National Repository of Grey Literature 23 records found  previous11 - 20next  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Vancouver - Affordable Housing Challenge
Sekajová, Barbora ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The bachelor's thesis is based on an architectural study developed within the subject Studio of Architectural Creation [AG035]. The subject of the proposal is the new construction of an apartment building complex with parking in the city of Vancouver, Canada. The land to which the proposed building belongs is located in the Downtown district, near George Wainborn Park and the Granville Bridge. This is an area intended for residential and mixed use. The lower part of the building is elevated, rows of columns are bearing the weight of the residential building, creating an option of walking underneath the structure. Each floor is divided into 6 parts. The northern module forms the communication core of the building. A typical residential floor consists of, apart from the communication core, 7 residential units. The entrances to the individual apartments are located along the atrium through the living room. Clockwise, with the floor plan oriented to the north, these are the housing units in the following order: two 1+1kk, four 1kk & 2+1kk. The total number of residential units is 86. The building includes underground parking for residents and employees of the building. The main entrance is designed from the north side, a vestibule was created here, serving as a public space with benches and grassy areas with trees. Two circular reinforced surfaces are created, connected by paths, which complement the object compositionally. The basic plan shape is a hexagon. This geometric shape provides the possibility of division into modules, thus creating the flexibility of the building. Sharp geometric shapes are complemented by organic balconies that wrap around the form. Repetitiveness is broken by cut-outs, forming community facilities scattered around the building. The center of the building holds an atrium surrounded by a ring of built-on gallery, single-arm staircases rise and fall through the atrium, creating dynamics. The building is covered with an extensive green roof, the dominant material of the facade is concrete, combined with aluminum windows and cream-colored railings. As part of the project documentation, half of the object SO.01 is addressed.
Vancouver - Affordable Housing Challenge
Syniuk, Kateryna ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The bachelor's thesis is based on the project of an apartment building, created as a part of the subject AG035 Architectural Design Studio. The subject matter is a design solution for an affordable housing in the city of Vancouver – one of the largest Canadian agglomerations with a fast-growing suburb area. The main idea of the project was to design an affordable and at the same time dignified housing for young families and working singles. One of the project‘s further goals is to revitalize the city center and encourage more people to switch to the urban lifestyle. The designed apartment building is located on Macdonald St, in a quiet city area, built up primarily by apartment and family houses. The project‘s parcel has a relatively flat area. There are a total of five floors in the building, including one underground parking floor. The underground floor also includes facility spaces for residents. The first aboveground floor is divided into two sections – a public and a private one. The public section is designed for two commercial units: a sports club and a coffee shop. The private part of the first aboveground floor is designated as a share space for residents. Next three aboveground floors are residential and include 4 units per floor. Thanks to the receding of the above-ground floors, each of the apartment units was provided with a balcony or terrace supplemented by a vegetation area. There is an atrium running over the upper floors, which illuminates the hallways leading to the individual apartments with da light. The structural system of the building is combined, formed primarily by means of brick walls with the use of reinforced concrete columns in the 1st underground and 1st above-ground floors. The building is covered with a flat roof with a terrace in combination with a green roof.
Vila - apartment house
Selivorstov, Pavlo ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The bachelor's thesis follows up on the studio assignment from the second year of the bachelor's study. This is a villa building in the Brno-Líšeň district. The plot is located on its outskirts near the Marian Valley. During the design, it was necessary to take into account the specific northern slope of the plot, and therefore make the most of a small amount of natural light. The location of the villa completed the corner of Ondráčková Street with Zlámanky Street. The proposed building contains three floors. Parking is provided outdoors on a paved area. The proposal contains the Documentation for the construction and the Documentation for the building permit. Viladům contains a total of thirteen housing units. Ten units are flats 3 + kk and three 1 + kk. These can also serve as an apartment or studio. The villas are designed from the Porotherm system, supplemented by reinforced concrete structures. The material solution is very simple and clean. The facade has white plaster, windows wooden shutters that open horizontally. The slope of the land is used for roads and a garden, which is located in the southern part of the land, where the stairs lead. The aim of the work was to design modern housing on the outskirts of Brno-Líšeň.
Mixed-use building in Mikulov
Raszyk, Kristián ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
This bachelor´s thesis is based on the architectural study made within studio work of subject AG033. The subject of the design is new mixed-use building in a gap site at historic centre of the Mikulov city, right below Mikulov castle and it´s castle walls. In terms of function, mixed-use building is used as an apartment building, which is divided into six apartments with size from 2+k to 4+1, including facility spaces. Next there are commerce services, which includes one commerce unit for rent, beerhouse with microbrewery, and wine bar, which uses existing wine cellar underneath the castle walls. In the back yard, there are located covered parking spaces for residents and commerce employees, which are accessible by passage. Mixed-use building is divided by architecture masses to multi-storey street section, which consist of two houses with different height, which are based on historic plots, and one-storey yard section. Street section is conceived as contemporary adaptation of traditional historic character of the city. Both houses of the street section have pitched roofs, made from ceramic roof tiles, with roof windows, which respects roof character of the Mikulov city. Facades are made of two coloured renders, which are divided by houses of the street section. Detailing of facades is made from coloured contrast lines, which are referring to traditional historical details. Yard section has flat green roofs, which helps to relieve mass from build-up area. Facades are made of brick strip tiling, which helps to fuse building with castle walls. The most prominent space is space of a wine bar, which is made on square floor plan, and it has big Czech vaulting with significant centre skylight. Whole design of mixed-use building connects city life in Mikulov city.
Apartment resort Velké Karlovice
Minarčíková, Barbora ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor’s thesis is an architecture project created within the AG036 subject. This study is the elaboration of the documentation for a building permission and documentation for construction. The subject of this thesis is a design of above-standart apartment resort in Velké Karlovice, Leskové village, Zlín district. Suggested resort is located in sparse development in a typical Wallachian village Velké Karlovice in area Leskové. The land holding is located in a north hillside of a mountain valley. The height difference on the land is imperceptible. The surrounding buildings are two-storey and predestined to living predominantly. On designed land area are other buildings predestined as a temporary residented flats, it’s hinterland, a wellness resort and an appurteance. The main building is four-storey. On the underground floor is located a covered parking space for 14 cars, common room, lounge, and inner hinterland. An above-ground floors are predestined as apartments of different sizes. The floorplans of apartments are usually axailly symmetric. The acces on the land area is solved throught a bus turntable on the north side from the road. The car acces to building is located on the north side of building and the pedestrian acces on the west side. Most of the area is grassed. A paved sidewalks, little pond and another parking spots are there too. The facade of the building is white plastered in combination with a wooden tiling. The east side of the building is glazed throughout the wall with balconies and terraces (because of the valley view). On the west side is located a porch, which is used as main entrance into the apartments.
Mixed-use building in Mikulov
Machů, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG033 Studio of Architectural Creation. The subject of design is a multifunctional house, which is located in the place of a gap on a sloping, uneven terrain, which currently serves as a parking lot or market place. The design of the multifuncitonal house is located under the castle walls of the Mikulov castle gardens, on a street of Alfons Mucha. It is located in the area of the urban conversation zone, wich was declared in Mikulov in 1982. Due to the character of Mikulov and its development, where the terrain is sloping from the street, the proposed multifunctional house is optically divided by changing the roof height into two imaginary houses. but inside they still have the same floor level. Due to the fact that the adjacent buildings are about same high, the proposed multifunctional house is four-story, of which the top floor is adjacent to the attic and outdoor terrace. The first floor of a multifunctional house is assigned to commerce (cafe, rentable space). On the second and third floors there are already apartments and a porch, which allows access only to apartments that will be used only for short-term rental. There is also a great demand for the improvement of the remaining adjoining space, which is adjacent to the walls of the Mikulov castle, and also the restoration of the wine cellar, which was walled up on this plot. A staircase will be designed, which will lead from street of Alfons Mucha, through which it will be possible to connect directly to the castle walls and further to the Mikulov castle ot it will be possible to go to the wine cellar and the adjacent outdoor terrace. The facade is designed with regard to the surrounding buildings. They are designed in white or light gray plaster. I take into account the fact that the multifunctional house is located in the area of the urban conversation zone. The roof of the building is traditional gable roof, with brick colour.
Mixed-use building in a city
Kopijevská, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a multifunctional house in Poděbrady. The work is based on the study in the subject AG034 - Studio of Architectural Creation 4. The solved area is located between Paroubkova Street and Jiřího náměstí in Poděbrady, where the height difference between the street and the square is 6.3 m and the goal is to connect these two places with passage. It is an extension to the existing burgher house, whose northern facade towards the square is under historical protection. The extension is therefore located on the western part of the plot. A staircase from Paroubkova Street to the atrium serves to overcome the height difference. The building consists of 6 floors, where 3 floors serve as garages, which 1 of them is completely underground, and 3 floors, which are used for civic amenities and housing, which are connected to the existing building. There is a roofed atrium as a connection between the existing and the newly designed building. On each floor there are 3 residential units with a disposition of 3 + KK, where the apartments are connected by a built-on gallery. The optical barrier between the atrium and the apartments is formed by a designed steel dividing wall. The construction system of the building is combined from reinforced concrete columns with girders and a wall. The ceiling structures are designed from reinforced concrete slabs. The structure is partly covered by a flat roof and partly by a glazed roof.
Apartment resort Velké Karlovice
Klement, Tomáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The content of the bachelor's thesis corresponds to the stages of project documentation for building permits and documentation for construction The aim of the project was to propose the reconstruction of three existing buildings and an increase in the existing accommodation and parking capacities of the complex. Furthermore, the implementation of landscaping and overall improvement of the facilities of the area. The existing buildings are buildings A and B, which stand together and building C stands alone. These three buildings together contain 12 apartments. This number is maintained, but an adjustment is made to apartments corresponding to the 3 + kk standard. New buildings D and E are added to these buildings, forming the shape of the letter U with the existing buildings and creating a semi-enclosed courtyard between them. Object D serves as an entrance hall with reception. In building E, there is a swimming pool and a sauna center on the first floor. On the second and third floors there are six apartments (4 * 3 + kk, 2 * 2 + kk). There were also separate apartments on the plot under the designation F. There are a total of six buildings F and there is a separate apartment in each. These are two-storey buildings with two bedrooms on the second floor.
Kindergarten FUTURUM
Bretterová, Anna ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Müller, Jan (advisor)
The content of the bachelor’s thesis is the design of a kindergarten in Brno, in the Masaryk’s district. The plot is a part of the school complex, where the Cyril and Methodius Church Elementary School and Cyril and Methodius High School already stand. The land here is sloping to the east. The design of the building with two above-ground and one underground floor corresponds to this. It is a new building of a preschool institution with two sections with capacity of 24 children per section without its own kitchen (food will be prepared in the kitchen for elementary school and high school and then transported to designed kindergarten). The building is situated in the eastern part of the plot and the western part is used as a garden for children. Barrier-free entrance to the building from Havlíčkova street is provided by a footbridge connected to the roof terrace at the level of the second floor. The building is bricked with Porotherm blocks. The construction of the ceilings is made of prestressed Spiroll hollow core slab. The roofs of the building are flat and partly walkable. Non-walkable parts of roofs are designed as green roofs. The facade of the building is horizontally divided into two parts. The lower part is lined with artificial stone and the upper part of the facade is made of white plaster. The windows in the children’s classrooms are round and different sizes. This element reflects children’s playfulness.
Living in the suburbs
Nováčková, Karla ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The subject of my bachelor's thesis is to design a residential building on the outskirts of Brno. The building site is located on the outskirts of Líšeň, in a lucrative area near Mariánské valley. During the process it was necessary to consider the specific northern slope of the building site and thus make maximum use of a limited amount of natural light. I designed a house with seven housing units, common areas and commercial space. The apartment complex consists of two buildings. The main one has an L-shaped floor plan and there are all housing units, including garages, cellars and technical facilities. The second building is also L-shaped, but this time frontal viewed, there is a commercial space with a glass wall to the main street, space for facilities and on the roof there is a spacious walking terrace for social life and a small common room. The two objects together create a semi-public space. This courtyard is optically separated from the busy streets by the buildings themselves. There is greenery and the space is ideal for young families with small children. Another widely used space will be the garden, a strip of greenery left in the southern part of the plot. The residential building itself is very indented in terms of material. Four terraces and three atriums are taken from the whole mass of the letter L, which creates a private outdoor space for the residents. Terraces and atriums are only in the maisonettes, so that even bedsits located on the ground floor have a private outdoor seating area. There are also ground-floor terraces, which are accessible from each living room. The construction is actually a wall system made of Porotherm bricks. Ferroconcrete columns are used in the underground parking spaces. Horizontal load-bearing structures are ferroconcrete monolithic ceilings. The material solution is clean and simple. The façade is light grey with a concrete screed on the plinth and anthracite-colored doors and window frames.

National Repository of Grey Literature : 23 records found   previous11 - 20next  jump to record: