Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv konzumace vybraných potravin sacharidové povahy na hladinu krevní glukózy
Langhammerová, Lucie
Diplomová práce se zabývá měřením hladiny krevní glukózy po konzumaci vybraných potravin (roztoku glukózy, mléčné čokolády, rýžových chlebíčků s kukuřicí, ovocné přesnídávky s meruňkami a vícezrnného lámankového chleba) v pravidelných intervalech. První část je věnována literární rešerši, která poskytuje ucelený přehled o metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Dále se věnuje rozdílům v metabolismu sacharidů zdravých osob, diabetiků 1. a 2. typu. Seznamuje čtenáře s pojmy glykémie, glykemický index a glukózo-toleranční test. Praktická část zahrnuje měření hladiny glukózy v kapilární krvi a dotazníkové šetření, týkající se zdravotního stavu, stravovacích návyků a výskytu onemocnění ve vybrané skupině dobrovolníků. Pokusu se účastnilo 12 studentek Mendelovy univerzity v Brně. Hladina krevní glukózy jim byla měřena v pravidelných intervalech (0, 30, 60, 90 a 120 minut) po požití testované potraviny. Jako standard byla zvolena glukóza. Z naměřených hodnot byly vypočítány glykemické indexy. Pro glukózu 100, mléčnou čokoládu 40+-17,7, rýžové chlebíčky s kukuřicí 76+-25,8, ovocnou přesnídávku s meruňkami 49+-17,9 a vícezrnný lámankový chléb 68+-21,3. Výsledky byly statisticky zpracovány a byl zhodnocen vliv jednotlivých testovaných potravin na hladinu krevní glukózy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.