|
Vliv konzumace vybraných potravin sacharidové povahy na hladinu krevní glukózy
Langhammerová, Lucie
Diplomová práce se zabývá měřením hladiny krevní glukózy po konzumaci vybraných potravin (roztoku glukózy, mléčné čokolády, rýžových chlebíčků s kukuřicí, ovocné přesnídávky s meruňkami a vícezrnného lámankového chleba) v pravidelných intervalech. První část je věnována literární rešerši, která poskytuje ucelený přehled o metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Dále se věnuje rozdílům v metabolismu sacharidů zdravých osob, diabetiků 1. a 2. typu. Seznamuje čtenáře s pojmy glykémie, glykemický index a glukózo-toleranční test. Praktická část zahrnuje měření hladiny glukózy v kapilární krvi a dotazníkové šetření, týkající se zdravotního stavu, stravovacích návyků a výskytu onemocnění ve vybrané skupině dobrovolníků. Pokusu se účastnilo 12 studentek Mendelovy univerzity v Brně. Hladina krevní glukózy jim byla měřena v pravidelných intervalech (0, 30, 60, 90 a 120 minut) po požití testované potraviny. Jako standard byla zvolena glukóza. Z naměřených hodnot byly vypočítány glykemické indexy. Pro glukózu 100, mléčnou čokoládu 40+-17,7, rýžové chlebíčky s kukuřicí 76+-25,8, ovocnou přesnídávku s meruňkami 49+-17,9 a vícezrnný lámankový chléb 68+-21,3. Výsledky byly statisticky zpracovány a byl zhodnocen vliv jednotlivých testovaných potravin na hladinu krevní glukózy.
|