cells
Maslonková, Ivana ; Skoumalová, Petra (referee) ; Márová, Ivana (advisor)
The presented diploma thesis is focused on the study of composition and biological effects of some super-foods. Theoretical part deals with basic information about chosen superfoods and their bioactive substances. Further, theoretical part describes the overview of vesicular systems used for encapsulation and the most common methods of particle characterization. A brief review of cell cultures and cultivation of human cells is presented as well as methods for cytotoxicity a genotoxicity testing. In the experimental section, aqueous and ethanol extracts of super-foods were prepared. These extracts were then encapsulated into liposomal and combined PHB particles. Super-food extracts were characterized by spectrophotometrical methods in order to determine the content of polyphenols, flavonoids, anthocyanins, carotenes, chlorophyll, tannins, and antioxidant activity. The physico-chemical characteristics of prepared liposomal and combined particles were determined too. The particles with encapsulated extracts were further tested using the MTT assay and SOS chromotest to describe their potential cytotoxic and genotoxic effects.
Health as a Marketing Opportunity
Bergrová, Zuzana ; Šafaříková, Radana (advisor) ; Kladný, Tomáš (referee)
The aim of this thesis is to define the growing use of health symbolism in the consumer goods industry. Powerful group of consumers, focused on the value of health and an active lifestyle, is the base for developing a long-term emerging market with portfolio of brands and products, which are building its image on the basis of health connotations. This "medicalization of consumption" takes place mainly at the level of signs with relevant references, according to which consumers are oriented at different levels of awareness of that fact. On the example of semiotic analysis of Activia brand we would point out how could each sign build a product, permanently associated with required values.
Fermentation of different cereals by the probiotic bacteria Lactobacillus plantarum 299v
Hamalová, Sabina ; Španová, Alena (referee) ; Prof.Siv Ahrne (advisor)
Počet obyvatel trpících různými infekčními, zánětlivými a alergickými nemocemi stejně jako výskyt laktózové nesnášenlivosti a vysoké hodnoty krevního cholesterolu, má narůstající tendenci. Některé z těchto zdravotních problémů jsou způsobeny nevyváženou střevní mikroflorou. Probiotika jsou pak chápána (nejen) jako potravní komponenty, které přispívají k ustanovení mikrobiální rovnováhy (Parker, 1974) mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi. Z tohoto důvodu, terapie založená na podávání probiotik pacientům přitáhla zájem ze strany vědců. Vhodný probiotický kmen se pak volí v závislosti na požadovaném zdravotním účinku (příp. zdravotním problému, který má být probiotickou terapií léčen). Lactobacillus plantarum 299v již prokázal své blahodárné účinky na lidech a zároveň byla i potvrzena jeho zdravotní bezpečnost, díky čemuž může tato bakterie být kategorizována jako probiotický kmen (Probi AB, Sweden). I díky tomu je Lactobacillus plantarum 299v ve značné oblibě přidáván do mnoha fukčních potravin a prodáván na trhu pod různými jmény, probiotický nápoj ProViva je jedním takovým příkladem. Cílem této práce bylo studovat fermentační proces na žitném, ječmenném a sojovém substrátu pomocí kmene Lactobacillus plantarum 299v, přičemž zvýšená pozornost byla věnována právě soji a ječmeni jako potenciálně novým substrátům pro výše uvedenou bakterii. Hlavními záměry bylo zkoumání růstu a metabolické aktivity bakterie Lactobacillus plantarum 299v v asociaci s různými cereálními substráty, a později bylo studováno totéž také ve směsi fermentované cereální komponenty s běžně dostupným ovocným džusem. K tomu, aby se dosáhlo optimálních podmínek fermentace, je třeba vzít v úvahu několik aspektů. Hlavní role při konceptování nového fermentovaného produktu patří především zpracování a taktéž kompozici surového materiálu, růstové kapacitě a produktivitě bakteriální kultury a stabilitě finálního produktu během skladování (De Vuyst, 2000). Tyto parametry jsou důležité hlavně ze strany výrobců. Krom toho jsou tu ale i zákazníci, pro něž je přijatelnost produktu založena z velké části na organoleptických vlastnostech finálního probiotického produktu, tj. aromatu a chuti. Přítomnost a dostupnost různých jednotlivých nutrientů, která byla obsažena ve fermentačním médiu výsledkem rozdílných použitých cereálních substrátů, pravděpodobně vyústila v odlišnosti metabolických drah, což pak později mohlo způsobit rozdíly v organoleptických vlastnostech finálního produktu.
Marketing strategy of the company Max Sport
Klačková, Alexandra ; Průša, Přemysl (advisor) ; Roháčová, Michaela (referee)
The subject of the bachelor thesis is the marketing strategy of the company MAX SPORT Ltd. This Slovak company produces nutritional bars falling within the fast-growing category of functional food. The aim of bachelor thesis is the analysis of the marketing strategy used by the company on the Slovak market. The first part summarizes the theoretical background of marketing, marketing strategy, market analysis, marketing mix and brand. Theoretical knowledge is then applied in the case study. The practical part analyses the company Max Sport Ltd. and its current marketing strategy in detail. Max Sport brand awareness and consumer behaviour of its customers are then analysed by conducting an own questionnaire survey. The main target of this thesis is the development of proposals and recommendations in order to improve the current strategies based on the results of the questionnaire and own market analysis.
Slow food
Krauz, Kamil ; Švarc, Zbyněk (advisor) ; Vavrečka, Jan (referee)
The Food Safety and Quality Control System in Czech RepublicThe thesis describes the way how is the food safety control and quality protection provided in Czech republic. There is the law definition of the all forms of food during the food production chain from the primary production up to sale to the consumer in the work. The thesis focuses on the requirements laid down in the Czech and European food law on the food producers and sellers. The thesis also deals with the food contamination and quality aspects - nutrition value and quality branding. There is also chapter about the quality management system certification and chapter about the current cases related with the safe food area in the Czech republic in 2012 (Methanol, Polish technical salt and horse lasagne).
The proposal of vinegar farm with the character of functional foods.
HRDINOVÁ, Vendula
The work is focused on the development of a new functional food . The functional food in addition to nutrient sources must clearly contribute to the health improvement thanks to another ingredient which must be of natural origin. I chose vinegar as the basic component in my work. The vinegar can be made in a vinegar manufacturer through classical oxidation technique of diluted ethanol solution by acetic bacteria on the large contact surface with air alcohol analysis . Diluted ethanol may well serve as alcohol analysis, but I used some weak cider. I prepared the cider from alcoholic fermentation of apple pulp waste extraction after its pressing. The cider was pressed together with water. Red onion extracts, as a rich source of flavonoids, work as metraceutikum and give this vinegar the

National Repository of Grey Literature : 11 records found   1 - 10next  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.