National Repository of Grey Literature 268 records found  beginprevious131 - 140nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
The Compact urban structure in the Czech Republic
Kopačka, Daniel ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
Moravský Krumlov, historical core, urban district, industrial area, river, public space, urbanism, structure, corner, square, street, chapel, park
The Compact urban structure in the Czech Republic
Gellnerová, Martina ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The aim of the thesis is to design a new urban structure with a connection to the historical center and complement the existing historical buildings. The addressed area is located in the historic center, which is also a city monument zone. There is a large number of heritage-protected buildings, which are also dominant. A large part of the buildings was bombed at the end of World War II. The proposal tries to respect the existing development and at the same time complement it so that it is similar to the structure of the city before the bombing. Furthermore, the creation of boundaries for the division of public and private space, the creation of public space for people, not cars, to make the Rokytná River embankment more accessible and attractive together with the reconstruction of an almost unused industrial area. The proposal also includes the return of the city hall to the main square. The newly proposed buildings are mainly residential in nature.
The development of the urban structure of the Czech city
Kučová, Zuzana ; Tichý, Jan (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The goal for this bachelor thesis is to introduce historical developmnet of the town Přerov. The thesis analyze the impact of important historical moments on the development of the town. The next topic is spatial planning in terms of the whole republic, region, town and analyzed locations. The thesis also introduce pros and cons and possible application of low-rise high-density housing.
The Compact urban structure in the Czech Republic
Sobotková, Pavla ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The theme of this thesis is the design of a new urban structure that fits into the context of its surroundings. The area is located in the centre of Moravský Krumlov. It is a historical part of the town with a castle and a castle park, located in the meander of the Rokytná River. At the end of the Second World War it was largely bombed out and subsequently rebuilt. The main problem is the adjacent industrial area, low density of buildings and non-functioning public spaces. In the design I focused on creating a new development structure on the site of the current industrial area, completing the existing historic development and creating new functional public spaces.
Restoring the cache
Novotný, Cyril ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The bachelor thesis deals with the possibility of conversion of unused baroque granary in Vilémov (Havlíčkův Brod district) to the microbrewery and cultivation of the surrounding area. Main challenge was to develop a design that combines traditional approach of the historical building with innovative approach of the technology extension. The result consists of architectural study, construction study, construction detail documentation and physical model and partial construction documentation.
Low-rise house in Řečkovice
Vaňková, Štěpánka ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
Residential house, Low-rise house, Brno, Řečkovice, flat, services, chapel, green roof, basement storage, new building
Small apartments in Brno
Panicheva, Daria ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The subject of this work was the preparation of project documentation, consisting of documentation for building permits, documentation for the implementation of construction and design of architectural detail. The bachelor thesis is based on an architectural study prepared within the studio work of the subject AG033. The subject of the proposal are small-sized apartments and dormitory units for students. The complex is located in the Brno Králové pole district on the corner of Kosinova and Chaloupkova streets. The purpose of the building is chosen according to the interests of the residents and in relation to the surrounding secondary schools and universities. The proposal deals with both a separate building and a link to the surrounding area. This project consists of three buildings, two of which are intended for student dormitories and a corner building serving for small apartments. In addition, these are services in the form of leasable premises, studios, cafes and laundries. The apartment house contains apartments 1+kk, 2+kk. Two adjacent buildings contain 82 rooms for students. House equipment, technical facilities, accessories and parking is located in 1.PP. The inner courtyard is used as a social space, which includes a relaxation area with benches and trees, as well as a zone for barbecues and other activities. From a material point of view, the 2 objects represent a block shape, and the corner building forms an irregular, atypical shape. The buildings have different heights and connect to the surrounding buildings. The buildings with student units are five-storey and the corner building is six-storey to emphasize the gradation of the entire building. By removing the mass of the last floors, terraces were created and thus the playful expression of the entire complex of buildings was achieved. Thereby it creates a connection between the interior and the exterior. All buildings are covered with flat vegetated walkable roofs. The most striking element of the buildings is the glazed stairwell extended outside the building. The facade is represented by white visible plaster to unify the complex form of the complex.
Small apartments, Mojmirovo namesti in Brno
Zaoralová, Hana ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
This bachelor’s thesis is based on the school work from the subject AG033 – Architectural design studio 3. The architectural design deals with a new housing building, which is situated in Brno – Královo Pole, on Chaloupkova and Košinova street. The construction site consists of several parcels unified under one owner. The construction of low-rise houses and a car workshop are currently located on these plots, but their demolition is planned. The investor also wanted a communication link between the new building and the adjacent parking house, which he also owns. The plot is adjacent to a care center for the blind and purblind people, a primary school and a parking house, which is connected to the new housing building by a galerry. The new building combines the function of housing on the upper floors, as well as a doctor's office, rentable studios, a cafe or several sales areas. In the two underground floors, there are storrage cubicles and parking, which can be accessed by two car lifts. The construction site has an elongated shape with a corner to the south Its eastern side connects to Košinova street. Close to this place, there are both 4-5 storey buildings and low-rise family houses with 1-2 storeys. Due to dimension of the streets, the height is important. The highest floor of the building was set back from the street. At the same time, the building complements the gap and thus contributes to a better intergrated surrounding development. The building is designed as a combination of wall and skeleton frame support systém, where the skeleton frame is used ih the underground floors, and the wall support systém is used in the higher floors.
Nursing home in Řečkovice
Koudelková, Ilona ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The bachelor thesis is a continuation of the project developed in the course AG032 Architectural Design Studio. The subject of the thesis is the design of a nursing home in Brno, Řečkovice. The area is located near Tereza Nováková Street. Surrounding buildings consist mainly of prefabricated and family houses, the land is adjacent to a kindergarten. The proposal is connected to the construction of apartment buildings with a library and a community hall, which is planned right next to Tereza Nováková Street. The current site is currently unused and densely overgrown with vegetation. The terrain slopes gently towards the south-west. The proposed building consists of five floors aboveground and one underground floor. The ground floor of the building houses a medical facility for the residents of the building as well as for the public. The nursing service has its own facilities in the building. Residents are provided with hairdressing services and pedicure. In the living areas, there are communal areas for the residents. In total, there are 19 residential units in the building, there are designed 1+KK, 2+KK and there are also apartments for the disabled. On the roof there is a residence terrace, the remaining roof areas are designed as green. There is a private garden adjacent to the building for recreation. The design emphasised the quality of life of the inhabitants of the house, while at the same time supporting their social contacts so that they would not feel isolated even in their old age. The aim of the design was to introduce as much greenery as possible into the building in the form of flowerbeds on the balconies, which break up the austerity of the façade, and a flowerbed cornice above the first floor, which the design seeks to add greenery to the urban environment of the estate.
Apartment building for seniors
Juráňová, Eva ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
This bachelor’s thesis deals with residence for seniors, whose are self-dependent and they don’t need care service all the time. The building plot is located in city district Brno – Řečkovice in area of apartments and single-family houses. Next to the east side of land is main road and it has gently sloupe toward west where is garden which own local kindergarten. There is also short distance to the city where you can go by public transport otherwise transport by car is also possible by one way road Družstevní street connected to main road Terezy Novákové street. West side of building plot has green space including semi-private garden with gazebo. The building itself is designed as a separate five-storey basement building with a flat roof. The construction of the building is composed of a transverse wall system with skeleton elements and a monolithic reinforced concrete ceiling structure. The design solution is based on deformed rectangle, which divides it on independent sections. South part of building has a café, northern part has space for rent 2 offices and in the central area is entrance to the main residential section. In the basement there are storage rooms and parking spaces. Residential units are on the 2nd to 5th floor including communal room with terrace. The facade is designed in simple beige plaster, complemented by steel construction with climbing plants.

National Repository of Grey Literature : 268 records found   beginprevious131 - 140nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.