Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 360 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.03 vteřin. 

Aktuální pokroky v kapilární elektroforéze peptidů a bílkovin
Kašička, Václav ; Koval, Dušan ; Šolínová, Veronika ; Sázelová, Petra
Budou prezentovány aktuální pokroky v jednotlivých módech vysokoúčinných kapilárních elektromigračních metod s ohledem na jejich využití při analýze, preparaci a fyzikálně chemické charakterizaci peptidů a bílkovin.

Proteomics of barley proteins by combination of in-gel digestion and MALDI-TOF MS
Řehulka, Pavel ; Chmelík, Josef ; Mayrhofer, C. ; Allmaier, G.
It is shown that combination of gel electrophoresis, matrix assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry and database searching is a suitable procedure for rapid protein identification. This approach let us to identify some proteins from barley leaves and grains. Identification of barley proteins can be useful for characterization of varieties of malting barley which is important especially in food and brewing industry.

Isolation and characterisation of light harvesting complexes from bacteria of the genus Gemmatimonas
DACHEV, Marko
Photosynthetic bacteria are highly abundant. The isolation and characterization of the light-harvesting complex from the Gemmatimonas phototrophica AP64T which belongs to the seventh phylum of the evolutionary important (bacterio)chlorophyll-containing bacteria are reported here. The purification of the complex was achieved by gel-filtration and electrophoresis. HPLC was used for identification of the pigments. The protein subunits were further identified by MS analysis.

Čipová a kapilární elektroforéza pro výzkum rakoviny
Hájková, Tereza ; Babula, Petr (oponent) ; Provazník, Ivo (vedoucí práce)
Práce se zabývá problematikou nádorového onemocnění a jeho vznikem. Karcinom prostaty je druhý nejzávažnější karcinom u mužů, je důležité zaměřit se na včasnou detekci. Tato práce pojednává o proteinech, které jsou nebo by mohly být využity jako potenciální nádorové markery. Například v současnosti běžně používaný prostatický specifický antigen, ale nově i metalothionein. Metalothionein je protein vyskytující se v rostlinné i v živočišné říši ve čtyřech základních isoformách. Existuje předpoklad, že obsah jednotlivých isoforem, případně jejich vzájemný poměr, má určitý diagnostický potenciál, který by mohl být využitelný v praxi. Z tohoto důvodu jsou vyvíjeny a studovány metody pro specifickou a citlivou analýzu jednotlivých isoforem. V této práci je pro separaci isoforem využita kapilární elektroforéza a jsou diskutovány vlivy jednotlivých parametrů (druh základního elektrolytu, jeho pH, velikost separačního napětí a tak dále) na výslednou separaci.

Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR
Minaříková, Marcela
Ve své bakalářské práci s názvem "Využití plemene bílá krátkosrstá koza v ČR" se zabývám původem tohoto plemene a jeho plemennými znaky. V další části práce se věnuji mléčné užitkovosti bílé krátkosrsté kozy a faktorům, které ji ovlivňují. Mezi hlavní vlivy, které působí na mléčnou užitkovost, patří plemeno, tělesné rozměry a hmotnost jedince, věk, velikost a tvar vemene, laktace, termín porodů, četnost vrhu, výživa a teplota prostředí. Ve své práci se také zmiňuji o populaci koz v České republice a v rámci této kapitoly popisuji farmy, které se zabývají chovem bílých krátkosrstých koz a zpracováním mléčných produktů. Dále se zabývám chemickým složením mléka a popisem jeho jednotlivých složek, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitaminy a sušina. Další část mé bakalářské práce je zaměřena na metodiku pro hodnocení dojivosti a kvality mléka, jejíž součástí je i popis laboratorních analýz pro stanovení obsahu sušiny, tuku, laktózy, minerálních látek, bílkovin a somatických buněk v mléce.

Vybrané parametry látkového metabolismu dojených krav
KAŇKA, Vladimír
Cílem práce bylo vyhodnocení antiketogenní profylaxe veterinárního přípravku Kexxtone v chovu vysokoužitkových dojnic plemene Holštýn v podniku Agrodam Hořepník, s.r.o. Ve sledovaném stádě pak byly vyhodnoceny parametry metabolického stavu. Dále vyhodnocena dojivost, obsahu tuku, bílkovin, laktózy a somatických buněk v mléce ve 100 dnech laktace a následně byly zhodnocena úroveň zabřezávání po 1. a 2. Inseminaci. Pokus probíhal od července 2014 do prosince 2014. A to tak, že každé dva měsíce bylo vybráno 8 krav a 8 jalovic s podobným datem otelení. Následně byly roztříděny do dvou skupin tj. do pokusné (podávaný přípravek kexxtone) a kontrolní. Těmto dojnicím byla odebírána krev a mléko. Následně byly tyto biologické vzorky laboratorně diagnostikovány. U pokusné skupiny byl zjištěn vyšší nádoj a obsah mléčných složek, tj. tuku a bílkovin. Příznivý vliv antiketogenního přípravku na množství ketolátek v krvi a mléce podávaného pokusné skupině byl taktéž potvrzen. V ostatních sledovaných parametrech nebylo shledáno významných statistických rozdílů.

Ukazatele užitkovosti a plodnosti pastevně odchovaných jalovic
PALČISKOVÁ, Barbara
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit parametry mléčné užitkovosti, plodnosti a zdraví u plemenic holštýnského skotu odchovaných pastevním způsobem. Sledování se uskutečnilo v letech 2011-2013. K práci byly vytvořeny dvě skupiny pastevně odchovaných plemenic v celkovém počtu 56 ks. V roce 2012 to bylo 27 plemenic a v roce 2013 29 plemenic. Kontrolní skupinu tvořily plemenice odchované stájovým způsobem v letech 2010-2011 celkem 20 plemenic holštýnského skotu. Vyhodnocení sledovaných parametrů bylo provedeno za 1. normovanou laktaci plemenic. Do sledování reprodukčních ukazatelů na 1. laktaci byl zahrnut věk při prvním otelení (dny), inseminační interval (dny) a servis perioda (dny). Z produkčních ukazatelů se jednalo o množství mléka (kg), obsahu tuku v mléce (%), množství tuku v mléce (kg), obsah bílkovin (%) a množství bílkovin (kg).

Vliv plemene na množství a složení mléka dojnic chovaných v identických podmínkách na vybrané farmě
Müller, Luboš
Cílem této práce bylo zjistit vliv plemene na množství a složení mléka dojnic chovaných v identických podmínkách na vybrané farmě. Byly sledovány krávy českého strakatého plemene, holštýnského plemene a ayrshirského plemene. Krmná dávka byla předkládána dojnicím všech tří plemen ve stejném množství a kvalitě. Výsledky mléčné užitkovosti byly zjišťovány z výsledků kontroly užitkovosti. Byl sledován celkový nádoj v kilogramech za 305 dní, průměrný obsah tuku a průměrný obsah bílkovin. Zjištěné údaje byly porovnávány v rámci plemen mezi sebou. Dále byly výsledky porovnány s výsledky kontroly užitkovosti celé ČR. Nejvíce mléka nadojily dojnice holštýnského plemene, potom to byly české strakaté dojnice a nejméně nadojily ayrshirské krávy. Nejvyšší obsah složek měly české strakaté krávy, následované holštýnskými kravami a nejméně tuku a bílkovin měly ayrshirské dojnice. Ve srovnání s kontrolou užitkovosti celé ČR si nejlépe vedly české strakaté krávy, následně ayrshirské a méně než je celorepublikový průměr nadojily holštýnské krávy.

Vliv konzumace vybraných potravin sacharidové povahy na hladinu krevní glukózy
Langhammerová, Lucie
Diplomová práce se zabývá měřením hladiny krevní glukózy po konzumaci vybraných potravin (roztoku glukózy, mléčné čokolády, rýžových chlebíčků s kukuřicí, ovocné přesnídávky s meruňkami a vícezrnného lámankového chleba) v pravidelných intervalech. První část je věnována literární rešerši, která poskytuje ucelený přehled o metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Dále se věnuje rozdílům v metabolismu sacharidů zdravých osob, diabetiků 1. a 2. typu. Seznamuje čtenáře s pojmy glykémie, glykemický index a glukózo-toleranční test. Praktická část zahrnuje měření hladiny glukózy v kapilární krvi a dotazníkové šetření, týkající se zdravotního stavu, stravovacích návyků a výskytu onemocnění ve vybrané skupině dobrovolníků. Pokusu se účastnilo 12 studentek Mendelovy univerzity v Brně. Hladina krevní glukózy jim byla měřena v pravidelných intervalech (0, 30, 60, 90 a 120 minut) po požití testované potraviny. Jako standard byla zvolena glukóza. Z naměřených hodnot byly vypočítány glykemické indexy. Pro glukózu 100, mléčnou čokoládu 40+-17,7, rýžové chlebíčky s kukuřicí 76+-25,8, ovocnou přesnídávku s meruňkami 49+-17,9 a vícezrnný lámankový chléb 68+-21,3. Výsledky byly statisticky zpracovány a byl zhodnocen vliv jednotlivých testovaných potravin na hladinu krevní glukózy.

Validace nutričních parametrů uvedených na obalech vybraných potravin
Pláteníková, Markéta
Stěžejními cíli této diplomové práce bylo prostudovat legislativní požadavky, týkající se označování potravin, charakterizovat činnost a postupy dozorových orgánů vzhledem k problematice označování potravin. Následně bylo cílem stručně popsat technologické postupy výroby zvolených skupin potravin, tedy technologie výroby šunek, sýrů, kefírového mléka, ovocných přesnídávek, oplatků, chleba, celozrnných pufovaných chlebíčků a čokolády. Dalším z cílů práce bylo vyhodnocení rizika konzumace potravin v případě klamavého označení nutriční hodnoty. V praktické části diplomové práce se u vybraných výrobků stanovily standardními metodami množství sacharidů, tuků, bílkovin a soli. Jednoduché cukry byly stanoveny metodou podle Schoorla. Obsah škrobu byl zjištěn metodou podle Ewerse. Tuky byly stanoveny extrakcí podle Soxhleta a poté byly podrobeny derivatizaci a na plynovém chormatografu (GC), kde bylo detekováno zastoupení MK. Vedle extrakce podle Soxhleta byla provedena extrakce podle Hara a Radin (1987). Bílkoviny se stanovily pomocí metody stanovení celkového dusíku metodou podle Kjehdala s úpravou podle Winklera. Množství soli se detekovalo analyticky argentometrickou srážecí titrací. Stanovení obsahu nutričních parametrů bylo prováděno u 3 šarží vybraných potravin. Ze získaných výsledků byla vyhodnocena případná rizika, která by mohla způsobit konzumace potravin s klamavě uvedeným nutričním značením.